Karamelline-jäätisekook jõulumaitsetega

Nädalavahetusel katsetasin üht ideed, mis juba mõnda aega meeles mõlkus. Nimelt tahtsin teha külmutatud kooki jõulude võtmes. Vahelduseks tavapärastele pehmetele piparkookidele, jõulukeeksidele ja tarretatud pohlakookidele, mis kõik on väga vahvad koogiperekonna esindajad, kuid saavad paraku igal aastal jõulude ajal veidi üleekspluateeritud. Väike inventuur köögikappides andis tulemuseks keedetud karamellise kondenspiima, Treppoja Sahvri särtsaka marjamaikus, M&S ingveriküpsised ja piparkoogimaitseaine. See oli täiesti piisav, et jäätisekoogi tegu võiks alata. Tegemist on valmistuskäigult lihtsa kihilise koogiga, kus küpsisepurust põhja peale tuleb moosine vahekiht, et anda veidi värskust ja marjade haput maitset, järgmine kiht on nn jäätisekiht, mis moodustub kondenspiimast ja vahukoorest ning soovi korral...

Šokolaadi-toorjuustu kook espresso, koorelikööri ja hapu pohlakattega

See šokolaadine ja toorjuustune rikkalik kook sobib hästi pidulauale. Kuna šokolaadile ja kohvile pakub siin seltsi pohlakaste, siis võib sellist külluslikku kooki pakkuda ka Eesti Vabariigi sünnipäeval. Pohl ju meie rahvuslik aare, mis sobitub rikkaliku šokolaadi- ja tugeva espresso kohvi maitsega imehästi.  Kook moodustub kolmest kihist, küpsistest põhi, toorjuustune šokolaadine vahekiht ja hapuka pohlakattega viimistletud pealispind. 1 pakk Kalevi kakaoküpsiseid 50 g võid 250 g tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi 400 g toorjuustu 2 dl suhkrut 3 sl naturaalset kakaopulbrit 4 suuremat muna 0,5 dl koorelikööri 0,4 dl hästi kanget kvaliteetset espresso kohvi (nt KAFO valikust Lavazza ubadest, mis on meie...

Indoneesia. Bali saar

Eelmise Indoneesia reisikirja lõpus jõudsin selle magusa hetkeni, kui me istusime Java saarel Yogyakartas lennukisse, et lennata Denpasari, mis teisisõnu tähendab Bali saart. Meie algsed ambitsioonikad plaanid, et reisime pigem turistipiirkondadest eemal ja külastame vähemtuntud kohti, olid selleks ajaks juba oluliselt kokku tõmbunud. Indoneesia on tegelikult hiiglaslik ning kõik vähem turistikohad tähendavad ka muuhulgas seda, et liikumine on oluliselt vaevalisem ja aeganõudvam. Arvestada tuleb kord päevas sõitvate liinibusside ja vahel olematute teedega jne, mis kõik nõuavad ühest kohast teise jõudmisel päris hulganiselt aega. Esmalt eelkõige ajakriitilisuse tõttu, sai siis Indoneesia kõige turistirohkem paik ehk Bali saar ka reisisihtkohana sisse arvatud...

Kuum kohvijook šokolaadi ja kardemoniga

Akna taga laiuv valge lumevaip on ilus algus jõulukuule. Käes on just see aeg, mil on mõnus toas küünlad süüdata, igapäevane tempo veidi vaiksemaks korraldada, rohkem oma lähedaste seltsis olla ning vahel endale midagi tõeliselt head lubada. Kreemised kohvijoogid šokolaadiga on mõnus vaheldus tavalisele kohvile. Olen õnneks või paraku üks neist, kellel on kohvist ilmselged sõltuvusnähud. Kusjuures sõltuvuses olen just heast kohvist. Kehvast algmaterjalist valmistatud ja potikohvina serveeritud juba mõnda aega seisnud kohvimaitselised joogid hotellide hommikusöögilauas jäävad minust tavaliselt puutumata. Õige kohv on ikkagi korralikust kvaliteetsest ja värskelt jahvatatud oast valmistatud ning ka värskelt tehtud. Tore on see, et kohvivalik...

Kana ja kuskussipada

Üsna kiirelt ja lihtsa vaevaga valmiv maitsev pada, kus kana ja kuskus sõbralikult ühes toidus koostööd tegemas. Oliive võib igaüks oma soovi järgi lisada või kui suurem oliivisõber ei ole, need üldse ka välja jätta. Samas annab oliiv ja sidrunimahl- ja koor roale just iseloomuliku mõnusa särtsakuse. 8 nahaga kanakintsu 2 tl kurkumit 1 sl garam masalat 2  sl õli 2 sibulat, hakituna 3 küüslauguküünt, hakituna 5 dl kanapuljongit Rohelise oliive (soovitavalt kivita) Sidrunimahla ja riivitud koort 250 g kuskussi Hakitud värskeid ürte (peterselli ja koriandrit) Sega vürtsid ning püherda kana vürtsides ja soolas, kuni kana pind on kaetud. Kuumuta...

Korea bibimpap

Korea köögiga esimene kokkupuude oli mul juba aastaid tagasi Korea reisil käies. Tegemist on päris huvitava seguga Aasia köökidest – fragmente leiab nii Jaapanist, Hiinast kui ka teistest Aasia riikidest. Esmalt vaimustas mind see, et kiirtoiduna pakutakse seal nori lehe sisse rullitud erinevaid täidiseid ehk siis meie mõistes sushirulle. Imeodav ja imemaitsev! Üllatusi pakkus selle riigi toit rohkelt. Loomulikult on Korea signaaltoiduks kimchi ehk tšilliga hapendatud Hiina kapsas. Seda süüakse seal tõepoolest absoluutselt iga toidukorra juurde. Suuri kapsatünne võis ka iga majapidamise õuel näha. Teine, väga spetsiifiline ja Korea köögile iseloomulik maitse on Daesang terav tšillikaste, mis on ühtaegu magus,...

Beef rendang. Uus lemmik Indoneesiast

Reisimise juures on üks vahva asi see, et ka maitsemeeltele on see omamoodi uurimisretkeks uute maitsekoosluste maailma. Mulle tegelikult väga meeldib see olukord, kui oled tellinud endale lauale roa, mille kohta sul on algselt olematu teadmine. Siis algab vaikselt uurimisretk – esmalt nuusutades ja siis maitstes saab hakata sukelduma uutesse maitsetesse. Kõige eredamalt joonistus see välja Hiina reisil – kuna menüüd olid reeglina meile mõistetamatud ja teenindajad ka inglise keelt ei osanud, siis tuli tihti suhu tõsta toitu, mille puhul polnud halli aimugi, millega tegemist on või mida oodata. Ja see on omamoodi lahe. Indoneesias oli asi märgatavalt lihtsam ja...

Piemonte paprikad ehk tomati, küüslaugu ja anšoovisega täidetud paprikad

Tõeliselt lihtne ja samas muljetavaldavat maitsekooslust moodustav toit, mille peamine eeldus on kesksuviselt maitsetihedad ja päikeseküpsed paprikad ja tomatid. Kui algained hooajaküpsed, on pea olematu vaevaga võimalik valmistada tõeliselt hõrk roog. Paprikaid, pooleks lõigatuna ning seemetest puhastatuna Väiksemaid tomateid Küüslauku Oliiviõli Mõned anšoovisefileed Soola ja värkselt jahvatatud musta pipart Basiilikut Keera esmalt ahi 200 kraadi peale. Kalla tomatitele peale keev vesi ning lase veidi aega seista. Siis eemalda tomatitelt koor. Küüslauk koori ja lõika õhukesteks viiludeks. Anšoovisefileed võid veidi väiksemaks hakkida või peenemateks viiludeks lõigata. Aseta paprika kausikujuliselt ahjuvormi, igasse paprikapoolikusse aseta mõned küüslaugud, mõned ribad anžoovist, sinna peale aseta...

Indoneesia. Java saar

Reis Indoneesiasse oli üsna spontaanse otsuse tagajärg. Järjekordse lennukipiletite sooduspakkumise ajal sai paari kriteeriumi järgi – et oleks soe, eksootiline ja seni käimata koht – otsus tehtud juba rohkem kui pool aastat varem. Ja sihtkoht õigustas ennast igati. Indoneesia on vaheldusrikas, põnev, ootamatu, tõeliselt soe ja indoneeslased ise on lihtsalt imearmsad. Väike pildiline mosaiik Indoneesiast ja Indoneesia inimestest on näha allpool fotodel. Esmalt tuli muidugi kohale saada, mis tähendas sisuliselt seda, et kõigepealt lendasime Helsingisse, sealt Londonisse, edasi Hongkongi ning sealt siis Jakartasse. Üsna väsitav teekond, aga kõik see tasus end muidugi kuhjaga. Reisimiseks oleme aja jooksul hakanud kasutama skeemi,...

Mie Goreng ehk praetud nuudlid kana ja köögiviljaga

Minu blogis on tükk aega vaikne olnud. Vabandused! Ei ole teid unustanud. Olin pikemal reisil. Nüüd jälle sügiseses Eestis tagasi, muljetest ja päikesest pungil. Seekordne reis viis Indoneesiasse. Maale, kus on kõige võrratumad ja rõõmsameelsed inimesed, keda eales kohanud olen, ning kus loodus lihtsalt hingematvalt ilus. Kõike seda tundub kohati isegi liiga palju olevat karge kliima ja loodusega harjunud põhjamaalase jaoks. Olen nüüd reisipilte töödelnud ja jõudumööda proovin nii pilte ja muljeid ka siin blogi vahendusel teiega jagada. Alustuseks aga üks Indoneesia köögi sümbolitest ehk Mie Goreng. Nasi Goreng ja Mie Goreng on Indoneesias umbes sama tavapärased nagu leib eestlastele. Nasi Goreng on tõlgituna...

Jogurt mee ja karamelliste pähklitega

Kerged piimatoodetest valmistatud magusroad on alati asjakohased – tervislikud, maitsvad ja lihtsad valmistada. Siin toodud kiirelt valmiv dessert on vaid üks lihtne ja toimiv kooslus, kuidas jogurtist teha kaunis ja söömaaega väärikalt krooniv kooslus. Magusroog valmib kolmest komponendist – paksust Kreeka või Türgi jogurtist, vedelast meest ja pähklikaramellist.  Esmalt valmista pähklikaramell 100 gr Kreeka pähkleid 2 spl vedelat mett + viimistlemiseks vähemalt teist samapalju lusikatäis võid tuhksuhkrut Esmalt valmista meest, võist ja pähklitest pähklikaramell. Selleks sulata pannil või, lisa mesi ja pähklid ja lase vaiksel kuumusel pruunistada (iirise värvi karamell on täitsa paras). Kalla saadud pähklisegu küpsetuspaberile ja jahuta. Jahtunud...

Kõrvitsahooaja magus pool – toorjuustu-kõrvitsakook

Kõrvits on magusas koogis igati avastamist väärt kooslus. Vürtsikas veidi jõulumaitseline kook sobib oma mahlasuse ja täidlusega ideaalselt ühe sügisese söömaaja krooniks. Kõrvitsapõlguritele tuleb lihtsalt mainimata jätta, millest kook valmistatud 🙂 Erinevaid vürtse võid ka ise kombineerida-vahetada, siis retseptis on vaid üks võimalk kooslus välja toodud. Kui soovid juba veidi talvisemat-jõulusemat maitset, siis väga mõnusa tulemuse saab näiteks piparkoogimaitseainet kasutades. Põhi 150 g purustatud Digestive küpsiseid 50 g võid 0,5 dl demerara suhkrut 1 tl jahvatatud ingverit Täidis 3 dl ahjus küpsetatud ja püreeritud kõrvitsat 2 dl suhkrut 300 g toorjuustu 3 muna 2 dl vahukoort 1 tl kaneeli 0,5...