Selle retsepti haarasin kaasa oma suviselt  retkelt Peipsiveerele. Tundus mõnusalt lihtne ja loogiline nagu suurem osa sealtkandi retsepte. Ja nii ongi.
Nüüd, kui seenteuputus kiusamas – hea on teada, et ma ei ole ainuke koriluskiiksuga olend, keda vastupandamatu jõud metsapoole tõmbab ja kes hiljem kodus ahastab, kui kogu see kojutassitud kraam tarvis ka ära hoidistada – on see seeneseljanka üks ülihea moodus talveks varusid tekitada.

Olgu seletuseks mainitud, et minu pere ei ole väga suur marineeritud seente sõber (see kohe kindlasti ei kehti minu kohta), kuid seda seeneseljankat testides sain tulemuseks täistabamuse ehk siis kõik pereliikmed olid nõus sellisel moel seeni ja suppi sööma.
Seega, seened koos köögiviljadega purki ning kiireteks talveõhtuteks on toit purgis olemas.
Tegelikult annab see supipõhi ka võimalust interpretatsioonideks – soovi korral lisa praetud peekonit, keedetud kartulikuubikuid, koort, maitseürte jne. Koorega segatuna ja vett mitte lisades peaks sellest ka seene-köögivilja salati saama ning otse purgist leivale pannes, juustuviil peale ning ahju – mõnus soe võileib jälle olemas.
Aga retsept ise on selline mõnus ja lihtne ehk 1 kg kupatatud seentele läheb vaja umbes 1 kg tomateid, 1 kg sibulat, 1 kg porgandit. Kõik koostisained koorida ja tükeldada. Kalla potti, lisa 200 ml õli (algretseptis oli 500 ml, aga minu meelest tegi see väiksem kogus ka kogu supi mõnusalt tummiseks). Soola (3-4 spl), pipart (2 tl), suhkrut (0,5-1 dl) ja soovi korral ka veidi äädikat (2 spl) maitse järgi, segu peaks olema pigem veidi soolasem kui mage, kuna valmis suppi lahjendatakse 1:1 veega. Maitseainete lisamisel soovitan siiski esmalt oma maitsemeeli, kui retseptis toodud koguseid usaldada.
Hauta vaiksel tulel ca 1,5 -2 tundi.
Mina lisasin veel kohe alguses ka 200 gr tomatipastat (seda, mis Keskturul kaaluga müüakse). Tomatipasta tegi maitse hästi mõnusaks ja annab ka värvi supile juurde.
Aseta valmis supisegu steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.
Antud kogusest saab umbkaudu 3-3,5 liitrit seeneseljanka supipõhja.
Tarvitamisel lahjenda suppi veega, lisa hapukoort ning maitserohelist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.