Küllusliku maitsekombinatsiooniga lõhekarri sobib hästi
argiõhtu roaks, kuna valmib vaid poole tunniga ja tegelikult ka üsna lihtsa
vaevaga. Vürtsikas tomatises kastmes kiirelt läbi küpsenud lõhe on erksamaitseline
ja külluslik roog. Võimalusel valmista tomatikaste värsketest hästi küpsetest
tomatitest, kui neid aga käepärast pole, kasuta purustatud tomati konservi. Verevaesed hooajavälised tomatid ei anna roale vajalikku maitsesügavust ja sellisel juhul on konserveeritud tomat parem valik. Juurde paku aurutatud basmati riisi ja köögivilju.

Põneva maitsenüansi annavad siin karriroas mustad sinepiseemned. Neid leiab näiteks Umami vürtspoe valikust SIIT. Ei juhtu muidugi midagi hullu, kui need tavaliste sinepiseemnetega asendada. Lihtsalt need mustad täpid annavad toidule omamoodi vahva välimuse ja mõnusa maitse ka muidugi lisaks.

Indiapärane lõhekarri
Kogus: 2-le
300 g lõhefileed, tükeldatuna (parima lõhefilee leiad Peetri Lõheärist)
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
Pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 tšillipipar, hakituna
1-2 karrilehte (võid asendada loorberilehega)
½ tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl jahvatatud kurkumit
2-3 suuremat tomatit või 400 g purk purustatud tomateid
2 dl kana- või kalapuljongit (eelista naturaalseid FS Goods puljongeid)
Soola ja pipart
Veidi suhkrut
Õli, praadimiseks
Puhasta ja tükelda lõhe. Valmista ette tomatid. Selleks tee
tomati seljale ristlõige ja aseta tomatid keeva vee sisse umbes minutiks. Tõsta
välja ja jahuta külma vee all. Koori tomatid ja haki siis peeneks. Kuumuta
pannil õli ja prae sinepiseemneid mõnikümmend sekundit. Lisa pannile sibul,
küüslauk, ingver, tšillipipar ja karrilehed. Kuumuta kõike mõned minutid
keskmisel kuumusel. Lisa siis pannile vürtsid (koriander, vürtsköömned ja
kurkum) ja kuumuta kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa tükeldatud tomat ja
kuumuta mõned minutid. Järgmisena lisa kuum puljong, lase keema tõusta ja keeda
vaiksel tulel umbes 5 minutit. Maitsesta kaste soola, pipra ja tibakese
suhkruga. Lisa nüüd kastme sisse lõhetükid ja kuumuta mõned minutid, kui lõhe
on läbi küpsenud. Serveerides puista peale värsket koriandrit ja paku juurde
aurutatud basmati riisi.

Retsept sündis koostöös Peetri Lõheäriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.