Jõulud on ukse ees. Veel viimane nädalavahetus enne pühi suunab kõik mõtted eelseisvatele pühadele. Kes veel piparkooke ei ole jõudnud küpsetada, siis nüüd oleks küll viimane aeg tuppa piparkoogilõhn tekitada. Retsepte liigub ringi igasugu erinevaid ja lisaks klassikalistele piparkookidele võib katsetada toortatrajahust piparkooke valmistada. Jäävad igati maitsvad ja mõnusad, lisaks veel märkimisväärselt tervislikumad, kui klassikalised piparkoogid.

See retsept jõudis minuni eelmiste jõulude ajal, kui ühes jõuludeks saadetud kingipakis oli lisaks piparkookidele ka retsept. Iseenesest väga suurepärane mõte – saad kohe ära proovida, kas piparkoogid meeldivad ja kui meeldivad, siis võib kaasapandud retsepti kohe oma lemmikretseptide kausta köita. Täpselt nii tegin ka mina ja sel aastal oli siis juba lihtne otsustada, milliseid piparkooke ma teha võiksin. Tänud saatjale, kelleks oli armas poolõde Kai! Meie kodus on nüüd nende piparkookide koondnimetuseks Kai piparkoogid.

Retsept on iseenesest lihtne ja valmistuskäik sarnane täiesti klassikaliste piparkookide valmistamisega. Kuna tatrajahus on kleepvalku võrreldes nisujahuga vähem, siis ei kannata neid piparkooke väga õhukeseks rullida. Küll hoiab tainas aga ilusti vormi ja väljalõigatud kujundid jäävad ilusad ja hästi käsitletavad. Töö käigus muutsin veidi ka retsepti. Mett ei raatsinud tainasse panna, kuna peale kuumtöötlemist ei jää mee kasulikest omadustest midagi alles. Selle asemel kasutasin roosiirupit. Tartrajahu oli pärit Tõrvaaugu mahetalust ja või Pajumäe talust. Mõlemad igati kodumaised ja mahedad tooted.

Tatrajahust piparkoogid
Kogus: ca 800 g
200 g Pajumäe talu mahevõid
2 dl tumedat roosiirupit (kasutasin SEDA DanSukkeri suhkruroosiirupit)
2 sl piparkoogimaitseainet
2 muna
400 g Tõrvaaugu mahetalu toortatrajahu
100 g mandlijahu
2 sl toorkakaod
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
Sulata kastrulis või koos siirupiga. Lisa sinna ka piparkoogimaitseaine ning sega juurde munad. Sega jahud küpsetuspulbri ja soolaga. Ühenda omavahel jahusegu ja või-siirupi segu. Sega tainas ühtlaseks, vormi palliks, tõsta majapidamiskilesse ja aseta paariks tunniks külmkappi. Rulli tainas jahusel pinnal lahti, lõika meelepärased kujundid ja tõsta siis need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180-200 kraadi juures ca 10 minutit, kuni  piparkoogid on küpsed, kuid mitte pruunistunud.

Retsept sündis koostöös talunikke ja väiketootjaid ühendava Ehtne Talutoit kaubamärgiga, mida rahastatakse turuarendustoetuse abil. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.