See jõulumaitsetest küllastunud kook on nagu lõiguke Lumivalgekese muinasjutust – valge kui lumi, punane kui veri ja must nagu eebenipuu. Tegelikult on see ilusate kontrastsete jõuluvärvidega ja väga maitsev kook,
mis sobib hästi jõulude ajal pidulauale sättida või ka muul ajal maiustamiseks.
Siin koogis on koogipõhjaks purustatud piparkoogid ja katteks pohlad, mis
aitavad kergelt kodujuustult soolakust ja valgest šokolaadist magusust saanud
vahekihile maitsva ja jõulumaitselise raamistuse luua. Suvisel ajal võid
valmistada sarnast kooki šokolaadiküpsistega ja peale sättida kas maasika-,
vaarika- või suvemarjadest tehtud katte. Koogi valmistamine on hästi lihtne ja
mugav ning ei nõua isegi ahju sisselülitamist. Vaja on vaid veidi aega, et
valge šokolaadiga vahekiht ja pohlaga pealiskiht jõuaks jahedas taheneda. 

Mõnusaks ja tavaliste toorjuustukookidega võrreldes pisut teistlaadseks teeb selle koogi kodujuustune vahekiht. Et paljudele teraline kodujuust ei meeldi, on kodujuustu terad purustajas peenestatud. Samas jääb alles kodujuustule omane soolakus, mis mängib väga elegantselt kokku piparkoogi vürtsika magususe ja pohlade erksa happelisusega. Kodujuustuks sobib hästi Farmi koorega kodujuust, mida peaks enne kasutamist nõrutama, et eraldunud vadak vahekihti liiga pehmeks ja vedelaks ei muudaks.

Küpsetamata
jõulumaitseline kodujuustu ja valge šokolaadi kook pohlakattega
Kogus: 8-10-le (22-cm
läbimõõduga koogivorm)
Koogipõhi:
180 g piparkooke
75 g võid
Kodujuustu-valge
šokolaadi vahekiht
300 g valget šokolaadi
1 purk ehk 330 g Farmi koorega kodujuustu
400 g Farmi köögikreemi, toasoojana (võid kasutada ka toorjuustu)
Vanillisuhkrut
Pohlakate:
1,5-2 dl naturaalset
pohlamahla (nt Loodusvägi)
2-3 sl mett                                                                       
Peotäis värskeid pohli
Veidi vett
1-2 lehte želatiini (kontrolli igaks
juhuks doseerimist pakendilt, vahel võib see olla erinev)
Valmista koogipõhi. Selleks purusta
köögikombainis piparkoogid ühtlaseks puruks. Sulata või ja sega küpsisepuru
sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 22-cm koogivormi põhjale.
Valmista täidis. Tükelda valge
šokolaadi ja sulata see vesivannil nii, et šokolaadiga kauss otseselt kuuma
veega kokku ei puutuks. Valge šokolaad võib kergelt liiga kuumaga tükiliseks
minna. Nõruta kodujuust karpi valgunud vadakust (kui seda on vaja teha) ja
töötle kodujuust köögikombainis peeneks. Mass peaks jääma sarnane teralise kohupiimaga.
Sega omavahel toasoe köögikreem ja purustatud kodujuust, lisa sulatatud valge
šokolaad ja vanillisuhkur. Sega kõik ühtlaseks ja kalla eelnevalt koogivormi
surutud küpsisepõhjale. Tõsta jahedasse paariks tunniks.
Pealmise pohlakatte jaoks leota
želatiinilehti külmas vees ca 5 minutit. Kuumuta kastrulis pohlamahl koos
värskete pohladega ja meega. Nõruta želatiinilehed külmast veest ja tõsta siis
kuuma pohlamahla sisse. Sega, kuni želatiin on täielikult lahustunud. Jahuta
veidi ja kalla siis ettevaatlikult pohlakate valge šokolaadiga vahekihile. Ära
liiga suure hooga kalla, muidu võib soe pealiskiht vahekihti augud tekitada.
Tõsta jahedasse 2-4 tunniks.



Postitus sündis koostöös Farmiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.