Hummus on mõne viimase aastaga saanud meie jaoks nii igapäevaseks toiduks, et selleta ei olegi justkui enam võimalik meie reaalsust ette kujutada. Aastaks 2019 on sellest saanud pea igaühele tuttav ja tuntud kooslus, mida suristatakse täpselt oma maitse järgi valmis nii kodus kui haaratakse valmiskujul kaasa järjest laiemaks muutuvast hummuseriiulist. Ka siit blogist leiab päris mitu erinevat hummuselist kõrvitsaga variandist purpurpunase peedihummuseni välja.  Kui oled juhtimisi ka sellest klubist, kes hummust hindab, siis vahelduseks võib teha hummuselaadset määret, mis sobib nii dippimiseks kui ka võileivale sättimiseks hoopis pontšakatest võiubadest. Maitsestamiseks on siin inspiratsiooni pakkunud Maroko köögist pärit maitseained.

Hummust meenutava maitsekombinatsiooniga võiubadest määre sobib kõigile neile, kes taimseid määrdeid või dipikastmeid oskavad hinnata. Võioad on oma olemuselt suured, mahedamaitselised ja purustades ühtlast tekstuuri andvad oad. Ubadele võib seltsiks sättida krõbedat lavaši, mille valmistamine on lihtsamast lihtsam. Õhuke, soovitavalt täistera lavašš tuleb lihtsalt parajateks ribadeks rebida, vähese õli, soola ja meelepärase maitseainega üle puistata ja siis ahjus mõne minuti jooksul krõbedaks küpsetada. Hästi sobivad siin kasutamiseks näiteks hmeli-suneli maitsesegu või siis araabiapärane dukkah. Esimesena nimetatut Gruusia päritolu hmeli-sunelit leiab näiteks turgudelt või vürtspoodidest. Dukkah on Egiptuse päritolu vürtside ja seemnete segu, mille võib ka ise kokku segada, kui seda valmiskujul ei õnnestu leida. Õpetusi peaks veebiavarustest leidma hulganiselt. Näiteks SIIT.


Marokopärane määre võiubadest
Kogus: 4-le

2 küüslauguküünt
1 tl jahtavatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud paprikapulbrit
Sidrunimahla
Oliiviõli (näiteks seda suurepärast Casa Fontestate õli)
Soola ja pipart
Lavašitšipsid:
Õhukest lavaši
Oliiviõli
Hmeli-suneli või dukkah või muud meelepärast maitseainet
Meresoola
Nõruta võioad sõelal vedelikust ja loputa siis külma voolava
vee all. Tõsta purustajasse või blenderisse ja lisa küüslauk, sidrunimahl,
vürtsköömned, jahvatatud paprikapulber, oliiviõli ning sool ja pipar. Töötle kõik
ühtlaseks. Kui määre jääb liiga paks, lisa kas vett või õli. Maitsesta
lõplikult.
Lavašikrõpsude valmistamiseks rebi lavašš suupärasteks tükkideks.
Laota võimalikult õhukeselt ahjuplaadile. Piserda oliivõli, soola ja meelepärase
maitseaineseguga ja sega käte vahel läbi. Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures
mõned minutid vahepeal pannitäit segades, kuni lavašš on kuldne ja krõbe.
Jahuta ja serveeri koos võioa dipikastmega.



Retsept sündis koostöös Loodusvägiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.