Reipalt neoonroheline kevad on end lõpuks ometi laiali laotanud ja kõik näib ümberringi ohjeldamatult tärkavat ja ärkavat. Minu maakodu igivana spargli/asparaaguse põõsas lasi end esimetest aprillikuistest soojadest ilmadest petta, lastes esimestel uudishimulikel sparglivõrsetel end päikese poole sirutada, kuni kuri külm neist vaprakestest halastamatult üle käis. Nüüd seisavad värksete ja vägevate uute sparglivõrsete kõrval ka nukralt krimpsutõmbunud külmavõetud õnnetukesed. Aga mis seal ikka, eks looduses olegi omad karmid seadused. Tegelikult on nii võrratu see, et kogu kevad liigub vääramatu jõuga soojuse, valguse ja külluse poole. Poeta vaid seeme mulda ja….

Sellisel kevadisel külluse ajastul muutub toidulaud ka oluliselt rohelisemaks ja värskemaks, kui ta terve halliseguse talvehooaja on olnud. Sparglid, redised ja muud kevadvärsked viljad muutuvad mõnusalt elust pakatavateks. Peenralt korjatud sparglivars pritsib lausa mahla välja, kui teda murrad. Sellised väest pakatavad toidud küsivad ühe kevadiselt värske ja maitseküllase salatikoosluse järgi. 
Sel kevadhooajal on kõigile salatisõpradele appi tulnud FS Goodsi uued naturaalsed salatikastmed Herby ja Chimmy, mis muudavad salatite valmistamise eriti lihtsaks ja mugavaks. Herby on siis basiilikuga (ja ka teiste ürtidega) maitsestatud täiesti naturaalsetest komponentidest kokku segatud salatikaste ja Chimmy on saanud inspiratsiooni Lõuna-Ameerika päritolu vürtsikast Chimichurry kastmest. Kui tooteinfot lugeda, võib veenduda, et tegemist on igati mõistliku ja puhta koostisega salatikastmetega, mille puhul ei tekita ükski lisatud koostisosa võõristust või küsimusi. 
Valmiskastmete toel on salatite valmistamine nüüd eriti lihtne ja mugav. Haara vaid poest, turult või peenralt kõik salati koostisosad kaasa, sega kokku ja maitsesta salatikastmega. Elu nagu lill!
Minu salat sai seekord hästi kevadine. Või kuidas muudmoodi nimetada salatit, kus saavad kokku redis, spargel, helerohelised edamame oad, vutimunad, suvikõrvits, idud ja spinat. Kõik need koostisosad vormistab maitsvaks kooskõlavaks taldikutäieks ürdine -Herby salatikaste. Nii lihtne (ja maitsev) see ongi.
Salat spargli, redise, edamame ubade ja vutimunadega
Kogus: 4-le

200 g beebispinatit (sobib ka muu salatiroheline)
2 väiksemat või 1 keskmise suurusega suvikõrvits, kuubikuteks tükeldatuna
4-5 redist, õhukeste viiludena
200 g edamame ube (saadaval nt Rimis sügavkülmutatuna)
200 g sparglivarsi, tükeldatuna ja vajadusel puitunud alumine osa koorituna 
12 vutimuna
idusid
sidrunimahla
soola ja pipart
Keeda esmalt vutimunad. Selleks kuumuta kastrulis vesi keemiseni, tõsta munad keevasse vette ja keeda 2 minutit 40 sekundit. Mina kasutan selleks taimerit, et õiget hetke tabada. Jahuta jääkülma vee all ja koori. 
Tükelda suvikõrvits parajateks tükkideks (ca 2×2 cm külgedega), sega paari supilusikatäie Herby salatikastmega ning sidrunimahlaga. Jäta veidikeseks marineerima. Blanšeeri edamame oad ja spargel. Selleks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni, tõsta köögiviljad sinna sisse ja keeda umbes 3-4 minutit. Jahuta jääkülma vee all ja võta oad kaunadest välja. Tõsta suuremasse kaussi salatiroheline, lisa eelnevalt marineeritud suvikõrvits, redis, oad ja spargel. Kalla peale paras kogus Herby salatikaste, sega kõik läbi. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Laota salativaagnale. Lisa poolitatud vutimunad ja idud. Serveeri kohe. 
Retsept sündis koostöös FS Goodsiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.