Karulaugu kuldaeg on käes ja hetkel tasub seda kevadist kulda süüa igasuguse mõõdu- ja häbitundeta. Kerge karulauguaroom on kevadel lausa kohustuslik. Nii võib hiljem kindel olla, et oled tervisehädade eest kaitstud ja kevadine profülaktiline kuur igasuguste viiruste vastu on läbitud. Karulauk on võimas tervise toetaja ja looduslik antibiootikum, mis aitab meid väga mitmel moel. Arvestades, et kevadel on ta üks esimesi tulijaid, siis ka pikast talvest taastumisel ei tasuks karulaugu rolli alahinnata. Seega, too endale kas metsa alt (ettevaatust piibelehelehtedega!) või turult üks korralik viht karulauku, kääri käised üles ja valmista erinevaid karulauguroogisid – omletti, karulauguvõid, loomulikult karulaugupestot või haki seda rohelist kulda lihtsalt igale roale, mida sööma hakkad.

Kui aga ühel hetkel siiski napib ideid, kuidas karulauku toiduks tarvitada, siis üheks hästi lihtsaks mooduseks on näiteks karulaugu-hapukoore salat. Pisut soola ka lisaks ja mõnus kartulikõrvane ongi olemas. Sina võib lõigata sisse ka kurki, nii saad kurgi-karulaugu-hapukoore salati. Samuti supermõnus lihtne toit. Mina teen igal aastal ka karulauguga munavõid. Selline leivakate kaob tavaliselt laualt kiirelt ja koguste suurendamine annab vaid ajutise efekti. Süüakse kahe suupoolega, eriti kui värskelt küpsenud leib ka käepärast.

Karulauguga munavõi valmistamine on umbes sama “keeruline” kui munavõi valmistamine. Samas oma ühele pojale seletasin just veidi aega tagasi, kuidas ikkagi munavõid teha. Kui ikka enne ise teinud ei ole, võib asi algul isegi paraja väljakutsena näida. Et asi oleks selge, siis panen siia kirja selle valmistuskäigu. Et edaspidi piisaks ka oma lapsele lihtsalt lingi saatmisest.

Karulaugu-munavõi
Kogus: 4-le

5 muna, poolpehmeks keedetuna (ca 7-8 minutit)
100 g võid
peotäis karulauku, hakituna
veidi rammusat majoneesi
soola
Tõsta munad veidi aega enne keetmist toatemperatuurile. Nii on temperatuurišokk väiksem ja munad ei kipu katki keema. Kuumuta potis vesi keemiseni, keeda muna (loe keetmisaega sellest hetkest, kui vesi taas mullitama hakkab) umbes 7-8 minutit, kalla siis keeduvesi ära ja jahuta munad korraks jääkülma vee all. Koori munad, lisa tükeldatud või ja töötle muna kahvliseljaga peeneks nii, et või sulaks kuuma muna mõjul. Lisa hakitud karulauk, veidi majoneesi ja maitse järgi soola. Serveeri mustal leival ja paku juurde tomatit, kurki, idusid või muud meelepärast.

Kui aga munavõist on isu täis söödud, siis tasub teha lihtsat ja alati toimivad karulauguvõid. Imelihtne valmistada ja sobib igale võileivale. Lisaks võileivale määrimisele võib karulauguvõid ka ahjukartulitega süüa. See on üks ajatu klassik, mis ikka ja jälle jalust niidab, kui karulauguhooaeg kätte jõuab. Ainuke, mis pisut kurvaks teeb, on see, et karulaugu ja värske kartuli hooaeg jäävad suve erinevatesse otstesse. Seega võib vaid ette kujutada, kui taevalik oleks värske noor kartul koos karulauguvõiga….

Karulauguvõiga ahjukartulid
Koos koorega ahjus (või ka lõkkes) krõbedaks küpsenud kartulimugulad vajavad vähe. Särtsakas karulauguvõi on just selline lisand, mis aitab kartulile vajaliku aktsendi lisada.
Kogus: 4-le


8 keskmise suurusega kartulit, pestuna ja koorimata
Soola
Rapsiõli
Karulauguvõi:
250 g võid, pehmena
Paras peotäis karulauku
Soolahelbeid
Soovi korral riivitud sidrunikoort ja pisut sidrunimahla
Piserda kartuleid õliga, torka kartulikoore sisse mõned augud ja maitsesta soolaga. Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures 45-60 minutit, kuni kartul on seest pehme. Karulauguvõi valmistamiseks sega peeneks hakitud karulauk toasooja või ja soolahelvestega. Võid lisada ka veidi sidrunikoort ja -mahla. Serveerides lõika ahjukartulile ristlõige, suru pisut pehmeks küpsenud kartulisisu välja, tõsta sinna paras ports karulauguvõid ja lase sel kartuli sisse sulada. Paku juurde kodujuustu, kala, muna või muud meelepärast.

Lisaks karulauguvõile on ka karulaugupesto on üks neist toitudest, mis kevadel pea kultuslikuks muutub. Sotsiaalmeedia täitub erinevate piltidega igaühe oma karulaugupestost, aga samas on see nii vahva, et korraks oleme me kõik ühel meelel. Vähemalt ei ole keegi tõstatanud karulaugupesto vajalikkuse, asjakohasuse või ka maitsvuse küsimust. Seega, karulaugupesto igasse taldrikusse ja ole ainult nutikas leidmaks mooduseid, kuidas seda erinevate toitudega sobitada. Üks võimalikke variante karulaugusest hommikusöögist on ka siin toodud.


Toekas hommikuvõileib peekoni, praemuna ja karulaugupestoga
Karulaugupesto on kevadel lausa kohutuslik toit, mis valmib lihtsa vaevaga ja mida saab kasutada nii võileibadel, salatites, lihale ja kalale maitselisa andmiseks või ka ahjukartulitele peale sättimiseks. Pesto valmistamiseks on vaja loomulikult korralik peotäis värsket karulauku, millele tuleks lisaks sättida pisut õli, kõva juustu ja pähkleid ja seemneid. Kui käepärast on köögikombain või blender, surista pesto sellega kokku, kui aga abivahendeid napib, võib pesto valmistada kas uhmris või ka lihtsalt kausis kareda kiviga koostisaineid peeneks hõõrudes.
Kogus: 1-le


1 viil koorikleiba
1 muna
2-3 viilu peekonit
Veidi majoneesi
Soola ja pipart
Värsket redist
Karulaugupesto:
1 punt karulauku
1 dl rapsiõli
50 g kõva juustu
Peotäis pähkleid või seemneid, vajadusel peenemaks hakituna
Soola
Valmista esmalt pesto. Selleks tõsta kõik koostisosad purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Kui pesto tundub liiga kuiv, lisa veel õli. Maitsesta.
Võileiva valmistamiseks rösti koorikleib rösteris või pannil krõbedaks. Samal ajal löö pannile üks muna koos peekoniviiludega ja küpseta seni, kuni peekon on krõbe ja munakollane paraja küpsusastega. Maitsesta soola ja pipraga. Määri röstitud leivale veidi majoneesi. Säti sinna peale peekon ja muna. Säti mõned viilud redist ja nirista kõik üle karulaugupestoga.

Karulaugupesto ja karulauguvõi retspeptid ilmusid kevadises Kaitseliidu ajakirjas “Kaitse kodu”. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.