Tursamaks tundub olevat hästi unustatud vana hea toit. Tegelikult on tegemist sedavõrd väärt toiduainega, mida tasuks kohe kindlasti aeg-ajalt oma toidulauale sättida. Meie kliimas tekib talvisel ajal meil vältimatult D-vitamiini puudus ja seetõttu tuleks oma menüüsse lülitada just neid toiduaineid, milles D-vitamiini kogus hästi suur. Tursamaks ja munakollane on kaks ohtralt D-vitamiini sisaldavat allikat, lisaks sisaldab tursamaks ka väga palju väärtuslikke oomega-3 rasvhappeid. Nii D-vitamiin kui ka oomega-3 rasvhapped on hästi olulised meie immuunsussüsteemi toimimisel ja oomega-3 rasvhapetel on võtmeroll krooniliste põletike ennetamisel või leevendamisel.
Kui klassikaline tursamaksasalat valmib tursamaksast, sibulast ja keedetud munast, siis siia salatisse on veel lisaks sätitud avokaadot, mis annab sellele salatile kreemise olemise ja mahendab veidi ka maitset. Avokaado on pungil erinevatest vitamiinidest, mineraalainetest, antioksüdantidest ja ka kasulikest rasvhapetest. Kuigi avokaado on rasvarikas vili, ei tasu neid rasvu karta, kuna tegemist on rasvhapetega, mis aitavad suurendada hea ja vähendada halva kolesterooli taset. Avokaado suur kaaliumisisaldus toetab aga reguleerida vererõhku ja on hea meie südame tervisele.
Tursamaksasalat muna ja avokaadoga
Koostisosad
- 4 viilu saia või leiba soovi korral röstituna
- 150 g tursamaksa õlis nõrutatuna
- 2 keedetud muna
- 1 sibul hakituna
- 1 küps avokaado tükeldatuna
- Soola ja pipart
- Värsket hakitud tilli
- Serveerimiseks vutimunasid soovi korral
Valmistamine
- Haki tursamaks, muna, sibul ja avokaado. Sega kõik ühtlaseks. Lisa hakitud tilli ja maitsesta soola ja pipraga. Säti värske või röstitud saia või leivaviilu peale. Soovi korral säti kõige peale veel vutimuna või ka näiteks kurki või tomatit.
Tursamaksa salati jaoks vajalikud koostisained leiad Barbora veebipoest SIIT.
Vasta