See kook on meie pere jaoks tõeliseks klassikaks saanud. Need kümned sünnipäevad, kus just seda kooki tellitud on ja lõputud korrad, kus olen pidanud seda retsepti jagama. Tihti peetakse seda kooki hästi keeruliseks. Et kui ikka kolm kihti, siis tuleb kindlasti tunde ja tunde köögis mässata ja niikuinii ei tule välja ka.

Muretainast põhi, hapukas sidrunikreemi kiht ja kohev beseekiht. Selles koosluses on midagi, millest ei tüdine
Neid aineid on vaja selleks, et see kolmekihiline sidrunikook valmis teha

Selle koogi võlu ongi just selles, et tegemist on pigem väga lihtsate kookide kategooriasse liigituva maiusega. Eriti mugav on kooki teha siis, kui sul on olmas tõhus köögiabiline. Minul on selleks Bosch MUM5 köögikombain ja piltlikult ei ole vaja abilist kasutades isegi näppe jahuseks teha. Vaja on kahte otsikut – üht taina segamiseks ja teist munavalge vahustamiseks. Eriti nauditav on minu jaoks võimsa mootoriga köögikombaini abil beseekihi valmistamine. Natuke asjalikku urisemist ja tulemuseks on siidine, läikiv ja kohev beseekiht.

Samamoodi on mugav taina valmistamine. Kui muidu tuleks see näppude vahel valmis mudida, siis tainakonksu abil sõtkub köögikombain koostisained tainapalliks loetud sekundite jooksul.

Tainas tuleks valmis segada võist, jahust, suhkrust ja küpsetuspulbrist
Köögikombainis on taina valmistamine käkitegu. Ained kõik kaussi ja ülejäänu teeb ära juba köögiabiline.

Ainuke tegevus, kus oma randme jõudu tuleb kasutada, on sidrunikiht. See tuleb pliidil kuumutades valmis segada. Samas ei ole ka selles midagi keerulist ja kui oled veel kahtleval seisukohal sidruni- või ka pisarakoogi valmistamisel olnud, siis proovi kindlasti järele. Võid suure tõenäosusega uue lemmiku avastada.

Sidrunikreem valmib munakollastest, sidrunikoorest ja -mahlast, tükikesest võist, jahust või tärklisest ning veest
Umbes sellise paksusega võiks olla sidrunikreem
Suhkur tuleks lisada, kui munavalge on juba pisut vahus ja mina kasutan tuhksuhkrut
Vaht peaks olema tihe ja läikiv
Esmalt siis tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja ahju, kuni tainas kuivaks tõmmanud
Siis tainale sidrunikiht peale….
…sinna peale beseekiht ja taas ahju.

Sidruni-beseekook

Aeg kokku 40 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 100 g võid toasoojana
  • 2,5 dl jahu
  • 2 sl suhkrut
  • ½ tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl vett

Sidrunitäidis

  • 1-1,5 dl vett
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 sl jahu või maisitärklist
  • 30 g võid
  • 2 mahesidruni mahl ja riivitud koor
  • 4 munakollast

Besee

  • 4 munavalget
  • 1-1,5 dl suhkrut mina kasutan tuhksuhkrut
  • Näpuotsaga soola

Valmistamine

  • Sega köögikombainis tainaotsikut kasutades pehme või ülejäänud ainetega. Lisa veidi vett, kuni moodustub ühtlane tainas ja töötle köögikombainiga tainas ühtlaseks. Ilma köögikombainita näpi kausis lihtsalt koostisained ühtlaseks tainaks.
  • Kata 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja vooderda vormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt tainaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema. Torka tainas kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit kuni tainapind on kuiv ja hakkab äärtest kergelt pruunistuma. Tõsta koogipõhi ahjust.
  • Seni kuni koogipõhi küpseb, mõõda sidrunitäidise ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama. Kalla sidrunitäidis eelküpsetatud koogipõhjale.
  • Vahusta köögikombainis munavalged näpuotsatäise soolaga kergelt vahule. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Vahusta, kuni tulemuseks on tugev ja tihe munavalgevaht. Määri või pritsi besee sidrunitäidise peale. Tõsta kook ahju 150 kraadi juurde ja küpseta veel 25-30 minutit, kuni besee on parajalt pruuniks tõmmanud. Keera kuumus maha ja jäta kook lahtise ahjuuksega ahju.
  • Jahuta kook ja lõika tükid eelnevalt vette kastetud noaga.

Postitus sündis koostöös Boschiga.

Jäta oma kommentaar Sulge vastus

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.