See on nüüd selline kooslus, mida on retseptiks isegi palju nimetada. Pigem selline nipp või häkk, kuidas lihtsa vaevaga saad imemaitsva eelroa või suupiste ja vauu-efekt on ka tõenäoliselt garanteeritud. Vaja on vaid kolme (olgu, nipet-näpet veel) koostisiosa ja vähem kui pool tundi. Kõlab nagu hea idee, eks!

Jõuluvärvides ja jõulupärga meenutav juustuga sai sobib eelseisvasse jõuluaega hästi

Selline saia sees voolavaks küpsenud juust sobib hästi ka advendiaja tähistamiseks või siis jõululaulae sättimiseks. Tänu pohlamoosile on maitsekooslus igati jõululik, eriti kui maitseürti rosmariini veel lisada, mis muudab toidu ka pisut jõulupärja sarnaseks. Meil igal juhul pälvis see kooslus kogu pere ovatsioonid ja kavatsen seda kindlasti veel teha. Kuna koostisosasid on vähe, siis tasub neile tähelepanu pöörata. Et juust ikka korralikult sulaks ja mõnusalt kreemjas ja veniv oleks. Seltskonnale pakkudes võiks camembert juustuketta suurus olla vähemalt 250 grammi, siis on kindel, et jagub kõigile. Mina kasutasin SEDA Prantsuse Paysan Bretoni cambembert juustu, mis jäi tõeliselt külluslik. Juust, mida saia sees küpsetada, peaks olema kooriku sees ja vedelaks-voolavaks sulava sisuga. Terve kettana müüdavad camembert ja brie on kõige paremad valikud ja umbes poolekilose ümara saia sisse võiks istutada 200-250 grammise juustuketta.

Mõnus venitamine 🙂

Muidu on aga põhimõte lihtne. Ümmargusele saiale tuleb sisse lõigata juustukettast pisut suurem süvend, sinna paar lusikatäit pohlamoosi lisada ja sellele juust asetada. Maitseürtidena võid juustu ja saia vahele veel mõned oksad rosmariini lisada, hästi peaks sobima ka tüümian. Siis kogu pakike fooliumi sisse või ahjupotti, kaane all  ahjus 15 minutit ja siis ilma katteta 5 minutit. Nii lihtne see ongi!

Täpselt nii kasin on koostisainete loetelu

Mis pohlamoosi puudutab, siis võiks see olla mitte päris magus. Minul oli spetsiaalselt jõuludeks keedetud punase veini ja jõuluvürtsidega pohlamoos, mis sobib hästi nii verivorsti kõrvale, aga ka juustumoosiks. Juustumoos võikski olla märksõnaks, päris maasikamoosi sinna vist päris ei sobita ehk siis moosil võiks olla piisavalt nii hapukust kui ka vürtsikust.

Saia osas võib katsetada erinevate ümmarguste pagarisaiadega. Minul oli maisisai, kindlasti on väga hea ka haputainasai. Kes on eriti tubli, võib saia ka ise valmis küpsetada. Mina, tunnistan ausalt, kasutasin valmiskujul ostetud saia ja tänu sellele oli kogu protsess eriti kiire.

Muidu aga on tegemist ühe pidupäeva päästja tüüpi toiduga, mille saab lihtsa vaevaga ja loetud minutitega lauale sättida. Või siis niisama reedeõhtuks või pühapäevalõunaks valmis küpsetada.

Uhh, kui mõnus see sulanud juust on! 🙂

Saia sees küpsenud juust pohlamoosiga

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1 ümmargune pagarisai ca 500 g
  • 250 g ümmargust camembert juustu
  • 2-3 sl pohlamoosi*
  • Mõned oksad rosmariini või tüümiani
  • Väike sorts valget veini

Valmistamine

  • Uurista saia sisse süvend, mis on pisut suurema läbimõõduga kui juustuketas. Süvendi sügavus võiks olla umbes sama, mis juustuketta kõrgus. Laota saia sisse tehtud süvendisse veidi pohlamoosi ja tõsta juustuketas sinna peale. Torka äärtesse rosmariinioksad ja piserda juust pealt sortsu valge veiniga. Keera sai fooliumi sisse või kasuta kaanega savi- või malmpotti. Tõsta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde 15-20 minutiks. Potti kasutades oleks hea see ka eelnevalt ahjus kuumutada. Võta siis saia ümbert foolium ära või tõsta potilt kaas ja küpseta veel umbes 5 minutit. Enne ahjust võtmist kontrolli näpuga või lusikaga katsudes, kas juust tundub seest pehme ja sulanud.
  • Tõsta ahjust ja serveeri kohe. Igaüks võib saia küljest ise tükke rebida ja neid sulajuustu sisse dippida või võid ka saiasektorid lahti lõigata. Arvesta sellega, et juust on sulades hästi voolav ja vedel.

* Jõuluvürtsidega pohla-punaveinimoosi valmistamiseks kuumuta kastrulis 2 dl punaveini ja lisa sinna ka vürtsid ehk 1 tl purustatud kardemoni, 2-3 tähtaniisi, paar kaneelipulka ja mõned ingveriviilud. Võid kasutada ka piparkoogi- või hõõgveini maitsesegusid. Keeda mõni minut ja jäta siis veidikeseks maitsestuma. Tõsta kaneelipulgad, tähtaniis ja ingver välja ja lisa potti pohlad ja moosisuhkur. Keeda moosi kümmekond minutit. Soovi korral võid moosi ka saumikseriga püreestada. Sobib hästi erinevate juustudega, aga loomulikult ka verivorsti kõrvale.

Naudi sulanud juustuga saia koos klaasikese hea veiniga ja parimate sõprade või pere seltsis!

Retsept sündis koostöös Delinega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.