Mõned ideed ja kooslused on nii lihtsad ja toimivad, et nende kohta on isegi keeruline midagi pikemalt kirjutada. Üheks selliseks pea lollikindlaks koosluseks on pärmi-lehttainas, erinevad köögi- või puuviljad ja sinihallitusjuust. Idee on siin lihtne – krõbedaks küpsenud tainas, millel suhteliselt neutraalse või siis magusa alatooniga mahlane köögi- või puuviljalisand ning kõige krooniks soolakas ja pikantne sihihallitusjuust, mis küpsedes aluskihiks oleva vilja oma pikantsesse embusesse võtab. Natuke oliiviõli, sortsuke balsamico kreemi, oksake tüümiani, paar keerdu musta pipart ja midagi mõnusamat on keeruline ette kujutada.

Selliste muidu imelihtsate suupistepirukate puhul on võtmerollis sinihallitusjuust, mis on siin peamise maitsestaja ja ka kreemisuse lisaja rollis. Kasutasin Saint Aguri sinihallitusjuustu, mis oma maitsekülluse ja ühtlase kreemise olekuga on kindlasti üks maitsvamaid tegijaid omas kategoorias. Saint Agur sinihallitusjuust on kreemisem kui traditsioonilised sinihallitusjuustud ja samas hästi paigas maitsega, isa laseb seda nautida nii niisama mõnusa soolase vahepalana kui kasutada seda ka mitmetest toitudes alates kastmetest ja suppidest kuni pirukate ja suupisteteni välja. Saint Aguri juust on pärit Prantsusmaa keskosas asuvast Auvergne maakonnast, kus on sinihallitusjuustu tootmise traditsioon juba mitmeid sajandeid. Selles maakonnas on suved kuumad, talved külmad ja pinnas vulkaaniline. Kõik see talletub ka seal piirkonnas peetavate lehmade piimas, mis on juustutootmise algproduktiks.

Minipirukate retsept on aga imelihtne ja jõukohane ka neile, kes muidu end liiga suureks köögivõluriks ei pea. Mina kombineerisin kolm erinevat pirukat. Ühe variandina klassikaline ja alati toimiv pirn ja sinihallitusjuust. Magus pirn, soolakas sinihallitusjuust – no super! Teine kombinatsioon oli samuti “match made in heaven” kategooriast ehk siis ahju- või keedupeet, sinihallitusjuust, tüümian ja viimistluseks palsamikreem. Taas mõnus flirt magusa-soolase-pikantse skaalal. Kolmandaks koosluseks oli kombo, mida kasutan sageli kesksuvel, kui peenral suvikõrvitsad ja kasvuhoones tomatid valmivad. Tomatiratas, viil suvikõrvitsat, tükike juustu, oksake tüümiani ja sorts oliiviõli. Taaskord piinlikult lihtne ja samas toimiv kooslus.

Saint Aguri juustud on mugavas pakendis, millest ei pea toodete välja võtma
Pakendil on kaas, mille saad peale seda, kui oled juustuga maiustanud, ilusti jälle peale tagasi panna.

Suupistepirukad sinihallitusjuustu ja köögiviljadega

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 400 g võiga pärmi-lehttainast
  • 200 g Saint Agur sinihallitusjuustu
  • 1-2 pirni viilutatuna
  • Paar väiksemat peeti viilutatuna
  • 1 väiksem suvikõrvits viilutatuna
  • 2-3 väiksemat tomatit viilutatuna
  • Balsamico kreemi
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Värsket tüümiani
  • Oliiviõli

Valmistamine

  • Rulli tainas jahusel pinnal veidi õhemaks ja lõika ruudukujulisteks tükkideks ca 5×5 cm servadega. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Aseta tainaruudule kas pirniratas, peediviil või suvikõrvitsaviil ja tomatiratas. Pudista igale pirukale sinihallitusjuustu ja tõsta siis pirukad eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde ca 10-15 minutiks küpsema. Peedipirukale võid peale ahjust võtmist veel balsamico kreemi peale niristada. Teistele puista peale värskeid tüümianioksi, nirista peale oliiviõli ja viimistle paari keeru musta pipraga.

Postitus sündis koostöös Saint Agur juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.