Grillihooajal tasuks lisaks eestlaste lemmikutele sealihale ja kanale grillile sättida ka lambaliha. Loodetavasti on paljude õigustamata kartus lambaliha kasukamaitse kohta jäänud jäädavalt minevikku, sest kvaliteetne noore lamba liha ei ole mitte mingisuguse kasukamaitsega. Tegemist on ühe parema ja puhtama lihaga üldse. Lambalihal on oma mõnus lambale iseloomulik väga mõnus maitse, mis sobib hästi just sütel grillimiseks.

Talleliha on hästi mahlane ja õrn ning teda ei tohiks kindlasti üle küpsetada. Kergelt roosakas tulemus jääb kõige mahlasem.

Kariamarketis müüdav Uus-Meremaa päritolu lambaliha on tõeline kroonijuveel lihade maailmas, sest need lambad on kasvanud ilma liialdamata planeedi ühes kõige puhtamas ja puutumatumas piirkonnas looduslikus saastamata keskkonnas avatud karjamaadel värskes õhus ja päikesepaiste käes. See kõik on tunda ka liha kvaliteedis, maitses ja ka selle tervislikkuses.

Ovation lambaliha kohta saab täpsemalt lugeda SIIT. Selle kaubamärgi all müüdav lambaliha on 100% rohumaal kasvanud ja vabapidamisel peetud lammastest ja talledest pärit. Talled ja lambad kasvatatakse üles ilma antibiootikuteta, kasvuhormoonide või geneetiliselt töödeldud söödata. Liha vastab kõige kõrgematele rahvusvaheliselt kehtestatud kvaliteedinõuetele ehk siis liha kvaliteedis kahtlema ei pea. Liha kvaliteedist annab tunnistust ka see, et erinevaid valmistusviise kasutades jääb liha õrn, mahlane ja puhtamaitseline.

Mina valmistasin grillitud liha Ovation talle ristluutükist. Rohumaa lammaste ja tallede liha sisaldab märkimisväärselt vähem rasva kui teraviljaga toidetud loomade liha ning nende liha on palju suurema tervisekasuga. Rohumaal kasvanud lammastel on kõrge vitamiinide ja mineraalainete sisaldus ning kuni viis korda suurem oomega-3 rasvhappe sisaldus kui teraviljade peal kasvanud lammastel. Kui reeglina seostatakse südame ja aju hea tervise jaoks vajalikke oomega-3 rasvhappeid oliiviõli ja kalaga, siis siia loetellu võib julgelt ka rohumaal kasvanud lambad lisada. Lisaks sellele sisaldab selliselt kasvanud lammaste liha ka CLA rasvu, mida sisaldavaid toite on seotud nii keharasvade vähenemise efekti kui ka vähihaigusi ennetava toimega.

Ovation lambaliha kohta kehtib tavapärane reegel, et hea tooraine vajab vähe ja vähem on rohkem. Vältida tuleks nii ülemaitsestamist kui ka üleküpsetamist. Lambaliha võib jääda roosakas ja poolküps. Nii tuleb mahlane ja õrn maitse kõige paremini välja.

Siin tasub silmas pidada mõnd lihtsat reeglit:

  • Sulata liha aeglaselt ehk siis tõsta liha eelmiel päevas sügavkülmast tavakülmikusse ja lase tal rahulikult sulada. Nii lõhud liha struktuuri kõige vähem.
  • Enne kuumtöötlemist tõsta liha umbes tund aega varem toatemperatuurile, et temperatuuride vahe oleks väiksem ja liha jääks mahlasem.
  • Küpsetades lähtu lihatüki eripärast ja arvesta küpsemise aeg vastavalt sellele. Ära aja näpuga retseptides järge, vaid jälgi ka ise seda, mis su lihatükiga toimub.
  • Liha valmistades tasub liha esmalt kõrgel temperatuuril pruunistada, et lihamahlad kinni kõrvetada. Nii jääb liha sisemus mahlasem. Pruunistada tuleks lihatükki igast küljest ja selleks sobib nii kuum pann kui ka grill.
  • Peale küpsetamist vajab liha puhkamiseks aega, muidu jooksevad kohe lahti lõigates lihamahlad väljad. Liha peaks puhkama fooliumi alla ja soojale taldrikule asetatult. Üldiselt on nii, et lambaliha puhkamise aeg sõltub lõikest, tüki suurusest ja küpsetusajast. Mida kiiremini lambaliha on küpsetatud, seda pikemat puhkamisaega ta vajab.
Talleliha sai marineeritud vürtsikas sambal oelek marinaadis. Juurde valmistasin grillitud suvikõrvitsaga ja grillitud paprikaga salatid. Kõik need koostisosad leiad Kariamarketi sügavkülmaletist.

Vürtsikas marinaadis grillitud talle ristluutükk

Sellist talle ristluutükki võib küpsetada ka tagasihoidliku maitsestusega kasutades vaid soola, pipart ja mõnd ürti (rosmariin, pune, tüümiani), aga väga maitsev jääb see ka vürsika marinaadiga. Sobib hästi just neile, kes vürtsikamate toitude sõbrad. Marineerimiseks kasutasin siin Kariamarketist sambal oelek tšillipastat.

Vürtsikas marinaadis grillitud talle ristluutükk

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4×200 g talle ristluutükke lamb chunks, sügavkülmast

Marinaad:

  • 2 sl sambal oelek tšillipastat
  • 2 sl oliiviõli
  • 3-4 küüslauguküünt
  • 2 sl sidrunimahla
  • Hakitud värsket peterselli sobib ka rosmariin, pune, koriander, tüümian
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sulata esmalt talle ristluutükid aeglaselt ehk tõsta nad eelmisel päeva sügavkülmast tavakülmikusse ja edasi sulata juba toatemperatuuril.
  • Sega kokku marinaadi ained. Tõsta lambatükid marinaadi sisse ja jäta paariks kolmeks tunniks külmikusse marineerima. Vahepeal võid lihatükke marinaadis keerata. Tõsta liha tund enne grillimist toatemperatuurile.
  • Kuumuta grill ja grlli liha mõlemalt poolt sõltuvalt lihatüki suurusest 7-10 minutit või seni, kuni lihatükk on soovitud küpsusastmega. Liha küpsust kontrolli lihatüki vetruvust testides. Toores liha on vetruv. Tõsta grillilt ja jäta fooliumi alla “puhkama” umbes 10 minutiks enne, kui lihatüki lahti lõikad.

Meriärn ehk red mullet

Suvisele grillille võiks alati ka midagi merelist sättida ja kes tahab põnevaid maitseid kogeda, see võiks Kariamarketist kaasa haarata meriärna ehk kefaali, mis inglisekeelsena ehk paljudele tuttav ka red mulleti nime all.

Kariamarketi kala ja mereandide valik on üks parimaid. Kvaliteet ka alati laitmatu.
Meriärn sobib hästi grillimiseks. Samas võib seda ka ahjus valmistada. Tasub kindlasti katsetada, tegemist on väga maitsva kalaga.
Mageveekrevette sai enne grillimist marineeritud lihtsas õli, sidrun, petersell ja küüslauk marinaadis

Meriärn on ulatusliku levikuga soojades vetes elutsev kala, keda leiab nii Euroopa, Aasia, Aafrika kui ka Austraalia ja Ameerika veekogust. Meriärnal lihal on talle omane ainulaadne tekstuur, mis on kusagil valge kuiva lihaga kala ja rasvase kala vahepeal. Kõrge rasvasisaldus annab meriärna lihale rikkaluku maitse ja meriärna maksa peetakse lausa delikatessiks.

ed mullet on regulaarne suvikülaline Ühendkuningriigi edelarannikul ja püütakse kalda lähedalt võrguvõrkudele. Punasel mulletil on ainulaadne tekstuur kusagil valge ja õlise kala vahepeal. Selle kõrge rasvasisaldus lisab selle maitsele rikkust. Selle maksa peetakse delikatessiks. Meriärn võib sattuda vahel haruharva ka Eesti vetesse, aga see on pigem erandlik.

Meriärn on kaetud suurde heleroosade soomustega, mis tuleks enne kala valmistamist eemaldada. Neid saab üsna lihtsalt kätte kasvõi näppude vahel. Kala liha on hõrk ja delikaatse magusapoolse maitsega. Kõige lihtsam on meriärna valmistada tervena ka grillil, ahjus või ka pannil. Meriärn tuleks puhastada ja hea oleks tema külgedele teha mõned diagonaalsed sisselõiked ca 1 cm sügavusele. Sinna sisselõigetesse võib sättida erinevaid ürte (loorber, rosmariin, pune, tüümian vm). Kergelt õli, soola ja pipraga maitsestada, grillida, sidruniga viimisteda ja mõnus kalaline taldrikutäis ongi valmis.

Kariamarketis müüdavad meriärnad on 200-400 grammised ja kala küpsemisaeg sõltub kala suurusest. Reeglina võib igale sööjale arvestada ühe terve kala.

Grillitud meriärn

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • 2 ca 300-400 grammist meriärna
  • Oliiviõli
  • Rosmariinioksi
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla

Valmistamine

  • Sulata kala aeglaselt ja puhasta siis soomustest. Tee kala külgedele sisselõiked ja igasse sisselõikesse rosmariinioks. Maitsesta kala soola ja pipraga ja piserda õliga, aga soola lisades ole pigem ettevaatlik, sest soolase veel kalad on juba iseenesest soolased.
  • Tõsta kala kuumale grillile ja grilli mõlemalt poolt mõned minutid, kuni kala on läbi küpsenud. Kala küpsemise aeg sõltub kala suurusest, aga küpsust võid kontrollida seljauimest sikutades. Läbiküpsenud kalal peaks see kergelt lahti tulema.
  • Serveerides piserda peale sidrunimahla ja paku juurde meelepärast salatit ja/või kastet.

Kalale lisaks võib grillile sättida ka krevette, mida on lihtne, mugav ja kiire grillil valmistada. Seekord sai krevette marineeritud klassikalises neljast lihtsast komponendist kokku segatud marinaadis ehk marinaadiks sidrun, oliivõli, küüslauk ja petersell. See kooslus toimib alati ja eksimatult. Eriti mõnus suvisel ajal, kui küüslauk ja petersell on maitseküllased ja värsked. Kariamarketist leiab krevette nii koorituna kui koores, toorena kui eelküpsetatuna, tervena ja sabadena ja erinevas suuruses. Nii et igaüks peaks oma lemmiku leidma. Mina kasutasin tooreid magevee hiidkreveti sabasid, mis on küll koorega, aga samas puhastatuna ehk soolikas on sabalt juba eemaldatud ja krevetid võib otse marinaadi või ka grillile panna.

Grillitud mageveekrevetid on alati tõmbenumbriks.

Grillitud mageveekrevetid

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 800 g magevee hiidkreveti sabasid suuruses 6/8
  • 0,5 dl oliiviõli
  • 3-4 küüslauguküünt
  • Sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
  • Hakitud värsket peterselli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sega oliivõli purustatud küüslaugu, sidrunimahla ja -koore, hakitud peterselli ning soola ja pipraga. Tõsta krevetisabad marinaadi ja jäta paarikümneks minutiks marineerima.
  • Kuumuta grill ja grilli krevette mõlemalt poolt, kuni need on värvi muutnud. Juurde sobib pakkuda näiteks vürtsikat sriracha kastet või sriracha majoneesi, mida leiab samuti Kariamarketist.

Postitus sündis koostöös Kariamarketiga. Kariamarketi juulikuu pakkumisi saad vaadata SIIT.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.