Must küüslauk on võimas ja põnev toode, mida tasuks süüa nii maitse kui ka tervisekasu pärast. Lisaks kindlasti veel äge välimus, sest ta on ikka must-must küüslauk ehk siis tõeliselt must toit.

Mustast küüslaugust salatikastmega saab maitsestada erinevaid suvesalateid. Musta küüslaugu kaste meenutab oma umamiselt olemuselt balsamico kreemi

Must küüslauk valmib nii, et umbkaudu kolm nädalat fermenteeritakse teda madalal temperatuuril ja kõrge niiskusastme juures. Selle protsessi käigus karamelliseerub küüslaugus sisalduv looduslik suhkur, küüslauk ise muutub mustaks ja maitse muutub külluslikult karamelliseks ja tummiseks. Küüslaugu enda konsistents muutub aga marmelaadi meenutavaks. Lisaks neile muudatustele mitmekordistavad ka küüslaugu tervist toetavad kasulikud omadused. Eelkõige tuleks nimetada antioksüdantsuse kasvu, mis võimendub kuni 80 korda. Musta küüslaugu kohta võib täpsemalt ja põhjalikumalt lugeda SIIT.

Sellistes pakkides-purkides on saadaval erinevad musta küüslaugu tooted

Umamise maitse tõttu sobib must küüslauguga maitsestada nii soolaseid kui ka magusaid toite või siis miks mitte ka niisama näksida, sest magusa ja karamellise maitse tõttu muutub must küüslauk kommilaadseks maiustuseks. Musta küüslaugu valmistamiseks kasutatakse ainult eestimaist ja mahedat küüslauku.

Siin vasakul all on näha, milline näeb välja must küüslauk. Ikka täiesti must-must.

Musta küüslaugu kasutusvõimalusi on lõputult, Temast võib teha maitsevõid või erinevaid kastmeid, lisada teda köögivilja-, liha- või pastaroogadele. Samuti võib musta küüslauku kasutada magustoitudes, smuutides, kookides või kombineerida šokolaadiga. Katsetamisrõõmu peaks jaguma küllaga.

Üheks võimaluseks musta küüslauku kasutada on lisada musta küüslauku salatikastmele. Tulemuseks on pisut balsamico kreemi meenutava hästi tummise ja maitseküllase olemisega kaste, mida saab kasutada erinevates salatites, aga ka niristada näiteks suupisteleibadele või pakkuda juustuvaagna juurde.

Musta küüslaugu kaste suvesalatitega

Aeg kokku 14 minutes

Koostisosad

Musta küüslaugu kaste:

  • 2 sl musta küüslaugu pastat või 5 kooritud musta küüslaugu küünt
  • 2 sl mett või agaavisiirupit
  • 3 sl palsamiveiniäädikat
  • 1 dl oliiviõli
  • 2 sl vett
  • Soola ja pipart

Tomati-mozzarella salat:

  • Küpseid tomateid viilutatuna
  • Pühvli mozzarellat või burratat
  • Värsket basiilikut
  • Soola ja pipart

Arbuusi-maasikasalat fetajuustuga:

  • Arbuusi tükeldatuna ja seemnetest puhastatuna
  • Maasikaid poolitatuna
  • Fetajuustu tükeldatuna
  • Värsket münti
  • Sibularattaid
  • Salatirohelist
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Valmista musta küüslaugu kaste. Selleks tõsta kõik koostisosad blenderisse või purustajasse ja töötle ühtlaseks. Võid kastme ka kausis kokku segada, kui kasutad musta küüslaugu pastat. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Salatite valmistamiseks tõsta kõik salati koostisosad salativaagnale või taldrikule. Nirista peale musta küüslaugu salatikastet ja maitsesta soola ja pipraga.

Postitus sündis koostööna Must Küüslauk OÜ-ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.