Kaheksajala carpaccio on šikk suupiste, mis sobib kaunistama iga pidulauda või pühapäevalõunat. Tegelikult on selle valmistamine tänu Nuchari eelkuumutatud ja paberõhukeseks lõigatud kaheksajalale lihtne nagu lapsemäng ehk siis toidutegemine on lühidalt kirjeldatuna kaheksajala pakendist väljavõtmine, kastme ainete kokkusegamine ja selle kastme kaheksajalale sättimine. Ei tundu ju liialt suure väljakutsena. Tulemus on igati pidupäeva vääriline – kergelt suitsuse maitsega seesam koos vürtsika ingveri ja tšilliga annab kaheksajalale hoopis teistsuguse ja väga nauditava maitsenüansi. Kui oled vähegi aasiapäraste maitsekombinatsioonide armastaja, siis peaks see maitsekombo sulle hästi sobima. Samas võib sama carpaccio teha ka vahemerelise klassikalise maitsekooslusega, kus kastmeks segatud hakitud küüslauk, sidrunimahl...
Kaheksajalasalat kartuli ja selleriga
Kes vähegi mereannisõber, see on suure tõenäosega ka mahedamaitselise kaheksajala lummuses. Sageli kardetakse kaheksajalga ise valmistada, kuna tooraine on üle keskmise kallis ja paljud on kindlasti kuulnud jutte kummisest kaheksajalast. Nüüd on see risk maandatud, sest Nuchari kaubamärgi all on võimalik osta eelküpsetatuna. Sellist eelküpsetatud kaheksajalga võib edasi kas grillida, pannil küpsetada või siis kasutada lihtsalt tükeldatuna kaheksajala ja kartuli salatis, mis on minu üheks suureks lemmikuks. See kaheksajalasalat on ühest küljest hästi lihtne ja samas selline, mille puhul on vist õige kasutada sõna maitsetäiuslik. Erinevad tekstuurid ja maitsed sobituvad imehästi kokku. Vähemalt on minu jaoks see salat üheks selliseks,...
Munasalat avokaadoga. Kuidas ära kasutada munadepühadeks keedetud mune
Peale ohjeldamatut munade värvimist on kindlasti paljudel vaja lahendada nüüd see väike mure, et mida nende korvitäite keedetud munadega peale hakata. Munavõi on ju mõnus, aga palju sa seda ikka süüa suudad. Täpselt sama mõttetegevus on tabanud igal kevadel ka meid ja üheks lahenduseks, kuidas keedumunade ülejäägi probleemi lahendada, on hästi kevadine salat keedetud muna, avokaado, redise ja kurgiga. Muna ja avokaado kooslus on lihtsalt suurepärane! Mina hakkisin salatisse sisse veel turult toodud karulauku ja no väga mõnus kombo sai! Kui karulauku käepärast ei ole, ajab asja ära ka roheline sibul. Sellist salatit võid süüa mustal leival või iseseisva roana.
Lihtsad Suupistepirukad sinihallitusjuustu ja köögiviljadega
Mõned ideed ja kooslused on nii lihtsad ja toimivad, et nende kohta on isegi keeruline midagi pikemalt kirjutada. Üheks selliseks pea lollikindlaks koosluseks on pärmi-lehttainas, erinevad köögi- või puuviljad ja sinihallitusjuust. Idee on siin lihtne – krõbedaks küpsenud tainas, millel suhteliselt neutraalse või siis magusa alatooniga mahlane köögi- või puuviljalisand ning kõige krooniks soolakas ja pikantne sihihallitusjuust, mis küpsedes aluskihiks oleva vilja oma pikantsesse embusesse võtab. Natuke oliiviõli, sortsuke balsamico kreemi, oksake tüümiani, paar keerdu musta pipart ja midagi mõnusamat on keeruline ette kujutada. Selliste muidu imelihtsate suupistepirukate puhul on võtmerollis sinihallitusjuust, mis on siin peamise maitsestaja ja ka kreemisuse...
Mahlane suitsukana-sinihallitusjuustu pirukas
Mahlane ja maitseküllane suitsukanapirukas kaunistab nii pidulauda kui sobib ka pühapäevalõunaks või kohvikõrvaseks. Samamoodi sobib suitsukana ja sinihallitusjuustuga pirukas ka lihavõttelauda kaunistama. Selle piruka maitsekombinatsioonid sobituvad omavahel veatult. Paprika ja porru annavad pirukale kergust ja köögiviljade mahlasust, suitsukana kergelt suitsust ja toekat nüanssi ning krooniks on kreemine ja parajalt pikantne Bavaria Blu sinihallitusjuust, mis küpsedes pirukatäidise sisse sulab. Bavaria Blu sinihallitusjuust on hästi kreemise olemisega ja mitte liialt intensiivse maitsega sinihallitusjuust, millega saab maitselisa anda nii pirukatele, kastmetele, pastale, suppidele kui ka salatitele. Proovi seda pirukat ja suure tõenäosusega leiad endale ühe uue lemmiku. Pirukat sobib süüa nii soojana kui...
Vahemereline kauss hummuse ja röstitud lillkapsaga
Maitsev, värviküllane ja rikkalik kausitäis pakub nii silmailu kui hoolitseb ka mitmekülgse ja täisväärtusliku toitumise eest. Kausitäis sisaldab rikkalikult toitaineid, kiudaineid ja ka erinevaid värvilisi köögivilju. Hästi mõnus, maitsev ja kõhtu täitev kausitäis, kus kastme roll kanda Gourmet Clubi klassikalisel hummusel. Gourmet Club hummuste maitseküllasesse perekonda on lisandunud klassikaline hummus, mis on kreemine ja hästi mõnusalt paigas maitsestusega. Sobib hästi nii salatisse, võileivale, vrapi sisse või muudesse toitudesse. Mina kombineerisin hummust ühe mu teise lemmikuga ehk ahjus röstitud lillkapsaga. Väga mõnus kausitäis, mida võib teha täistaimsena, aga kuhu sobitub hästi ka keedetud muna. Postitus sündis koostöös Gourmet Clubiga.
Külluslik pasha valge šokolaadiga
Lihavõtted lähenevad ja kuigi ilmad liiga kevadised ei kipu olema, tuleb ka kevad siiski vääramatu jõuga. Seepärast ongi paras aeg oma mõtteid taas lihavõtete lainele sättida ja lihavõtete juurde kuulub ikka ka pasha ehk külluslik kohupiimamagustoit, kus millegagi ei koonerdata. Pasha valmistamise põhinipiks on kohupiima kuivemaks nõrutamine, mille tulemusel kohupiim koogina koos seisab. Kohupiima sisse tuleb segada ohtralt kuivatatud puuvilju, marju ja pähkleid. Ikka nii, et oleks külluslik. Mina eelistan pashat teha Tallinna Keskturult varutud kraamiga. Kohupiima ostan turuhoonest (kohe sisse minnes paremat kätt), kus müüakse lahtiselt Nõmmiku talu kohupiima erineva rasvasuse ja lisanditega. Pasha jaoks eelista ikkagi korraliku rasvasisaldusega...
Taimsed lihapallid tomatikastmes
Kes siis lihapalle ei armastaks! Lastest alates kuni parimas eas parajalt paksude tegelasteni välja. Samas on võimalik lihapalle nautida ka siis, kui oled otsustanud kas alatiseks või ka osaliselt oma menüüst liha välja lülitada. Tomatikastmes lihapallid suudavad iga lapse tuju rõõmsaks teha, serveeri neid siis kas pasta, riisi, tatra või kartuliga. Thormi on hiljuti turule tulnud Eesti toode, mis asendab suurepäraselt loomset hakkliha. Taimne pihvimass, mis oma tekstuurilt on üllatavalt lihalaadne, on pallikeste veeretamine hästi lihtne, sest tegelikult ei olegi vaja midagi muud teha, kui pallikesed vormida, need kas pannil või ahjus valmis küpsetada ja siis tomatikastmega segada. Thormi taimse...
Idandamisest ja võrsete kasvatamisest
Kevadisel ajal peale pikka ja pimedat aega on loomulik, et meie keha on väsinud ja kurnatud. Viimastel aastatel on lisandunud veel vaimne pinge ja ärevus ning enam-vähem kõigil vist nüüdseks ka mingil hetkel läbipõetud koroona. Nii tulebki nentida, et keha vajab hädasti turgutust ja väikest toetust, et kõigest sellest taastuda ning koos kevadpäikesega taas jõudu koguma hakata. Üheks nipiks, kuidas oma kehale tuge pakkuda, on idandite ja võrsete söömine. Neid leiab päris heas valikus ka poodidest, samas ei ole ei ise idandamises ega ka võrsete kasvatamises midagi keerulist ja pigem on see mõnus rahustav tegevus, mis äreval ajal mõtted mõneks...
Hakkliha ja riisi täidisega kapsarullid tomatikastmes
Ukraina stiilis ja Olia Herculese Mamuška raamatust pärit retsepti järgi valmistatud kapsarullid on pisut teistsugused, kui meie tavapärased kapsarullid. Need hauduvad pehmeks tomatikastmes ja see teeb need minu meelest eriti mõnusaks. Hapukasmagus tomatikaste sobitub riisi ja lihaga täidetud kapsarullidega suurepäraselt. Mina kasutan võimalusel kapsarullide tegemisel savoia kapsast. Maitsevahe ei olegi nii väga suur, küll aga meeldib mulle selle kapsa lehtede hästi lahe tekstuur. Selline pisut dramaatiline krobeline kapsaleht, mille erkroheline värv toidu hästi ägedaks värvimänguks muudab. Savoia kapsast ikka vahel liigub, kuigi viimati oli seda meie kaubandusest päris keeruline leida. Seekord tuli appi FruitXpress, kust leidsin ilusa sügavrohelise kapsapea. Tegelikult...
Kihiline soe vürtsikas hummusedipp päikesekuivatatud tomatiga
See on hästi lahe retsept või siis idee, kuidas hummust dipikastmena kasutada. Türgi päritolu vürtsikas soe hummus on põnev moodus, kuidas muidu üsna tavapäraseks saanud hummust serveerida. Siin retseptis on valmistatud täistaimne variant, aga soovi korral võib hummusele lisada ka murendatud fetajuustu või siis võivad lihasõbrad päikesekuivatatud tomati asemel laotada soojale hummusele pannil eelnevalt läbi praetud veisehakkliha. Igaühele oma ja maitses pettuma ei pea! Hummusena on siin retseptis kasutatud Gourmet Clubi klassikaline hummus, mis on värske lisandus nende eksootiliste maitsenüanssidega hummustele. Mõnusalt kreemjas ja rikkalik hummus on hästi paigas maitsestusega ja purki avades pead jälgima, et seda niisama limpsima ei...
Juustupirukad Tomino juustuga
Tean vähe inimesi, kes suudaks vastu panna pehmele sulanud juustule ja nende pirukate kirjeldamisel ongi võtmesõnaks just voolav sulanud juust. Võtmekomponendiks nende pirukate puhul on Piemontest pärit tomino juust. Tomino juust on lehmapiimast valmistatud koorikuga, maheda ja kergelt mõrkja maitsega pehme sisuga juust, mille sisu kuumas vedelaks sulab. Oma olemuselt on ta sarnane brie juustuga. Sageli pakutaksegi tomino juustu kuumutatult koos köögiviljasalatiga ja krõbeda leivaga, nii et süües moodustub sulanud juustu sisust mõnus rikkalik kaste. Sagedaseks lisandiks on ka õhuke singi- või salaamiviil, mis on tomino juustule ümber mässitud. Mina kasutasingi pirukate täidiseks väikest tomino juustu, millel singiriba ümber. Soovi...