Taina sisse keeratud täidis on ühel või teisel moel levinud pea üle kogu ilma. Metoodikad ja maitsed varieeruvad, aga põhiline idee – täidis keeratud taina sisse – on erakordselt elujõuline toit. Ei ole siin erandiks ka Hiinas väga väga populaarne Jiaozi (või ka Gaau Ji). Vastavalt valmistusviisile on taoline toit levinud ka Pot Stickersi ning Nami-Nami Pille kaudu eestindatuna meil siis potikleepsude nime all. Pot Stickersi ja Jiaozi valmistamine erineb selle poolest, et Jiaouzi aurutatakse või keedetakse, Pot Stickers või potikleeps esmalt praetakse ja siis aurutatakse.

Jiaozi tundub esmapilgul üsna sarnane toit olevat wontonitega, kuid erinevus seisneb selles, et Jiaozi tainas on paksem, ta valmistatakse lamedamana ning tavaliselt on kuju poolkuu. Süüakse Jiaozit kas sojakastme või siis tšillikastmega. Wontoni tainas peaks olema õhem, tainastükk, kuhu täidis sisse vormitakse, on nurkadega ning wontoneid serveeritakse puljongis.
Mina miksisin kaks teemat kokku – täidise võtsin ühest oma lemmikust raamatust “Chinese Cooking. The Food and Lifestyle” Jiaozi retsepti juurest, kui valmistamisel kasutasin Pot Stickersi ehk potikleepsu tehnikat. Õnneks on juba mõnda aega wontonitainast meil juba saada, mis tähendab seda, et toidu tegemine ei ole sugugi liiga aeganõudev tegevus – põhiline ajakulu on seotud täidise kokkusegamisega ning siis potikleepsude valmisvormimisega. Täidise lisamine väikese tainatüki sisse on muuhulgas selline mõnus sotsiaalne tegevus, mille võib vabalt jätta koos külalistega laua taga istudes nokitsemiseks. Pärast on kõigil tunne, et sai kaasa aidata toiduvalmistamisele. Meie külalised on vähemalt küll selle ideega alati rõõmuga kaasa tulnud.

Täidise jaoks läheb vaja:
400 g sea delikatesshakkliha
1 sl sojakastet
1 sl Shaoxingi riisiveini (võid asendada kas kuiva šerri või kuiva valge veiniga)
1 tl seesamiõli
1 dl hästi peeneks hakitud Hiina kapsas või ka näiteks Pak Choid (saadaval Rimis ja Solarises)
2 tl hästi peeneks hakitud või riivitud ingverit (kasutasin 1 tl Gourmet Garden tuubist ingverit)
1-2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna (kasutasin 1 tl Gourmet Gardeni küüslauku)
paar oks hakitud rohelist sibulat
veidi valget pipart
veidi soola
1 pakk wontonitainast (saadaval Piprapoes nii ruudukujulisena kui ümmargusena, Kaupmehe laos, Sadamaturul)
Sega hakkliha sojakastmega. Lisa veidi vett ning sega kõik hästi ühtlaseks. Millegipärast siin tegevuskäigu puhul veel rõhutatakse, et tuleb segada ainult ühtpidi. Lisa Shaoxingi riisivein ja seesamiõli. Sega kõik läbi ning aseta umbes 20 minutiks jahedasse. Samal ajal haki kapsas ning puista kapsale veidi soola. See aitab üleliigset vett välja ajada. Lisa ingver, roheline sibul, küüslauk ja valge pipar ning sega hästi korralikult läbi, et tekiks ühtlane mass. Kalla see hakkliha juurde.
Aseta igale wontonitainale umbes teelusikatäis täidist. Niisuta kas pintsli või märja näpuga wontoni ääred ning suru näppudega servad kinni.

Kuumuta pannil õli. Soovitavalt maapähkliõli, mis on Hiinas põhiline kasutatav õli. Prae potikleepse ühelt poolt, kuni nad on kuldpruunid. Kalla siis peale veidi kuuma vett, kata pann kaanega ning lase auru sees küpseda potikleepsud valmis (selleks kulub umbes 6-7 minutit).

Serveeri potikleepse koos magusa tšillikastme kui ka Jiaozi dipikastmega. Viimase jaoks sega 1 sl sojakastest, 1 sl riisi- või veiniäädikat, 1/2 tl suhkrut ning 1 tl peeneks hakitud ingverit ning samapalju ka küüslauku. Taaskord kasutasin siin Gourmet Gardeni tuubitooteid nii ingveri kui küüslaugu jaoks.
Serveerimisel puista potikleepsudele peale hakitud rohelist sibulat ja serveeri kohe.

Gourmet Gardeni tooteid jagati mulle katsetamiseks. Pean tunnistama, et kui muidu olen veidi skeptiline igasuguste konserveeritud toodete osas, siis see sari on küll juba lemmikuks saanud. Maitsed on hästi naturaalsed, koostis selline, et väga nuriseda ei ole vaja ning eriline boonus on just kiirus ja mugavus. Jääb ära koorimine ja hakkimine, mis tavaliselt põhiosa ajast võtab. Nii et julgen küll soojalt soovitada. Eriline lemmik on koriander ja petersell. Neid oleksin nõus otse tuubist lusikaga sööma või leivakattena kasutama. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.