See koogiretsept kuulub minu retseptiregistrisse vähemalt 15 aastat. Tõenäoliselt isegi kauem. Esimste laste vanuse järgi suudan lihtsalt taastada mingid mälupildid, kus figureeris ka see kook ja nii see ajalugu juba kahekohalistesse numbritesse ulatubki. Algselt leidsin retsepti tikrikoogi nimetuse alt ja allikat tõesti enam ei mäleta. Oli see mõni kokaraamat või ajakirjasabasse kirja pandud retsept…no ei tule meelde. Tikri-kohupiimakoogi nime all sai see kook juba mitu aastat tagasi ka blogisse lisatud.

See kook on aga jätkuvalt meil menüüs ja kerkib päevakorrale just siis, kui mul ei ole vaja ühegi ajakirja ega raamatu jaoks parasjagu mingit uut ideed kandvat küpsetist teha ning kui kodus on marju või puuvilju ning kohupiima, mis on selle maitsva koogi puhul kohustuslikud. Kook on jäänud meie püsimenüüsse sel põhjusel, et valmib ta suhteliselt lihtsa vaevaga. Ühe tegemisega saab valmis nii tainapõhja kui ka peale puistatava puru. Täidise valmistamine on ka vaid kokkusegamise vaev ehk siis see on selline laisa päeva kook, kui tahaks midagi head, aga väga jännata ei viitsi. Jätkuvalt kehtib ka reegel, et kook maitseb kõigile pere meestele-poistele.
Tainas:
120 g võid
2,5 dl jahu
1 dl suhkrut
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2-3 sl vett
Täidis:
600 g vanillikohupiima
4 muna
1 dl suhkrut (võib ka ära jätta, siis tuleb kook üsna mõõdukalt magus)
sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
5-6 õuna, tükeldatuna

Sega esmalt taigna jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis toasoe või. Haki kõik koostisained segamini. Tõst 1/4 tainakogusest kõrvale ja lisa allesjäänud tainale paar supilusikatäit vett. Sega, kuni moodustub tainapall, Laota tainas koogivormi põhjale ja külgedele. Vajuta veidi sõrmedega kokku ja sinna peale laota tükeldatud õunad või muud viljad/marjad.
Küpseta ca 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit
Kohupiimatäidise jaoks vahusta munad suhkruga. Sega juurde kohupiim, sidrunimahl ja -koor.Kalla segu eelküpsetatud taignale.
Peale saputa ülejäänud taignapuru.
Küpseta max 200 kraadi juures kuni kook on ilusti pealt küps ja pruun.
Peale ahjust võtmist lase veidi taheneda.

Kui tahad kohe kuumalt süüa, siis oleks tark kohupiimale lisada 1-2 sl tärklist. Siis ei ole kohupiimamass nii pehme ja saad ilusama tüki kätte (aga kook on veidi vähem mahlane).
Seistes muutub kook paremini lõigatavaks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.