Kesk-Aasia ja Põhja-Aafrika maades levinud hommikusöök
lustaka nimega shakshuka kujutab endast vürtsikas tomatikastmes küpsenud mune.
Sellist toitu süüakse kas külmalt või soojalt ja ja tegelikult sobib see hästi
ka lõuna- või õhtusöögiks. Kiirel argihommikul on ehk sellise pannitäie valmistamine pisut liiga ajamahukas ettevõtmine. Kui aga aega piisavalt, siis tasub shaksuka valmistamine ette võtta küll, sest see on väga mõnus ühe panni roog. 
Siin retseptis on tavapärasele shakshuka koostisele
lisatud ka eelnevalt ahjus röstitud baklažaani. Serveerides võib aga roale peale
puistata soolakat fetajuustu, kitsejuustu sõbrad võivad aga lustida pehme kitsejuustu lisamisega, mis kuumal pannil mõnusalt kreemiseks muutub. 
Vürtsikas röstitud baklažaani shakshuka kirsstomatitega
4-le
Valmistamisaeg: 45 minutit

2 keskmise suurusega baklažaani, tükeldatuna
1 sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
½ tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl tšillihelbeid
250 g kirsstomateid, poolitatuna
400 g purk purustatud tomateid
4 muna
Fetajuustu
Oliiviõli
Pruuni suhkrut
Punase veini äädikat
Soola ja pipart
Hakitud värsket peterselli ja koriandrit
Tõsta baklažaanitükid ahjupannile, piserda õli ja soolaga
ning rösti ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni baklažaanitükid on
pehmed ja hakkavad kergelt pruunistuma. Samal ajal võid hakata pliidil pannil
valmistama shakshuka „põhja“. Selleks kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning
kuumuta sibulat mõned minutid. Lisa küüslauk, kuumuta läbi ning lisa siis
pannile vürtsid. Kuumuta läbi, kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa pannile
purustatud tomati konserv ja poolitatud kirsstomatid. Hauta vaiksel kuumusel
umbes 10-15 minutit.
Tõsta baklažaan ahjust, tükelda vajadusel veel veidi
väiksemaks ja lisa pannile. Maitsesta soola, pipra, veiniäädika ja suhkruga.
Tekita pannile lusikaga neli süvendit ja poeta sinna munad küpsema. Kata pann
kaanega ja küpseta mune 5-7 minutit või seni kuni munad on saavutanud soovitud
küpsuse. Maitsesta ka munad soola ja pipraga. Serveerides puista peale hakitud
ürte ning fetajuustu. Paku juurde lameleiba, mille võid enne ahjus soojaks
lasta.

Retsept ilmus 2018. aasta märtsikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.