Hooaja lõpu küpsed magusad kodumaised tomatid on maitsvad ja mõnusad ka
niisama süües, kuid eriti hõrgu suutäie saab siis, kui tomatite sisse sättida
rammusat vürtsikat veise-lamba hakkliha koos basmati riisiga. Parajalt ürte ja
vürtse ka lisaks ning midagi mõnusamat on keeruline välja mõelda. Sellisesse
kooslusesse sobib imehästi just kerge lambamekiga hakkliha, mida leiab
Stockmanni lahtiselt müüdavate hakklihade valikust ja mis on lausa asendamatu mitmete Lähis-Ida toitude puhul andes neile ainuomase maitsenüansi. 

Nendes täidetud tomatites tekitab ootamatu maitsekoosluse täidisesse lisatud kaneel, mis ka soolastes toitudes suudab muljetavaldava etteaste teha. Ürtidest on soovitav lisada ka veidi münti, mis on kui loodud lambalihatoitudesse maitset andma. Sidrunimahlaga piserdamine aitab aga rammusat lambaliha tasakaalus hoida.

Lamba-veise hakkliha ja basmati riisiga täidetud tomatid
4-le
Valmistamisaeg: ca 1 tund 15 minutit
300 g veise-lamba hakkliha
1 sibul, hakituna
paar küüslauguküünt, hakituna
veidi sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl tšillihelbeid
½  tl kaneelipulbrit
Veidi suhkrut või mett
1,5 dl basmati riisi
8 keskmise suurusega küpset tomatit
värsket münti, peterselli, koriandrit, hakituna
soola ja pipart
2-3 sl tomatikastet
oliiviõli
Lõika tomatitel pealmine osa ära ja uurista tomatite sisu välja. Selleks tõmba terava noaga tomatite sisu koore küljest lahti ja uurista see siis lusikaga välja. Haki tomatisisu peeneks ja hoia kogu eraldunud mahl ka alles.
Pese riis külma veega läbi ja aseta 30 minutiks vette ligunema. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning hauta sibulat mõned minutid. Lisa küüslauk ning hauta veel mõned minutid. Lisa pannile hakkliha ja prae, kuni liha on värvi muutnud. Maitsesta liha sidrunimahla ja -koore, vürtsköömnete, tšillihelveste, kaneeli, tibakese mee või suhkru ning soola ja pipraga. Hauta koos vürtsidega veel mõned minutid. Lisa hakitud tomatisisu ning riis ning hauta veel veidi. Sega juurde hakitud ürdid. Kui segu tundub liiga kuiv, lisa veidi puljongit või vett.
Tõsta saadud mass tomatite sisse ja lao täidetud tomatid ahjuvormi. Sega tomatipasta umbes 1 dl kuuma vee või puljongiga, lisa veidi oliiviõli ning soola ja pipart. Kasta tomateid saadud tomatikastmega ja ülejäänud kaste vala vormi põhjale. Aseta tomatist lõigatud „kaas“ peale. Kata vorm kas kaane või küpsetuspaberiga ning küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures ca 45-60 minutit (sõltuvalt tomatite suurusest). Küpsemise ajal võid tomateid veel kastmega kasta. 

Postitus sündis koostöös Stockmann Delikatessiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.