Sibula ja juustupirukas on üsna vastupandamatu kooslus ja peaks maitsema hästi kõigile neile, kes magusaks haudunud sibulast oskava lugu pidada. Külluslik juustukate aitab sibulatäidist eriti hõrguks muuta. Pirukat aitab tervislikumaks muuta kartulist ja rukkijahust valmistatud pirukapõhi. Pirukat sobib pakkuda nii pidulikumal puhul, kui ka näiteks õhtusöögiks koos värske salatiga. Kes soovib, võib täidisesse veel suitsusinki lisada, nii saad tulemuseks toeka ja toitva väga maitsva piruka.

Ohtra juustuga sibulapirukas kartuli-muretaina põhjal

Valmistusaeg 20 minutes
Aeg kokku 50 minutes

Koostisosad

Kartuli-muretainas:

  • 150 g keedetud kartuleid koorituna
  • 150 g rukkijahu
  • 100 g võid
  • 0,5 tl soola
  • Veidi vett vajadusel

Täidis:

  • 3-4 sibulat õhukeste poolratastena
  • Võid ja õli praadimiseks
  • Soola ja pipart
  • Veidi tüümiani
  • Maitseks veidi suhkrut ja palsamiveiniäädikat
  • 150+50 g Džiugase 18 kuud laagerdunud juustu riivituna
  • 2 dl 35%-list koort või kohvikoort
  • 2 muna

Valmistamine

  • Põhja valmistamiseks töötle kartulid, tükeldatud või ja rukkijahu koos soolaga ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa veidi külma vett, et moodustuks ühtlane tainapall. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning laota küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi põhjale ja külgedele. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 10-15 minutit 180 kraadi juures, kuni põhi on kuivaks tõmbunud, kuid mitte pruunistunud.
    Samal ajal kui põhi ahjus küpseb, kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ja õli ning hauta sibulat koos tüümianiga kümmekond minutit, kuni ta on klaasjas ja hakkab kergelt karamelliseks muutuma. Maitsesta soola, pipra, tibakese suhkru ja palsamiveiniäädikaga maitse parajaks. Tõsta segu eelküpsetatud põhjale.
    Katte jaoks klopi munad lahti ja sega juurde 150 g juustu ja koor. Sega ühtlaseks. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Kalla segu sibulatele, puista peale ülejäänud riivitud juust ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni pealispind on kuldne. Jahuta veidi ja serveeri koos värske salatiga.

Retsept valmis koostöös Džiugase juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.