Eelmisel nädala SIIN postituses kirjutasin veidi sellest, millised on minu väikesed salanipid viiruste hooajal enda ja oma pere tervise turgutamiseks ja viirustele vastupanuvõime suurendamiseks. Hästi oluline on immuunsüsteemi heas töökorras olemise puhul ka meie soolestiku tervis ja üha enam on hakatud teadvustama seda, et immuunsus ja soolestiku tervis on väga otseselt seotud, kuna soolestikus asub 70% meie immuunrakkudest. Seega on seos lihtne – kui soolestik ei ole hea tervise juures, ei saa meie immuunsüsteem ka paremas olukorras olla, kuna immuunrakkude tootmine toimub soolestikus. Seetõttu on ülioluline, et meie igapäevane toidulaud ei sisaldaks toite, mis soolestiku tervist tasakaalust välja viivad (suhkur, rafineeritud ja töödeldud toit) ja samas sisaldaks piisavalt toitu, mis toetab soolestiku tööd (värvilised köögiviljad, värske töötlemata mitmekesine toit, pro- ja prebiootilised toidud).


Ma ise olen seda tüüpi, keda on “õnnistatud” aeglase ainevahetusega. Mäletan juba kooliajast mingeid episoode, kui segasin petti ja kliisid, et laisavõitu ainevahetust pisut tagant torkida. Seega olen harjunud oma menüüsse lisama neid abilisi, mis aitavad seda viga parandada ning jälginud, et menüü sisaldaks piisavalt kiudaineid, mis on heas töökorras seedimise üheks võtmesõnaks. Kiudainete ja nende olulisuse kohta leiad väga hea ülevaatliku artikli SIIT.

 

 

Kõige lihtsam moodus on segada 1 supilusikatäis psülliumi klaasitäie veega või vee-mahlaseguga


Minu jaoks on seedimise toetamisel ja selle heas töökorras hoidmiseks üheks, nüüd juba asendamatuks saanud abiliseks, psüllium ehk teelehe seemnekestad. Algselt ehk veidi ehmatava keemilist elementi meenutava nimega, kuid täiesti loodusliku päritoluga psüllium ongi põhimõtteliselt puhas kiudaine sest 100 g psülliumis on 85 g kiudu. Psüllium aitab alandada veresuhkru ja kolesterooli taset ning sobib hästi ülekaaluga hädas olevatele inimestele, aga ka neile, kes soovivad soolestikku puhastada ja seedimist toetada. Psüllium paisub vee sees ja tekitab seetõttu kiirelt täiskõhutunde.


Minu psüllium on pärit Biolatte Havitalli suurest (ja üllatavalt kergest) potsikust, mis on just neid teelehe läbipaistvaid seemnekesti täis.


Psülliumi näol on tegemist, nagu mainitud, loodusliku kiudainega, mis on üks teiste kiudainetega võrreldes üks leebemaid ja samas tõhusamaid abivahendeid uimaseks jäänud seedesüsteemi tagant utsitamiseks. Lisaks sellele puhastavad psülliumi kestad soolestikku, sidudes endaga kahjulikke ühendeid ja viies neid soolestikust välja. Tänu psülliumi poolt korraldatud puhastustöödele meie soolestikus on võimalus headel tervist toetavatel piimhappebakteritel kiiremini ja tõhusamalt enda populatsiooni laiendada. Psüllium on prebiootilise toimega, mis tähendab lahti seletatuna seda, et ta on mitteseeduv süsivesik, mis on samas toiduks meie keha headele ehk probiootilistele bakteritele. Tõeline meeskonnatöö, eksole! Psüllium on leebe lahendus ka sellisel juhul, kui mureks on ärritunud sool või soolehaigused, kuna paisunud psüllium on pehme ja geeljas mass, mis ei kriibi sooleseinu. Ärritunud või põletikulise soole puhul on näiteks kliid liiga karedad ja võivad vigastatud limaskestale haiget teha. Ka ei ole psülliumil teadaolevaid kõrvaltoimeid.

 

 

Biolatte Havitall psülliumi värvib lillakaks lisatud mustikapulber


Biolatte psülliumipulbrile on lisatud veel mustikapulbrit ja piimhappebaktereid, mistõttu ei ole seda tarbides enam vaja piimhappebaktereid täiendavalt juurde võtta. Psülliumi võib sisse võtta kõhukinnisuse puhul nii, et segad ühe supilusikatäie psülliumi 1,5-2 dl vee, kombucha või mahlaga. Kindlasti peab psülliumiga kaasnema ka piisavalt vett, sest sel õhulisel kestal on omadus hullu moodi ehk umbes 15 korda paisuda. Seepärast ära pista kunagi psülliumit otse suhu, kuna süljega paisudes võib tekkida lämbumise oht ja seda massi on väga keeruline alla neelata. Tegelikult saab psülliumi kasutada edukalt ka toiduvalmistamisel ning tänu oma paisuvale omadusele, saab psülliumi abil erinevaid toite paksendada ja želeeks muuta. Võid lisada psülliumi oma toorpudrule või tarretada toorkooke psülliumi abil.

Arvestades seda, et meieigapäevane menüü peaks sisaldama 25-30 g kiudaineid, siis kipub pahatihti neid
meie toidus nappima. Eriti neil päevil, kui oled pidanud läbi ajama kiire kontorilõuna võileivaga ning lisaks pidanud ka pikki tunde kas arvuti taga või koosolekuruumis istuvat eluviisi harrastama. Seepärast lisa julgelt psülliumihelbeid oma toitudele ja nii võid olla kindel, et sinu soolestik püsib vilkana ka neil päevil, mis olude sunnil ei kuulu eeskujuliku toitumise-liikumise liigituse alla.


Kui vajad vahel aga kiiret ja tervislikku turgutust, siis kas hommikul või õhtul võid endale segada valmis rohelise värskusest pakatava smuuti kookosvee, avokaado ja spinatiga.

Smuuti avokaado, pohlade ja psülliumiga

Vitamiinidest pungil ja seedimist heas töökorras hoidev turgutav smuuti sobib nii päeva alustamiseks kui ka kergeks vahepalaks
Aeg kokku 5 minutes
Portsjonit 1

Koostisosad

  • 2 dl kookosvett võid kasutada ka näiteks ananassi- või õunamahla ja vee segu
  • 2-3 peotäit pohli
  • 1 banaan tükeldatuna
  • pool avokaadot
  • 2 tl psülliumi Biolatte Havitall
  • 1 tl chia seemneid
  • Laimimahla
  • Veidi värsket ingverit soovi korral

Valmistamine

  • Tõsta kõik koostisained blenderisse ja töötle mass ühtlaseks. Kui smuuti tundub liiga paks, lisa veidi vett või kookosvett veel lisaks. Puista peale chia seemneid. Joo kohe, kuna seistes psüllium paisub ja smuuti asemel saad endale lihtsalt tarretise.

Kui sul tekkis huvi Biolatte tooteid kas siis  viiruste peletamiseks või tervise turgutamiseks kappidesse valmis varuda, siis hetkel on kõikidele nendele toodetele kehtiv ka soodushind. Tellides SIIT sisesta lihtsalt sooduskoodiks TUULI15 ja kogu kaup on sulle 15% soodsama hinnaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.