Röstitud tomatitest supp on sündmus omaette. Täisküpsed tomatid, mis ahjus koos küüslaugu ja oliiviõliga üle röstitud ning siis karamelliste sibulatega supiks kokku kombineeritud. Selline kooslus ei jäta ühtki tomatisõpra külmaks. Röstitud tomatitel tekib hästi mõnus sügav umamine maitse, millest on lihtne sõltuvusse sattuda. Tomatisupi puhul saab ära kasutada pisut üleküpsenud tomatid, mis võileivale või salatisse panemiseks juba veidi liiga pehmed. Ahjus röstituna jäävad samas need tomatid eriti külluslikud ja magusad ehk siis defektist saab efekt. Lisaks saab sel moel vältida pehmeks läinud tomatite äraviskamist. Tunnistan, et vahel olen turul käies lausa eraldi ostnud neid tomateid, mis ilusate prinkide tomatite seast välja sorteeritud ning mida siis odavama hinnaga või vahel lausa poolmuidu pakutakse. Samamoodi võib neid pehmeks läinud tomateid purkitehtud tomatikastme valmistamiseks kasutada või tomatitega hoidiste sisse sättida.
Kui aga selle tomatisupi juurde tagasi tulla, siis esimene etapp olekski tomatite ahjus röstimine. Samal ajal võib pannil karamellistada sibulad. Siis pisut puljongit ja maitseaineid lisaks, köögikombainis kõik peeneks suristada ja suurepärane supp ongi valmis. Aromaatne ja maitseküllane.
Mina katsetasin köögikombaini rollis seekord oma uut köögiabilist ehk võimsat Bosch MUM5 köögikombaini, millel juures ka purustajaga kann. Toimis igati hästi. Plussiks on see, et kannu saab lihtsalt kinnitada köögikombaini külge ja seetõttu ei ole vaja eraldi purustajat endale köögikappi lisaks osta. Kann on parajalt suur, et kogu plaaditäis röstitud tomateid korraga selles ära purustada. Ideaalne abivahend erinevate püreesuppide valmistamiseks, mis ei jäänud hätta ka tomatikoorte purustamisega.
Püreesupp röstitud tomatitest
Koostisosad
- 1,5 kg hästi küpseid väiksemaid tomateid
- 6-8 küüslauguküünt koorituna
- 2 sibulat õhukeste ribadena
- 3-4 dl puljongit
- Serveerimiseks kitsejuustu soovi korral
- Värsket basiilikut
- Oliiviõli
- Soola ja pipart
- Värsket tüümiani
Valmistamine
- Alusta esmalt tomatite röstimisest. Selleks laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile poolitatud või tükeldatud tomatid koos küüslauguküüntega. Piserda oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga ning rösti siis eelsoojendatud ahjus 180-200 kraadi juures 40-45 minutit.
- Samal ajal valmista karamellistatud sibulad. Kuumuta oliiviõli keskmisel kuumusel ja hauta siis sibulat aeg-ajalt segades 15-20 minutit, kuni sibulad on karamellistunud. Vajadusel alanda kuumusta, kui sibulat liialt pruunistuma hakkavad.
- Tõsta röstitud tomatid ja karamellistatud sibul köögikombaini. Lisa ka basiilik. Töötle ühtlaseks massiks. Kalla potti, lisa puljong ja kuumuta suppi keemiseni. Keeda mõned minutid. Maitsesta.
- Serveerides võid lisada kitsejuustu ja tüümiani.
Postitus sündis koostöös Boschiga.
Vasta