Lähenemas on lõpupidude hooaeg ja küllap kaetakse paljudes aedades lauad, et tähistada kas siis gümnaasiumi või ka ülikooli lõpetamist. Millegi lõpp ja loodetavasti millegi veel suurema ja toredama algus. Emad-vanaemad suruvad taskuräti pihku ja poetavad pisara, kõned räägivad tiibadest, mis kannavad ja pesast väljalendamisest. On natuke kurb ja samas ka rõõmus meeleolu.

Sellistel väikestel perekondlikel pidudel ja koosviibimisel pakutakse ka tervitusjooke ning suupisteid. Et oleks pidulik ja sündmuse väärilline. Elegantne mull on tähistamiseks alati hea valik ja üheks võimalikuks variandiks võiks olla Bourgogne Cremant Cave De Lugny. Cremant on teadupärast elegantne jook, mis on toodetud Prantsusmaal ja šampanjaga sarnasel meetodil, kuid pärineb mitte Champagne maakonnast, vaid teistest Prantsusmaa veinipiirkondadest. See konkreetne elegantne jook on pärit siis Burgundiast. Veinitootja, kes selle joogi teinud on, on piirkonna vanim ja suurim tootja, kes on spetsialiseerunud eelkõige Chardonnay marjale. See Cremant on tehtud 100% Chardonnay marjast, mistõttu on veini etiketil märgitud Blanc De Blancs, mis tähendab seda, et vahuveini valmistamisel on kasutatud ainult valgeid viinamarju. Näiteks klassikalisel šampanja puhul on tegu kolmest erinevast marjast tehtud joogiga, millest kaks on punased. Kõnealune Cremant on valmistatud marjadest, mis on kasvanud paekivisel ja savisel pinnasel, mistõttu on tulemuseks mineraalse iseloomuga elegantne jook, mis igati sobib pidulikke hetki väärindama.

Cremant De Bourgogne Cave De Lugny on värske ja kergelt mineraalse alatooniga vahuvein, mille aroomis on rikkalikult puuvilju ja ka rohelist õuna. Maitse on heas tasakaalus, ollles värske, kuid kandes taustal ka kerget röstisust ja pähklisust. Veini serveerimistemperatuur peaks olema 6 kraadi ja õues päikese käes kasuta kindlasti kas kuulerit või asete vahuvein vahepeal külmkappi.

Cremant sobib suurepäraselt ka koolilõpu pidustusteks. Suvisel ajal jahutatud elegantne mull – see on ühe stiilse aiapeo võtmeks. Cremant oma olemuselt on ka üsna universaalne jook, kui temaga erinevaid maitseid sobitada. Suupistelaud on sageli üsna mitmekesiseid maitseid liitev ja nõuab veinide osas andestavat ja universaalset jooki. Cremant on üks selliseid valikuid, mis peaks päris paljude erinevate maitsetega väga head kooskõla andma. Seega suupistelaua joogisaatjaks on igati mõistlik valida just Cremant.

Annaksin siinkohal mõned soovitused, mida võiks koolilõpu suupistelauale koos Cremantiga sättida. Kõik toidud on lihtsad ja valmivad käepärastest koostisainetest. Valmistasin neli suvist suupistest ehk siis mozzarella-tomati suupistes värske pestoga, murulaugu toorjuustuga rukkinööbid graavilõhega, peedikreemi ja brie juustuga rukkinööbid ja maasikasuupisted camembert juustu ja palsamikreemiga.

Mozzarella-tomativarraste tegemiseks valmista esmalt pesto. Selleks surista köögikombainis kokku üks suurem punt basiilikut, 1-1,5 dl oliiviõli, 50 g riivitud parmesani juustu ja teist samapalju piiniaseemneid või ka päevalilleseemneid. Maitsesta soolaga. Kui pesto jääb liiga kuiv, lisa oliiviõli. Torka mozzarellakirss ja kirsstomat varda otsa ja serveeri koos pestoga.

Peedikreemiga ja brie juustuga rukkinööpide valmistamist alusta peedikreemi tegemisest. Tõsta üks suurem või paar väiksemat keedetud või aurutatud peeti köögikombaini. Lisa 100 g toorjuustu, soovi korral ka veidi mädarõigast ja soola. Surista kõik ühtlaseks kreemiks. Täida selle kreemiga rukkinööbid ja aseta sinna peale tükike brie juustu. Viimistle tüümiani või muu ürdioksaga.  

Lõhe-toorjuustutäidisega rukkinööpide valmistamiseks täida rukkinööbid murulaugu toorjuustuga. Võid kasutada valmiskujul müüdavat murulaugu toorjuustu või segada toorjuustu sisse ise hakitud murulauku. Aseta toorjuustuga täidetud rukkinööbile graavilõhe ja kõige peale värske soolakurk ning tillioks.

Maasika-camembert suupistete jaoks torka tiku otsa maasikas ja tükike camembert juustu (sobib ka brie juust). Paku juurde palsamikreemi ja jahvata peale pisut värskelt jahvatatud musta pipart. Nii lihtne ja nii hea.

Ja siis naudi kõike seda koos omadega ja elegantse Cremanti seltsis.

Kaunist suveaja algust!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.