Kes vähegi suvikõrvitsa kasvatamisega tegelenud on, see teab, et varem või hiljem saabub hetk, kui kevadest saati poputatud suvikõrvitsataimed hakkavad vilja kandma ja ühel hetkel on kõik kohad täis suvikõrvitsa vilju ning menüü muutub täiesti tasakaalustamatult suvikõrvitsaseks. Meil on see hetk nüüd saabunud.

Põhjata suvikõrvitsapirukas juustuga aitab lahendada suvikõrvitsauputust. Siia pirukasse kulub ära 700 grammi suvikõrvitsat

Lisaks leidub alati häid naabreid või tuttavaid, kes vanakooli stiilis lasevad suvikõrvitsa ikka paarikiloseks kasvada ja kingivad need ülekasvanud viljad sulle. Võtad tänuga vastu ja jääd siis kukalt kratsima. Et mis selle viljaga siis ette võtta. Kui kasvõi siinsamas blogiski ringi vaadata, siis märksõnaga “suvikõrvits” jookseb välja rohkem kui sada retsepti. Neid retseptiideid võid vaadata SIIT. Ja kui tahad väga mõnusat ja teistmoodi toitu katsetada, siis soovitan proovida suvikõrvitsaga šokolaadikooki teha. Täielik lemmik. Selle retsepti leiad SIIT.

Mina tegin seekord aga põhjata juustust suvikõrvitsapirukat. Väga maitsev, mõnus ja mahlane jäi see. Läheb kindlasti kordamisele nii oma valmistamise lihtsuse kui ka mõnusa maitse pärast. Oma kasvuhoonest veel tomateid ja basiilikut maitset andma ja ongi lahendus suvikõrvitsauputusele leitud.

Põhjata juustune suvikõrvitsapirukas

Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 700 g suvikõrvitsat riivituna
  • 125 g mozzarella juustu
  • 150 g parmesani juustu
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna või purustatuna
  • 4 muna
  • 2 dl speltajahu või nisujahu
  • Värsket basiilikut
  • Soola ja pipart
  • Tomatit viilutatuna
  • Võid vormi määrimiseks

Valmistamine

  • Riivi suvikõrvits ja sega siis teelusikatäie soolaga. Jäta mõneks ajaks seisma ja pigista siis sõelal eraldunud mahl välja. Suvikõrvitsast eraldub üsna muljetavaldaval hulgal mahla.
  • Klopi munad lahti ja tõsta sinna juurde kuivemaks pigistatud suvikõrvits, väiksemateks tükkideks rebitud mozzarella, 100 grammi parmesani juustu, hakitud küüslauk ja jahu. Maitsesta soola ja pipraga ning hakitud basiilikuga. Sega kõik läbi ja kalla siis 24-26 cm läbimõõduga ja võiga määritud koogivormi. Laota peale viilutatud tomatit ja ülejäänud parmesani juust.
  • Tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ja küpseta 40-50 minutit või kuni pirukas on kuldseks küpsenud. Küpsust võid kontrollida tikuga ehk siis piruka keskosasse torgatud puidust tikk peaks jääma puhtaks. Tõsta ahjust, jahuta veidi ja serveerides rebi veel peale täiendavalt basiilikulehti.
Siin on näha, kuidas sool suvikõrvitsast mahla välja tõmbab ja seda mahla on üllatavalt palju.

Parmesani juustu asemel võid kasutada ka tavalist juustu ning basiiliku asemel sobib siin pirukas kasutada ka tüümiani või punet. Või ka hakitud tilli.

Mõnusat suvikõrvitsahooaja jätku!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.