Rooskapsas või ka Brüsseli kapsas on paljude jaoks seotud traumaatiliste lapsepõlvemälestuste või ebameeldivate kogemustega, kui poolvägisi tuli endale need väikesed kapsad sisse suruda. Teised on jälle selle nupsiku erkrohelise vilja fännid ning ajavad taldrikul rooskapsast nähes näpud püsti. Ise olen liikunud sujuvalt ühest grupist teise ja kui kunagi oli rooskapsas minu jaoks suhteliselt mõttetu vili, siis nüüdseks olen õppinud seda armastama. Lisaks olen ka kogu oma pere rooskapsa usku pööranud. Nagu usutavasti paljudelgi teistel, oli ka minu esimene kogemus rooskapsaga täielik läbikukkumine.

Tõenäoliselt sain esimest korda teda maitsta siis, kui meil ilmusid müügile sügavkülmutatud köögiviljade segud. Kui nüüd see köögiviljasegu supi sisse tühjendada ja mõnusalt keeta, siis võibki hiljem supi seest leida toreda samblarohelise, lödiks keenud ja mõrkjalt maitsva rooskapsa. Arvatavasti nii meie esimene tutvus sündiski ja suhe oli pikalt vägagi leige. Nüüdseks olen juba ammu veendunud, et maitsva tulemuse saavutamiseks tuleks esmalt rooskapsast röstida. Kas siis pannil või sees või ahjus. Ikka nii, et mitte ainult kuldne, vaid ka parajalt pruunikas. Ja lisaks sellele vajab rooskapsas oma tavalisest kapsast mõrkjama maitse tasakaalu sättimiseks kastmeks magusat maitset. Kas siis mett, balsamico kreemi, lihtsalt magusa alatooniga salatikastet või ka magusat kaaslast, aga sel moel muutub kergelt mõrkjas maitse igati nauditavaks.

Miks aga rooskapsast süüa võiks? Nagu paljud kapsa teisendid on ka rooskapsas vähekaloriline kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete rikas vili, kus on palju taimset valku. Tavalise peakapsaga võrreldes sisaldab rooskapsas märkimiväärselt rohkem B-grupi vitamiine, A-, C-, U- ja K-vitamiini ning rauda, foolhapet ja karotenoide.

Rooskapsast võiks süüa need, kel kipub seedimine loid olema või ka need, kes hädas kõrge veresuhkru või südame-veresoonkonnahaigustega. Rooskapsa suur kiudainete sisaldus aitab tervist mitmel moel toetada, sest kiudaineid vajavad, teatavasti, meie head soolebakterid oma elutegevuseks.

Rooskapsaid toiduks tarvitades on esimene reegel see, et rooskapsaid ei tohiks lödiks keeta. No ei ole ta maitsev sel moel. Hea tulemuse annab see, kui rooskapsast esmalt mõni minut soolaga maitsestatud vees keeta, külma vee all jahutada ja siis pannil või sees kuldseks praadida. Ahjus röstitud rooskapsas on samuti väga mõnus amps ja eriti siis, kui talle hiljem magusa alatooniga kastet juurde segada. Sellisel moel ongi siin toodud retseptid valminud. Röstitud rooskapsaid sobib pakkuda kõrvalroana, kasutada salatites või suupistetena või siis süüa omaette toiduna. Mõnus jääb rooskapsas ka peekoniga koos praetult või juustukatte all üle küpsetatult.

Siin on röstitud kapsas magusa tšillikastmega valmistatud kastmega
Sellel taldrikul on vürtsikas kaste, kus soolakust lisamas kalakaste. Väga mõnus ja põnev kooslus, lisaks veel hullult tervislik ka 🙂

Ahjus röstitud rooskapsad vürtsika kastmega

Siin on kaks erinevat kastet, mis on mõlemad aasiapärased ja vürtsikad, kuid piisavalt erinevad, et neid mõlemaid katsetada.
Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 450 g rooskapsaid poolitatuna
  • oliiviõli
  • paar näpuotsatäit soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart

Magusa tšillikastmega kaste

  • 2 küüslauguküünt hakituna
  • väike jupp ingverit hakituna
  • 3-4 sl magusat tšillikastet
  • 2 sl sojakastet
  • 2 sl sriracha kastet või ketšupit
  • õli praadimiseks

Kalakastmega vürtsikas kaste

  • 3 küüslauguküünt hakituna
  • 1 väike sibul hakituna
  • väike jupp ingverit hakituna
  • väike jupp sidrunheina, soovi korral hakituna
  • 1-2 tšillipipart hakituna
  • 3-4 sl kalakastet võid asendada sojakastmega
  • 2 sl mett või rafineerimata roosuhkrut
  • 1 laimi mahl
  • veidi vett
  • Serveerimiseks seesamiseemneid ja värsket koriandrit

Valmistamine

  • Poolita ja puhasta rooskapsad. Tõsta kaussi, lisa 3-4 sl oliiviõli, soola ja pipart ning sega läbi. Lao rooskapsad lõikepind allapoole küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 220 kraadini kuumutatud ahjus 15-20 minutit kuni kapsad on mõnusalt pruuniks ja pealmised lehed krõbedaks muutunud. Tõsta ahjust ja jahuta veidi.
  • Esimese kastme valmistamiseks kuumuta pannil veidi õli ja prae vaiksel kuumusel hakitud küüslauku ja ingverit mõned minutid. Sega need siis magusa tšillikastme, sojakastme, sriracha või ketšupiga ja kalla rooskapsastele. Sega läbi ja serveeri kohe.
  • Teise kastme valmistamiseks kuumuta pannil õli ja prae küüslauku, sibulat ja ingverit pannil mõned minutid. Tõsta siis purustajasse või blenderisse, lisa sinna ka tšilli, sidrunhein, kalakaste, mesi, laimimahl ja veidi vett ning töötle ühtlaseks. Kalla kaste rooskapsastele (võib juhtuda, et kogu kaste ei kulu ära, seega ära korraga kogu kastet kapsastele kalla). Serveerides lisa kapsale seesamiseemneid ja värsket hakitud koriandrit.

Kui soovid veel ideid rooskapsa valmistamiseks, vaata ka siia:

Kuldseks praetud rooskapsas ja lillkapsas tonnato kastmega

Värviline salat ahjus röstitud kõrvitsa ja rooskapsaga

Õuna, lehtkapsa, rooskapsa ja juustuga salat

Salat ahjubataadi, kinoa ja rooskapsaga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.