Kuigi ilmad on praegu kõike muud kui kevadised, siis hinges ja südames on küll kevad igati tärganud ja maitsemeeled kevadiselt kergematele radadele lülitunud. Minu ja meie pere jaoks on igal kevadel kohustuslikuks saanud spargel.

Üks lihtsamaid mooduseid on serveerida õliga ülepiserdatult ja kergelt pannilt, ahjust või grillilt läbi käinud sparglit uputatud munaga ja parmesanilaastudega.

Seni, kuni meie maakodu hiiglaslik vana asparaagusepõõsas hakkab esimesi võrseid päikese poole sirutama, tuleb sparglit poest tuua. Hetkel on erinevates kettides väga ilusaid, silmnähtavalt värskeid krõmpsuvaid spargleid väga hästi saada ja tihti ka väga mõisliku hinnaga. Meile on küll koju saabunud ajajärk, kus sparglivaru on kogu aeg kapis olemas. Kusjuures sparglit tasub säilitada nii, et kui oled sparglivarred koju toonud, siis lõika alumisest osast väike jupp ära ja hoia neid külmkapis veega täidetud klaasis või kruusis.

Sparglit tuleks enne pannile, ahju või grillile panemist õliga piserdada.
Imelihtne on seda teha Dava piserdatavate õlidega ja kuna sparglile tasub alati ka sidrunimahla piserdada, siis võib selle asemel kasutada sidrunimaitselist rapsiõli.

Mina sattusin pisut hoogu, kui olin kodus köögilauale ladunud suure pundi värskeid spargleid, Dava spreiõlid (valikus on nii oliiviõli, maitsestamata rapsiõli, küüslaugu või sidrunimaitseline rapsiõli ning kuumaõhufritüüri jaoks sobiv õli) ning paki Eggo mahemunasid. Muna ja spargel on minu jaoks maitsekooslus, mis on sündinud taevas. Nii palju nii toimivaid ja mõnusaid kooslusi. Plussiks on see, et aega ja vaeva kulub minimaalselt ja see on samas pöördvõrdeline tulemusega, kus lihtsad ja õiged kooslused annavad tulemuseks tõelise maitsenaudingu. Värske kvaliteetne tooraine vajab vähe ja siin panengi nüüd kirja oma lemmikud kombinatsioonid, kus saavad kokku spargel ja muna.

Siin näha kogu Dava piserdatavate õlide perekond.

Spargli valmistamine piserdatavate õlide abil on lihtne nagu lapsemäng. Puhasta spargel ja vajadusel koori puitunud alumine osa. Laota spargel ahjuplaadile või alusele ja piserda õliga. Minu soovitus on kasutada sidrunimaitselist õli, mis annab mõnusa hapuka nüansi. Tõsta mõneks minutiks kuumale pannile või siis ahju 180-200 kraadi juurde või ka kuumale grillile. Sparglit ära üle küpseta, kergelt kuuma saanud krõmpsuva sisuga spargel on oluliselt parem variant kui ülekuumutatud lörts spargel. Aamen!

Pošeeritud ehk uputatud muna spargli ja parmesaniga.

Üks lihtsamaid kooslusi, kus ainuke väike väljakutse on uputatud muna valmistamine. Panengi siia retsepti kirja oma nipid, kuidas uputatud muna valmistan. Muidu on aga koostisosade loetelu sümpaatselt lühike. Eelduseks on värske muna, mida on tunduvalt lihtsam pošeerida ja eriti lihtsaks ja mugavaks teeb selle taldrikutäie kokku kombineerimine Dava piserdatav õli, millega sparglid enne ahju, pannile või grillile tõstmist üle piserdada.

Spargel pošeeritud muna ja parmesaniga

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 1

Koostisosad

  • 6-8 sparglivart
  • 1 muna
  • Parmesanilaaste
  • Dava sidruniga spreiõli
  • Soolahelbeid
  • Värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

  • Muna pošeerimiseks nõruta NB! värske muna sõelal, et eralduks üleliigne vedel munavalge. Tõsta muna väikesesse kaussi või tassi. Kuumuta vesi keemiseni ja lisa sinna sisse sortsuke veiniäädikat. Alanda kuumust nii, et vesi ei keeks suurte mullidega, need lõhuvad muna laiali. Võid tekitada kastrulis vee sisse ringjate liigutusega kerge tsentrifuugi. Libista muna sinna tsentrifuugi sisse ja keeda vaikselt keevas vees minut-paar või seni, kuni valge on hüübinud ka kollane veel mõnusalt vetruv. Tõsta vahukulbi abil veest välja ja nõruta majapidamispaberil.
  • Spargli valmistamiseks puhasta spargel, vajadusel koori spargli alumine puitunud osa ja tõsta siis kas kuumale pannile, 200-kraadisesse ahju või grillile mõneks minutiks.
  • Serveerides tõsta taldrikule spargel, puista peale veidi soolahelbeid ja värskelt jahvatatud musta pipart. Lisa taldrikule parmesanilaaste ning lisa ka pošeeritud muna. Serveeri kohe.

Sparglisalat muna ja serrano singiga

Taas üks mõnus lihtne kooslus, kus staaritsevad nii spargel, keedetud muna, soolakas serrano sink ning assisteerivad nii šalottsibularattad kui ka kevadiselt krõmpsuv redis. Lihtsad ja mõnusalt kokku sobivad maitsed!

Sparglisalat muna ja serrano singiga

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 12-16 sparglivart
  • 4 muna
  • 1 šalottsibul õhukeste ratastena
  • 6 viilu serrano sinki
  • 2-3 redist õhukeste viiludena
  • Basiilikulehti
  • Soola ja pipart
  • Dava sidruniga spreiõli

Salatikaste:

  • 30 g peenelt riivitud parmesani
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 sl Dijoni sinepit
  • 1 tl mett
  • Soola ja pipart
  • 50 ml oliivõli

Valmistamine

  • Valmista spargel. Puhasta ja vajadusel koori spargli alumine puitunud osa. Piserda spargleid sidrunimaitselise õliga ja küpseta kuumal pannil, ahjus 200-kraadi juures või grillil paar minutit. Ära üle küpseta.
  • Keeda muna 6 minutit ja jahuta siis külma vee all. Koori.
  • Valmista salatikaste. Selleks blenderda või sega kokku parmesan, sidrunimahl, sinep, mesi, sool ja pipar. Nirista juurde oliiviõli ja blenderda või sega seni, kuni tulemuseks on kreemine salatikaste.
  • Serveerimiseks laota serveerimisvaagnale või taldrikule spargel. Lisa kooritud ja poolitatud munad, väiksemaks rebitud serrano sink, šalotirattad, rediseviilud ja basiilikulehed. Kalla peale salatikaste, maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe.

Caesari salatist inspireeritud spargli ja munasalat

Caesarit armastavad vist kõik. See maitseküllane kaste, krõmpsuv küüslaugune krutoon, soolakas parmesan…no midagi võluvat lihtsalt on selles koosluses. Tegelikult sobib Caesari kaste väga hästi ka spargli ja munaga kombineerimiseks. Nii valmistasingi salati, kus kasutasin klassikalist Caesari salati põhja ja lisasin sinna sparglit ja keedetud muna. Natuke poetasin ka kirsstomateid. Väga mõnus ja veatult toimiv kooslus!

Siia salatisse krutoonide valmistamiseks sobib hästi küüslaugumaitseline pihustatav õli. Rebid hapusaia või ciabatta väiksemaks, piserdada küüslaugumaitselise õliga ja küpsetad ahjus krõbedaks.

Caesari salatist inspireeritud salat muna ja spargliga

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 12-16 sparglivart
  • 2 Rooma salati pead
  • 4 muna
  • 200 g kirsstomateid
  • 100 g parmesani juustu

Krutoonid:

  • 4-6 viilu ciabattat või hapusaia
  • Dava küüslaugumaitselist spreiõli

Salatikaste:

  • 1 toores munakollane võid asendada 2 sl majoneesiga
  • 0.5 tl Dijoni sinepit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 hakitud küüslauguküüs
  • 0.5 tl Worcesteri kastet
  • 2-3 anšoovisefileed
  • 4-5 sl oliiviõli
  • soola ja musta pipart

Valmistamine

  • Valmista spargel. Puhasta ja vajadusel koori spargli alumine puitunud osa. Piserda spargleid sidrunimaitselise õliga ja küpseta kuumal pannil, ahjus 200-kraadi juures või grillil paar minutit. Ära üle küpseta.
  • Keeda muna 6 minutit. Jahuta külma vee all. Koori ja poolita
  • Krutoonide valmistamiseks rebi saiaviilud väiksemateks tükkideks. Laota ahjuplaadile, piserda küüslaugumaitselise õliga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures mõne minuti jooksul krõbedaks. Jahuta.
  • Kastme valmistamiseks töötle kõik kastme koostisained köögikombainis ühtlaseks. Vajadusel maitsesta kaste soola ja pipraga. Ole soola lisamisel ettevaatlik, kuna anšoovis on ka tugevalt soolase maitsega.
  • Rebi Rooma salat väiksemateks tükkideks ja sega salatikastmega. Laota salat taldrikutele. Säti sinna juurde krutoonid, spargel, muna ja poolitatud kirsstomatid. Tõmba kartulikoorimisnoaga parmesanilaastud ja lisa ka need. Viimistle salat värskelt jahvatatud musta pipraga.

Tonnato kastmega spargel ja muna

Tonnato kaste on minu jaoks ka märgilise tähendusega. See on nii mõnus ja maitsetest pungil kooslus, mis sobib lugematul hulgal toitusid raamistama. Muna ja spargel ei ole siin erandiks. Rammus tuunikalast maitset saanud kaste tantsib väga mõnusat maitsetangot koos mahedamaitselise spargli ja tummise munaga. Lihtsuse võlu, mis on võluvalt lihtne. Ja maitsev.

Spargel ja munad tonnato kastmega

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 12-16 sparglivart
  • 4 muna

Tonnato kaste:

  • 2 dl paksemat head majoneesi
  • 200 g tuunikala õlis koos õliga
  • paar anšoovisefileed
  • veidi sidrumimahla
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 1-2 sl kappareid
  • soola ja pipart

Valmistamine

  • Töötle purustajas või köögikombainis kõik tonnato kastme koostisosad ühtlaseks. Maitsesta.
  • Keeda muna 6 minutit ja jahuta siis külma vee all. Koori ja poolita.
  • Valmista spargel. Puhasta ja vajadusel koori spargli alumine puitunud osa. Piserda spargleid sidrunimaitselise õliga ja küpseta kuumal pannil, ahjus 200-kraadi juures või grillil paar minutit. Ära üle küpseta.
  • Säti taldrikule spargel ja muna. Serveeri koos tonnato kastmega. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.
Olles nüüd mõnda aega katsetanud Dava pihustatavate õlidega, siis olen väga rahul. Kõik need piserdamised ja käte vahel segamised on asendunud nüüd “hands free” piserdamisega ja elu on jälle lihtsam. Ja kätepesu vähem.

Postitus sündis koostöös Dava pihustatavate õlidega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.