Juustuga üleküpsetatud lillkapsasteigid

Ohtra juustuga üleküpsetatud lillkapsasteigid on mõnus taldrikutäis, mida sobib serveerida nii iseseisva roana või pakkuda liha või kala juurde kõrvalroaks. Sellisel kujul valmistatud lillkapsasteike naudivad sageli ka need, kes muidu liiga suured köögiviljasõbrad ei ole. Ja nagu paljude juustuga üleküpsetatud toitude puhul, siis kehtib ka siin see reegel, et juustuga ei tohi koonerdada. Pigem rohkem kui vähem. Lillkapsad saavad enne viimast ahjus valmis küpsetamist lõppviimistluse riivitud Džiugase juustust, mis on rikkaliku maitsega laagerdunud juust. Džiugas juustud on laktoosivabad ja valikus on mitme erineva laagerdusajaga juuste, mis igaüks omamoodi maitsev ja iga erineva juustuga saab toidule pisut erineva maitsenüansi lisada. Saadaval...

Nasha sõrnikud. Mahlased ja mõnusad.

Sõrnikud on üks mõnus suutäis vahelduseks tavalistele pannkookidele. Oma koostiselt ka igati laitmatud sisaldades suurel hulgal kohupiima ja suhteliselt vähe suhkrut ja jahu. Need sõrnikud on tehtud hoopis mannaga, mis toimib sõrnikute puhul suurepäraselt. Seda oma firmakat sõrnikute retsepti jagas minuga hea sõbranna Nasha ehk Natalja, kellelt siin blogis on mitmeid ja mitmeid väga häid ja toimivaid retsepte kirja saanud ja kelle puhul on teada, et kooslused toimivad ja retseptid on vettpidavad. Täpselt sama kvaliteedimärgi võib ka neile sõrnikutele anda, mida olen nüüdseks juba paar korda teinud ja mis eriti maitsvad ja mõnusad otse pannilt lauale tõstes. Sõrnikuid võib süüa...

Improvisatsioonid spargli ja muna teemal. Õliga piserdatult

Kuigi ilmad on praegu kõike muud kui kevadised, siis hinges ja südames on küll kevad igati tärganud ja maitsemeeled kevadiselt kergematele radadele lülitunud. Minu ja meie pere jaoks on igal kevadel kohustuslikuks saanud spargel. Seni, kuni meie maakodu hiiglaslik vana asparaagusepõõsas hakkab esimesi võrseid päikese poole sirutama, tuleb sparglit poest tuua. Hetkel on erinevates kettides väga ilusaid, silmnähtavalt värskeid krõmpsuvaid spargleid väga hästi saada ja tihti ka väga mõisliku hinnaga. Meile on küll koju saabunud ajajärk, kus sparglivaru on kogu aeg kapis olemas. Kusjuures sparglit tasub säilitada nii, et kui oled sparglivarred koju toonud, siis lõika alumisest osast väike jupp...

Bataadi ja kimchi panniroog munaga

See toit oli mul mõttes juba tükk aega. Ära märgistatud ja kindlasti proovimisele minevate retseptide loetelus. Sisetunne ei petnud. Tegemist on väga mõnusa panniroaga, kus maitset andmas Korea köögist tuntud kimchi ja gochujang pasta. Esmapilgul üllatav kooslus, sest lisaks tulevad pannile oma etteastet tegema veel kas siis bataat või meie oma rahvusmugul kartul, sibul, peekon, paprika ja muna. Tulemuseks on igati mõnus suud õhetama panev ja maitsemeeli ergutav ühepanniroog. Siit ka küsimus. Inglise keeles on sellelaadse toidu nimetus kimchi potato hash. Proovisin eestindada sõna hash ja jäin hätta. Google translate annab vasteks räsi või haši. Eee…las ta jääb. Sama sei...

Juustuga üleküpsetatud kanafilee tomatikastmes

See on hästi lihtne ja väga maitsev kooslus, kus kanafilee küpseb valmis külluslikus tomatikastmes koos kahe erineva juustuga. Mõeldes kanafileele, tomatikastmele ja juustusele kattele, siis võib kindel olla, et selle kooslusega ei libastu. Juustudest kasuta kanafilee peale laotamiseks mozzarellat ja peale saputa ohtralt Džiugase riivitud juustu. Võid juustu julgelt rohkem panna, kui siin retseptis kirjas 😉 Džiugase juustudest võid kasutada erineva küpsusastmega juustusid. Pikemalt laagerdunud juustud annavad sügavama maitse, nooremad juustud jällegi tavapärasema mõnusa sulanud juustu maitse. Tomatikastmena võid kasutada valmis pastakastmeid. Kui sulle meeldib vürtsikas arrabiata või tihkelt tomatine marinara või hoopis mõni muu juba maitsestatud tomatikaste, siis kasuta...

Kohev noore kapsa pirukas muna-majoneesitainaga

See on mõnus kohev pirukas, kus kevadiselt erkroheline kapsas läheb täidiseks kohevalt munavahu-majoneesitainale. Tegemist on põneva ja väga maitsva retseptiga, mis sobib hästi ka eelseisvatesse lihavõttepühadesse pidulauale sättimiseks. Taina sees kasuta Hellmannsi klassikalist majoneesi, mis annab kapsapirukale nauditavalt tummise soolaka ja umamise maitse. Võimalusel kasuta piruka sees noort erkrohelist kapsast. See maitseb lihtsalt palju paremini, kui ületalve hoitud peakapsas ning aitab ühtlasi kevadetunnet tekitada. Postitus sündis koostööd Hellmannsiga.

Kaks salatit suitsuangerjast ja üks suupiste veel lisaks

Suitsuangerjas on mõnus tänuväärne tooraine, mida on vahel niisamagi mõnus nosida, aga millest saab ka mitmeid maitsemeeli hellitavaid toite valmistada. Suitsuangerjas on tänuväärne osaleja erinevates salatites, kuna tal on üsna tugev maitse ning teiste salatikomponentidega saab angerjale iseloomulikku maitset toetada ja raamida. Siin postituses on kaks üsna erinevat angerjaga salati retsepti. Üks kevadroheline ja kergem, kus köögiviljad, suitsuangerjas ja kartul kõik koos ühel salatitaldrikul kokku saavad. Teine salat on meie vana hea koorese kartulisalati töötlus, kus angerja rammusat maitset aitavad tasakaalu sättida hapukad kapparimarjad, mis on kala juurde alati hea valik. Kevadisest kirkast suitsuangerja-köögiviljadega salatist on üsna kerge sõltuvusse jääda,...

Viis lihtsat moodust, kuidas Gyoza pelmeene valmistada

Viči gyoza pelmeenid on mõnusalt lihtne lahendus, kui on vaja kiirelt lahendada järjekordne “mida-ma-täna-süüa-teen” paine. Gyouza pelmeene on erinevate täidistega alates klassikalisest lihatäidisest kuni minu lemmiku seente ja kanaga täidiseni välja. Viči gyoza pelmeenid on hästi õhukese tainakihiga, mistõttu on ka, loogiliselt, täidist sellevõrra rohkem. Pelmeenid on eelnevalt pastöriseeritud ja see teeb võimalikuks hästi kiire valmimise. Viie minutiga võid gyoza pelmeenidest teha maitsva roa ja siin on nüüd reastatud viis erinevat võimalust, kuidas võiks Viči gyoza pelmeene valmistada. Kõikidest mainitud ja pildilolevatest Viči gyoza pelmeenide valmistusviisidest on allpool pisut täpsemalt kirjutatud. Katseta ja vali oma lemmik välja 🙂 Aurutatud Viči...

Kaks täistaimset suupistet. Vastutustundlikust tarbimisest laiemalt

Keskkond, kliimamõju, vastutustundlik tarbimine ja kestlikkus on kõik need terminid, mille peale tänapäevases maailmas peaks üha enam mõtlema. Igapäevaselt oma valikuid ja otsuseid tehes mõjutame me tahes-tahtmata kas otseselt või kaudselt ümbritsevat keskkonda. Igal otsusel on mõju ja see puudutab ka toiduvalikuid. Üldteada on see, et loomsel toidul on suurem keskkonnamõju kui taimsel toidul, aga kas kätt poes avokaado järele sirutades mõtled sellele, kui kaugelt need viljad meile tuuakse ja kui suur on pahatihti selle kauba riknemise risk. Selle asemel võiks ehk valida küll taimseid toite, aga neid, mis meil siin kasvanud ja mida on vastutustundlikult tootes valmistatud. Väga suur...

Porru-kartuli püreesupp

Kartuli-porru püreesupp on meie peres aastaid, et mitte öelda aastakümneid olnud aukohal. Nii lihtne valmistada ja kogu pere lemmik. Kõik kolm last on selle supi peal üles kasvanud ja aeg-ajalt teen seda ikka ja jälle. No ei saa isu otsa! Võis hautatud porru ja kartuli koosluses on mingi vastupandamatu võlu. Tegelikult on sel supil juured Prantsusmaal ja seal kutsutakse seda peene nimega Vichyssoise ja seal serveeritakse seda külmana. Kindlasti mõnus ka nii, aga meie kodus on ta pidama jäänud pigem soojalt söödava supina.

Tomatine angerjahautis

Ma olen tõenäoliselt üle keskmise suur angerjasõber. Angerjahooaeg algab meil siis, kui jälle suveks end Tõstamaa läheduses asuvasse maakodusse asutame ja turulkäigud Pärnu turule sätin. Erinevalt Tallinna turgudest on Pärnu turul väga hästi kodumaist angerjat saada. Ja see on väga tänuväärne ja maitsev tooraine, millest tehtud SELLINE tomatine angerjasupp on saanud meie maakodu igasuviseks traditsiooniks külaliste vastuvõtmisel. Mulle hästi meeldib see, kuidas happeline tomat aitab rasvast angerjat tasakaalustada. Vahel on muidugi mõnus angerjat ka SELLISE selge supina teha, eriti siis, kui sinna saab noori kartuleid ja oma peenralt värsket aromaatset tilli lisada. Või siis lihtsalt marineerida SELLISEL täiesti lollikindlal ja...

Juustukastmes pasta brokoli ja spinatiga

Kevad annab endast märku mitmel moel ja sel aastal on kevade saabumine ootamatult varane. Lumi sulab, esimesed kevadlilled lükkavad otsustavalt oma ninasid maapinnale ja veebruari viimastel päevadel oli kuulda juba lõokest ja kuldnokka. Imeline! Päevade pikenemise ja soojeneva päikesega käib kaasas ka toidulaua muutumine rohelisemaks ja kergemaks. Ei isuta enam tummiste hautiste või toitvate padade järele. Tahaks midagi kergemat ja kevadisemat. Üheks selliseks toiduks, millel mõnusalt kevadine nägu, on juustuses kastmes pastaroog, kus erkrohelisteks silmadeks sätitud brokoli ja spinat. Juustukastmes pasta ja rohelised köögiviljad on väga maitsev kooslus ja valmistamine on samas lihtne nagu lapsemäng. Tulemuseks on külluslikult pasta ümber...