Midagi põnevat! Grillitud Talleliha ja Meriärn Kariamarketist

Grillihooajal tasuks lisaks eestlaste lemmikutele sealihale ja kanale grillile sättida ka lambaliha. Loodetavasti on paljude õigustamata kartus lambaliha kasukamaitse kohta jäänud jäädavalt minevikku, sest kvaliteetne noore lamba liha ei ole mitte mingisuguse kasukamaitsega. Tegemist on ühe parema ja puhtama lihaga üldse. Lambalihal on oma mõnus lambale iseloomulik väga mõnus maitse, mis sobib hästi just sütel grillimiseks. Kariamarketis müüdav Uus-Meremaa päritolu lambaliha on tõeline kroonijuveel lihade maailmas, sest need lambad on kasvanud ilma liialdamata planeedi ühes kõige puhtamas ja puutumatumas piirkonnas looduslikus saastamata keskkonnas avatud karjamaadel värskes õhus ja päikesepaiste käes. See kõik on tunda ka liha kvaliteedis, maitses ja ka...

Soojad küüslaugu-juustusaiad pestoga

Soojad juustusaiad jätavad väheseid külmaks või tegelikult ei teagi ma kedagi, kelle jaoks selline kooslus ahvatlev ei tunduks. Krõbe sai, sulanud juust, mõnusalt magusaks ja külluslikuks küpsenud küüslauk ning loomulikult ohtralt riivitud juustu. Ikka nii, et mida rohkem, seda uhkem. Kirsiks tordil veel lahke käega suveküpsetest ürtidest kokku suristatud pestot. Pestot võid teha klassikalisel moel ehk basiilikust, aga väga maitsva pesto saab ka ka tillist, petersellist, koriandrist või veel paljudest koduaia ürtidest ning loomulikult võib ka erinevaid ürte ühte pestosse kokku kombineerida. Erineva laagerdusastmega Džiugase juustudega saab saiadele erinevaid maitsenüansse lisada. Kui mõni juust on pikantsem, siis teine jälle mahedam....

Õlimarinaadis Kreeka juustuga suvine salat

Suvi on täies hoos ja suveküpsed viljad järjest valmimas. See on just see aeg, kus otse kasvuhoonest või turult toodud värske kraam lausa nõuab salatiks tegemist. See värvikirev õli ja maitseainetega marineeritud Kreeka tüüpi juustuga salat on inspiratsiooni saanud klassikalisest Kreeka salatist, aga lisandiks on siin veel kikerherned, mis aitavad salatile taimset valku lisada. Juustuks on Kortose salatijuust, mis on eelnevalt õli ja maitseainetega marinaadis maitselisa saanud. Juustu marineerimiseks kasutatud õli saab ära kasutada salatikastmena ja nii ongi ühe liigutusega kaks kärbest tabatud. Kortose salatijuust on mõnusa maheda maitsega ja ilma säilitusaineteta valmistatud juust, mida võib nii leivamäärdena kasutada kui...

Kirev taimne köögiviljasalat krõbeda “kana”, krutoonide ja sinepi-meekastmega

Suvisel ajal on mahlased ja maitseküllased köögiviljad just sellised, et lausa küsivad erinevate vitamiinidest pungil salatite järele. Üheks selliseks on taimne “kanasalat”, kus kana roll jääb kanda tegelikult hernevalgust valmistatud ja dehüdreeritud toode, mida tuleks eelnevalt õli ja veega kümmekond minutit koos maitseainetega paisutada ning siis kuldseks praadida. See on väga mõnus ja taimsest valgust asendus kanalihale, mis oma maitsetelt siia salatisse sobib suurepäraselt. “Kanale” lisaks on salatisse sätitud veel salatirohelist, küüslauguõliga piserdatud ja krõbedaks küpsetatud krutoone, avokaadot, tomatit, punast sibulat ja maisi. Kastmeks on rikkalik ja maitseküllane sinepi-meekaste, millega ei tohiks koonerdada. Täistaimse versiooni puhul võid mee asemel näiteks...

Suvine Maasikasalat balsamico kastme ja grillitud juustuga

Suveaeg on just paras hetk, kui suurema osa oma kokkamisest võiks õue kolida. Grillil saab valmistada palju erinevaid maitsvaid toite ja kindlasti ei tasuks piirduda grillitud vorstide või šašlõkiga. Väga mõnusaks vahelduseks on grillitud Turek Grill Barbeque camembert juust. Tänu oma koorikule on seda hästi lihtne grillida, sest juust ei jää grilli külge kinni ega sula ka restile laiale. Samas on lahti lõigates tulemuseks mõnusalt kreemine ja külluslik sisu, mis on iga juustusõbra jaoks tõeliseks unistuseks. Selline grillitud juust vajab vähe, viskad pakendis olevad Turek Grill Barbeque kaks juustukera grillile ja siis grillid seda mõlemalt poolt mõned minutid. Juurde tasub...

Hapukoorekattega suvemarjakook

Suur suvi on mürinal sisse sõitnud ja juba mai lõpus alanud suveilmad on tekitanud mõnusa suvise meeleolu. Nii hea on mõelda, et tegelikult on suurem osa suvest ju alles ees ja pruuniks teiseks juuniks lubadus oli sel aastal igati teostatav. Samamoodi on mõtted ja maitsed end suvelainele sättinud ja ihaldavad neid kõige-kõigemaid suvemaitsed. Minu jaoks on üheks suviseks maitsete maamärgiks alati olnud ka suvemarjad. Kõik need, mis koduajas suve edenedes küpseks saavad ehk vaarikad, punased ja mustad sõstrad. Minu meeles on nendega tehtud suvekookidel täiesti ära eksimatult õige suve maitse. Arvestades seda, et nende marjadeni tuleb siiski veel veidi kannatust...

Grillitud rohekarbid ja hiidkrevetid. Selle hooaja grillilemmikud

Olen juba eelnevalt ja pikemalt kirjutanud ja kiitnud Kariamarketit, millest on minu jaoks saanud pood, mida ikka ja jälle regulaarselt külastan. Kariamarketi jooksva kuu pakkimisi võib alati vaadata KARIAMARKETI KLIENDILEHEST ja minu jaoks on pea kohustuslikuks saanud sealt toodud krevetid (parima hinna ja kvaliteedi suhtega) ja karbid, mida ikka sügavkülma varun. Muide, Kariamarketi sügavkülmast võib leida palju ägedaid tooteid, mida mujalt ei leia. Mina toon sealt sageli varuks näiteks bao kukleid, mida on hea siis jupikaupa sügavkülmast võtta. Suur on ka erinevate sügavkülmutatud köögiviljade valik. Vanemates postitustes ja retseptides olen oma samuti oma Kariamarketi kogemusi kirjeldanud. Näiteks  SIIN postituses valmistasin...

Juustuga üleküpsetatud lillkapsasteigid

Ohtra juustuga üleküpsetatud lillkapsasteigid on mõnus taldrikutäis, mida sobib serveerida nii iseseisva roana või pakkuda liha või kala juurde kõrvalroaks. Sellisel kujul valmistatud lillkapsasteike naudivad sageli ka need, kes muidu liiga suured köögiviljasõbrad ei ole. Ja nagu paljude juustuga üleküpsetatud toitude puhul, siis kehtib ka siin see reegel, et juustuga ei tohi koonerdada. Pigem rohkem kui vähem. Lillkapsad saavad enne viimast ahjus valmis küpsetamist lõppviimistluse riivitud Džiugase juustust, mis on rikkaliku maitsega laagerdunud juust. Džiugas juustud on laktoosivabad ja valikus on mitme erineva laagerdusajaga juuste, mis igaüks omamoodi maitsev ja iga erineva juustuga saab toidule pisut erineva maitsenüansi lisada. Saadaval...

Nasha sõrnikud. Mahlased ja mõnusad.

Sõrnikud on üks mõnus suutäis vahelduseks tavalistele pannkookidele. Oma koostiselt ka igati laitmatud sisaldades suurel hulgal kohupiima ja suhteliselt vähe suhkrut ja jahu. Need sõrnikud on tehtud hoopis mannaga, mis toimib sõrnikute puhul suurepäraselt. Seda oma firmakat sõrnikute retsepti jagas minuga hea sõbranna Nasha ehk Natalja, kellelt siin blogis on mitmeid ja mitmeid väga häid ja toimivaid retsepte kirja saanud ja kelle puhul on teada, et kooslused toimivad ja retseptid on vettpidavad. Täpselt sama kvaliteedimärgi võib ka neile sõrnikutele anda, mida olen nüüdseks juba paar korda teinud ja mis eriti maitsvad ja mõnusad otse pannilt lauale tõstes. Sõrnikuid võib süüa...

Improvisatsioonid spargli ja muna teemal. Õliga piserdatult

Kuigi ilmad on praegu kõike muud kui kevadised, siis hinges ja südames on küll kevad igati tärganud ja maitsemeeled kevadiselt kergematele radadele lülitunud. Minu ja meie pere jaoks on igal kevadel kohustuslikuks saanud spargel. Seni, kuni meie maakodu hiiglaslik vana asparaagusepõõsas hakkab esimesi võrseid päikese poole sirutama, tuleb sparglit poest tuua. Hetkel on erinevates kettides väga ilusaid, silmnähtavalt värskeid krõmpsuvaid spargleid väga hästi saada ja tihti ka väga mõisliku hinnaga. Meile on küll koju saabunud ajajärk, kus sparglivaru on kogu aeg kapis olemas. Kusjuures sparglit tasub säilitada nii, et kui oled sparglivarred koju toonud, siis lõika alumisest osast väike jupp...

Bataadi ja kimchi panniroog munaga

See toit oli mul mõttes juba tükk aega. Ära märgistatud ja kindlasti proovimisele minevate retseptide loetelus. Sisetunne ei petnud. Tegemist on väga mõnusa panniroaga, kus maitset andmas Korea köögist tuntud kimchi ja gochujang pasta. Esmapilgul üllatav kooslus, sest lisaks tulevad pannile oma etteastet tegema veel kas siis bataat või meie oma rahvusmugul kartul, sibul, peekon, paprika ja muna. Tulemuseks on igati mõnus suud õhetama panev ja maitsemeeli ergutav ühepanniroog. Siit ka küsimus. Inglise keeles on sellelaadse toidu nimetus kimchi potato hash. Proovisin eestindada sõna hash ja jäin hätta. Google translate annab vasteks räsi või haši. Eee…las ta jääb. Sama sei...