Kirgiisi kanalihašašlõkk

See lihtne, kuid samas üllatavate koostisosadega kanašašlõki retsept pärineb minu hea sõbranna Naša retseptivaramust. Kirgiisi päritolu kohta ei oska muud kommenteerida, kui et selle nimetuse all on see retsept käsikirjaliselt üles märgitud saanud. Peipsi ääres elava rahva seas on sel moel valmistatud šašlõkk populaarseks saanud. Naabrinaine Rita, kelle varamust on pärit suurepärane Peipsi sibulapirukas, armastab sedamoodi tehtud kana väga. Ja Rita juba head asja oskab hinnata 🙂 Tegemist on hästi geniaalse ideega – kana marineerub lahtiklopitud muna ja jahu segus ning hiljem küpsetades moodustub liha pinnale midagi paneeringu taolist, mis hoiab liha mahlad lihas sees. Kanaliha puhul tuleks eelistada nahaga...

Münt ja hernes paras paar, supina ja pestona!

Kui kusagil on hernest, siis seal peaks olema ka münti. Need kaks moodustavad täiusliku koosluse. Peaaegu täpselt aasta tagasi postitasin mündiste herneste retsepti, mis sobivad ülihästi lihakõrvaseks taldrikule erksat rohelust lisama. Samal teemal jätkates lisan tõestuseks, et mündi ja herne kooslus ei ole mitte juhuseiklus, vaid õnnelikult jätkuv kooselu, veel kaks retsepti – mündise hernepüreesupi ja herne-mündipesto crostinid mozzarella juustuga. Mündipesto on hästi meeldiv vaheldus tavapärastele suupistetele – värskele mündimaitselisele pestole lisab kaalukust mozzarella juust ja särtsu võib lisada ka hakitud tšillipipraga. Pesto valmistamiseks tuleks saumikseri või köögikombini abil kokku suristada paar-kolm korralikku peotäit värskeid herneid (mida mahlasemad, seda parem), paar oksa mündilehti, ca...

Scones ehk mustika-vaarikaskoonid valge šokolaadiga

Scones (eestikeelne vaste peaks olema skoonid, mist kõlab küll veidi omapäraselt, kuid samas ei ole ma paremat varianti ka kohanud) on küpsetis, mis pärit brittidelt, täpsemalt šotlastelt, ning mis on kellaviietee kaaslane. Väidetavalt on skoonid ehk ka Scottish Quick Bread saanud oma nime Stone of Destiny’lt (või siis ka Scone’ilt), ehk siis paigalt, kus Šoti kuningaid krooniti. Klassikalised skoonid on ümmargused kohevad saialised (kakukesed või pätsid ja veidi karaskit meenutavad lihtsad küpsetised), mille vahele määritakse moosi ja rammusat kreemi (clotted cream) vm või siis ka kolmnurksed ja rulli põhimõttel valmistatud värskete või kuivatatud puuviljadega/marjadega saiad (fruit/berry scones). Reeglina on taina sees (hapendatud) piimatoode ja tainas...

Sibulapirukas otse Peipsi äärest

Oma viimasel suurepärasel retkel Peipsi äärde tõin sõjasaagina ära ka külalislahke perenaise käsikirjalisest kokaraamatust parimaid palasid. Ääretult põnevaid retsepte leidis sealt kuhjaga ja mulle tõeliselt meeldib see Slaavi mõjutustega köök, kus osatakse suvikõrvitsast, sibulast, baklažaanist ja muust väärt kraamist lihtsaid ja vahvaid roogi valmistada. Luban, et jõudumööda hakkan neid retsepte ka blogi vahendusel jagama. Loomulikult reastab ennast esiritta Peipsiääre ehk Sibulamaa sibulapirukas – rikkalik, mahlane ja hullutavalt hästi maitsev. Jätsin ka kogused selliseks, nagu algretseptis ehk siis vajadusel ikka klaasiga, mitte detsiliitriga. Retsept on pärit Nina külast ja naabrinaise Rita käest, kes oskab väga-väga hästi süüa teha. Lisaks sellele kasvatab veel erakordselt...

Maaplika linnakübaraga ehk mustikased pisipirukad valge šokolaadiga rukkipõhjal

See paralleel maatüdrukust uhke linnakübaraga tekkis üsna iseenesest, kui mustikapiruka iseloomu üritasin kirjeldada. Proovisin kokku panna kolm kooslust, mida paaridena toimivad ajatu klassikana. Rukkijahu maitse ja mustikas tekitavad mõnusalt rustikaalse koosluse – rukkivaht mustikatega on üks mu lemmikuid juba lapsepõlvest. Samas sobib mustikatega ülihästi ka valge šokolaad – ega asjata ei ole üks müüdumaid šokolaade Kalevi valge šokolaad mustikatega (mis, tuleb küll tunnistada, ei kuulu minu lemmikute hulka ehk eelistan soovi korral naturaalset valget šokolaadi ja värskeid mustikaid). Maatüdrukule sobis linnakübar ehk valge šokolaad imehästi. Katsetasin veel erinevaid mooduseid šokolaadi lisamiseks – puistasin mustikate peale hakituna enne ahju panemist, segasin mustikate sisse riivituna ja...

Minu Peipsiäär

Raamatusarjaliku pealkirja meie Peipsiääre käigule tingis tõsiasi, et Mari-Liisilt ilmus just äsja pikk ja sisukas ülevaade Sibulatee vaatamisväärsusest ja kogu sellest kandist üldisemalt. Käsi südamel, me tõesti ei lepi teiste blogarditega kokku, et samal ajal ühest teemast kirjutame, aga mingi müstiline blogardite ühine alateadvus on meie meeled hõivanud ja enam ei viitsi ei üllatuda, rõõmustada ega vihastada üheaegsete samasisuliste teemade blogidesse ilmumise peale. Ohkad lihtsalt elutargalt ja leppinult 🙂 Tegelikult on see tore, et kusagil on olemas mõttekaaslased ja hingesugulased, kes mingil seletamatul põhjusel samal hetkel samale teemale keskenduvad. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Sibulamaa sibulad kasvavad mis mühiseb...

Mahlane kirsikook kodujuustukattega

Suvi on oma küllusesalved avanud ja käes on marjaaeg. Koogiküpsetajatele üks tänuväärne aeg, sest marja- ja puuviljakoogid on vähemalt minu jaoks ühed inspireerivaimad. Suurepärane maitse ja värskus tuleb marjadest, koogimeistril jääb üle vaid veidi omapoolset lihvi anda. Kirss oma ilusa sügavpunase värvi, mahlaka ihu ja mõnusa happesusega on kui loodud kooke kroonima. Kirsi puhul on ainuke oht see, et koogitäidis jääb liiga vedel, kuna kirss on hästi mahlakas vili, mis kuumutades palju vedelikku välja annab. Kookide läbivettimist aitab vältida kirsside tärklisega segamine: poole kilo kirsside kohta võib arvestada umbes 1spl tärklisega, mis tuleks lihtsalt kirsitäidisele juurde segada enne küpsetamist (koos suhkruga). See kodujuustuga kirsikook...

Aprikoosikook peidetud martsipani ja tibakese tüümianiga

Aprikoosi-, virsiku-, ploomi- ja teiste luuviljaliste koogid on minu jaoks kindlasti ühed lemmikud. Hästi head mahlased viljad, kus piisavalt ka hapusust sobivad ideaalselt üheks lihtsaks ja suviseks koogiks. Kindlasti võib teha ka vana head kohupiima või ricotta virsikikooki, mis on ajatu klassika, kuid väga mõnusa vahelduse saab pakkuda ka lihtsalt õhukesele krõbedale tainapõhjale paigutatud viljadega, kus siis maitseks kas pähkleid, maitseürte (näiteks münti või tüümiani), kaneeli, mett, vaniljesuhkrut, haput moosi, martsipani või mida iganes. Fantaasiaga ei tasu koonerdada. Minu selle hooaja esimene aprikoosikook sündis üsna spontaanselt. Turult tõin ära hästi huvitava aprkoosisordi – värvilt pigem virsik ehk heledam, kui tavapärane aprikoos. Maitselt...

Tšillimoos – tuli, nägi ja võitis!

Meie sellesuvine hitt on tšillimoos. Keedan seda juba vähemalt neljandat korda paari viimase kuu jooksul, kusjuures iga kord olen ikka päris mitu purgitäit valmistanud. Pere meespool on hakanud tšillimoosi tarbima pea iga toidu juurde, hommikupuder ehk välja arvatud. Olen päris mitu purgitäit ka sõpradele kinkinud või külla kaasa võtnud ja jällegi veendunud, et midagi on selles maitsekoosluses, mis toimib. Oma iseloomult magus-vürtsine erkpunane hoidis sobib ideaalselt nii lihade kui juustudega. Viimane avastus võlgneb tänu Marju soovitusele – ka vaniljejäätisega on tšillimoos uskumatult mõnus. Sama laieneb arvatavasti toorjuustukookidele ja muudele sellelaadsetele dessertidele. Tundub, et see Itaaliast Calabriast pärit retsept on tulnud, et jääda. Kusjuures mul...

Tkemali – hapukasvürtsine maitsesegu Gruusiast

Tkemali on pärit Gruusiast ning sobib sarnaselt adžikale erinevate toitude maitsestamiseks. Tkemali on oma olemuselt hapuka alatooniga kaste, kus haput maitset annavad kas ploomid või ka alõtšad. Tkemaliga saab maitsestada liha, suppe, kastmeid, samuti sobib ta hästi marinaadi maitsestama või ka iseseisva määrdena kasutada. Maitsebukett on Gruusia köögile iseloomulikult võrratult ürdine ja krepsakalt terav. Valmis hoidise kogus 0,5 l Vaja läheb: 0,5 kg keskmise suurusega hapumaid poolvalmis ploome (või alõtšasid) 2 dl vett 2 spl sidrunimahla 2 spl oliiviõli 1 spl punase veini äädikat 4 küüslauguküünt 1 tl soola 1/2 tl tšillipipra helbeid või jahvatatud punast pipart 0,25 tl jahvatatud musta...

Päikeseline porgandimarmelaad

Porgandist saab väga edukalt moosi keeta. Lisa porgandile maitseerksust vaid veidikesest sidrunist ja apelsinist ning jääb üle vaid üllatuda, millise päikeselise maitsebuketi omandab meile nii tuttav ühepajatoidu porgand moosi sees. Esimese hooga võiks arvata, et purki on tehtud aprikoosi-apelsinikeedus. Lisaks sellel on marmelaad nii kauni värviga, et pimeda talvehommiku saab hetkega päikeseliseks muuta määrides seda marmelaadi röstsaiale. Retsept on pärit Kanadast ja ilmunud täpselt sajand tagasi välja antud kokaraamatus. Toodud kogusest valmib liitrijagu marmelaadi. Vaja läheb: 1 sidrun 1 apelsin 5 dl riivitud porgandit 5 dl suhkrut 5 dl vett Näpuotsaga soola Pese hästi hoolega sidrun ja apelsin (kasuta kuuma...

Adžika

Kõik kes austavad Kaukaasia kööki, peaksid hästi teadma, kuivõrd kepsakas on üks krehvtine ürdine adzika. Šašlõkile pea asendamatu kaaslane, lisaks sellele annab maitsetest tulvil määre hulganiselt võimalusi katsetamiseks – proovi selles erinevaid lihasid marineerida, lisa suppidele ja hakklihatoitudele maitset, määri juustuleivale. Samuti võib teha erinevaid kastmeid lisades adzikat kas ketšupile või hapukoorele. Siintoodud adzika retsept on pärit Gruusia toitude raamatust The Georgian Feast. Valmis hoidise kogus 0,5 liitrit Vaja läheb: 8-10 küüslauguküünt 150 gr punast tšillipipart 1 keskmise suurusega sellerivars 1 suurem punane paprika 4 dl värsket hakitud tilli 2 dl värsket hakitud koriandrit 0,5 dl veiniäädikat Soola maitse järgi...