Aasta täis

Täna, täpselt aasta tagasi tegin esimese sissekande oma blogisse. Esimene aasta on seega täis ja põhjust torti süüa nagu oleks. Tagantjärele tarkusena oleksin blogi esimeses sissekandes võinud kõigepealt veidi rääkida endast ja sellest, miks ma ikkagi otsustasin veebiruumi oma toitude, piltide ja isiklike tarkustega risustama hakata. Tegelikkuses ladusin üles kõik seni tehtud pildid koos retseptidega, aimamata sel hetkel isegi, millele ma kolm tilka verd olen andnud. Eks esialgu blogimaailma sisenedes oled nagu uus tüdruk klassis – veidi kohmetu, kohmakas ja tunduvalt püüdlikum kui olema peaks. Jälgid esialgu, kuidas asjad käivad ning kuidas teadjamad-targemad toimetavad. Ka see on üks esimese päeva...

Tallekeel koduküpsetatud leival. Oh seda õndsust!

Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, et kogu selle järgneva õhkamise taga on kaks peamist süüdlast. Sadamaturg, kus pakutakse püsivalt tallkeelt ja Piret oma blogipostitusega, mis niitis mu täiesti jalust. Oma veidrast kirest keeleliste vastu olen pajatanud SIIN. Aga no kuulge! Mis on suur jurakas sea või veisekeel ühe mahlase, õrna tallekeele kõrval (ja siinkohal matan maha kõik süümekad ja ebamugavustunded, mis ka mind, tuleb tunnistada, hetkeks tabasid, kui nägin nende delikatesside suurust). Karmavõlaga riskides andsin oma kirgele järgi ja tõin kotitäie ehk poole kilo jagu tallekeeli turult ära. No kas ei niida jalust! Ega siin edasi mingit kosmoseteadust...

Scotch eggs

/prindi retsept/ Mingil veidral põhjusel on meil tekkinud traditsioon, et vanal heal Inglismaal kõndimas käies sööme vähemalt korra ka scotch egg’e. Ilma selleta ei ole reis täiuslik. Eesti keeles võiks ju öelda ka šoti munad nende kohta, aga see tundub kuidagi veider. Võib-olla on see minu kiiks, aga scotch egg jääb ikka scotch egg´iks. Tegemist on üsna traditsioonilise vana briti toiduga – toitev, lihane, rasvane, ebatervislik ja samas oma veidral moel ikkag väga maitsev. Eelkõige pubitoidu kategoorias. Tõenäoliselt on scotch egg eriti maitsev just siis, kui mitte liiga sageli neist toituda. Oletatakse, et scotch egg on tegelikult hoopis brittide poolt mogulitelt üle võetud teatud koftaliik. On kuidas...

Blogikohviku esimene päev

Saigi siis teoks meie kaunikene kohvik “Blogi” Solarise aatriumis. Meie suurim hirmuunenägu oli see, et kell 18, kohviku sulgemise ajal, jagame kõik need koogid, mis kolmest külastajast järele on jäänud, omavahel laiali ja järgmisel nädalal toitume kookidest. 12 tartaletti + 4 suurt kooki pohla-martsipani põhjal ja beseekattega Ja väike valikuvõimalus ka – kas besee mandlilaastudega või ilma Hommikul läks igal juhul meie majast Carmen Cateringi autosse kastide sees pildil näha olev kogus martsipanist pohlakooki beseekattega. Umbes samasugune saadetis tõsteti auto peale ka Mari-Liisi ukse all, kes valmistas pavlovaid Mari-Liis hõrgutavad pavlovad saavad viimast lihvi Liina juurest, kes etendas oma kolmevaatuselist koogietendust (lugege seda ja nautige, see pole mitte mingi...

Head Jäneseaastat ehk siidris hautatud küülik õuntega

/prindi retsept/ Pühendatud alanud Jäneseaastale! Kõrvad reipalt kevade ootuses kikki. Head Uut Jänkuaastat! Loodan teid kõiki homme Solarises Blogi kohvikus kohata, aga kui kord juba nädalavahetus käes, miks siis mitte seda ka ühe mõnusa õunase küülikuhautisega tähistada. Küüliku leidmine kaubandusvõrgust on nüüd ka veidi lihtsam – Sadamaturule pidi sel nädalavahetusel kohale tulema ilus kodumaine küülik ja küülikumaks (mmm!). Muul ajal pakub Rannamõisa lausa supermarketis (näiteks minu kodupoes Prismas on alati olemas) terveid küülikuid. Küülik siidris oli mul juba mõnda aega kinnisidee. Tahtsin lihtsalt ära proovida, sest kõhutunne ütles, et see võiks olla hea. See seletab seda, miks ei mõelnud ma pikalt, kui leidsin Normandia...

Midagi täiesti uut! Toidublogijad avavad Solarises kohviku

Sel nädalavahetusel ehk 5-6.veebruaril on Solarise keskuse aatriumis üks üsna teistmoodi kohvik. Nimelt avab kaheks päevaks uksed pop-up kohvik. Kohviku kondiitriteks on toidublogijad, kellest igaüks küpsetab kohviku külastajatele valmis ühe oma lemmikkookidest. Nagu aru võite saada, siis olen ka mina oma “Ise tehud. Hästi tehtud” blogiga ennast üles rivistamas. Kogu selle ürituse taga on MTÜ Maitseklubi, kes käis detsembris 10-le toidublogijale välja idee üheskoos koos oma küpsetistega materialiseeruma. Seega, kes vähegi huvi, võib nädalavahetusel Solarise aatriumist läbi astuda ning kogu seda ettevõtmist lähemalt kaeda. Kohvik teeb oma uksed lahti mõlemal päeval kell 12 ja kohvik on lahti niikaua, kuni kooke jagub. Laupäevasel päeval...

Laimi-kohupiimakook beseekatte all

Väike edasiarendus meie pere firmakoogist ehk pisarakoogist. Üsna sarnase retsepti riputas veidi aega tagasi ka Elis oma blogisse. Koogi teevad võluvaks ikka need klassikalised kooslused – hapukas kreemine vahekiht, muredaks küpsenud põhi ning õhuline kerge beseest pealiskate. Kook ise on üsna lihtne. Põhja jaoks kasutan kas valmis muretainast või teen ise. Ise tehes kulub põhja jaoks: 100 gr võid (mina ei soovita küpsetusmargariiniga asendada, maitses on kohe vahe tunda) 1 dl suhkrut 1 tl küpsetuspulbrit 1/2 tl soola 2 dl jahu Sega jahu, sool, küpsetuspulber ja suhkur. Sega kuivained toasooja võiga ühtlaseks massiks (kui tundub, et tainas on liiga kuiv, lisa...

Krõbeda nahakooriku all õnnelik ahjukana à la Thomas Keller

Esmalt tuleb alustada tõdemusest, et õnnelikud ehk vabakäigu kanad tunduvad kohati olevad midagi kummituselaadset – kõik on neist kuulnud, kuid vähesed kohtunud. Samas on suurem osa ingliskeelsetest kokaraamatutest juba aastaid soovitanud kasutada vabakäigu kanasid. Paraku ei meie kaubandusvõrgust ega ka turgudelt neid naljalt ei leia. Hädast aitab välja kas tuttav tibutädi või siis sel korral ka SADAMATURG. Õnnelikku kana ja farmikana eristab paar olulist asja – esmalt on liikuda saanud kanal lihasmass teistsugune, kuna a) seda ei ole kunstlikult ja kosmilisel kiirusel kasvatatud; b) kuna ta on saanud liikuda ning liha on lihas. Loomulikult lisandub siin ka kanade elu mõtte küsimus...

Jossu kaeraküpsised ja küpsise-šokolaadikook issile

Õiendan võla lapse ees. Poja lubas ühele sõbrale kaeraküpsiste retsepti ja mina lubasin oma blogi vahendusel aidata. Ja lapsele antud lubadus on püha. Tegelikult tuli minu keskmisele pojale kaeraküpsiste tegemise mõte sõbral Kadil külas käies, kes tegi meile hästi maitsvaid šokolaaditükkidega kaerahelbeküpsiseid Inglise kooli kokandustunnis jagatava retsepti järgi. Kadi retsepti järgi tehtud küpsised tulevad järgmisena tegemisele. Aga Jossu tahtis natuke omamoodi teha ja nii sai tema versioon selline: 2 muna, lahtiklopituna 75 gr võid sulatatuna pool klaasitäit (muskovaado) suhkrut 2-2,5 klaasitäit kaerahelbeid veidi riivitud sidrunikoort 1/2 tl vanillisuhkrut 1,2 tl soola paar supilusikatäit jahu Klopi munad lahti, lisa munadele suhkur ning sulatatud...

Härjasaba hautis ehk oxtail bredie

Härjasabast kui väärt kraamist olen ka enne SIIN kirjutanud. Härjasaba on parim just korralikult pehmeks hautatuna ja  nii, et liha on kontide küljest lahti löönud. Rikkalik maitse ja tihe tume liimjas liha saavad pikalt haududes kogu oma hiilgust näidata. Seekord katsetasin saba teha veidi teistsugusel moel – nimelt tomatikastmes, tšilli ja vürtsidega maitsestatuna ning Slow Cooker potis 10 tundi hautatuna. Pärit on selline kooslus Lõuna-Aafrikast, kust pärit bobotie’d oli meil reede õhtul külas käies õnn nautida. Bredie nimetus tähendabki tomatikastmes ja vürtsidega hautist. Mõnusad lihased-vürtsised toidud mõlemad. Sama retsepti võib edukalt ka tavalises ahjus teha, siis tuleks arvestada vähemalt 3-4-tunnise hautamisajaga (aga miks mitte ka pikemalt). Härjasaba võib leida turult ja nädalalõppudel...

Sfääriline Juuri

Eilsest, ehk siis 19. jaanuarist alates pesitseb mõneks põgusaks päevaks meie oma mõnusasse Sfääri Soome eelmise aasta parimaks retoraniks tituleeritud Juuri. Ärevus on suur ja ootused kõrged. Foto: Lauri Laan See on suurepärane võimalus saada aimu Juuri restorani ideest ja kontseptsioonist ilma laevasõitu ette võtmata. Juuri näol on tegemist väikese, kuni 45 inimest mahutava lihtsa interjööriga restoraniga, mis viljeleb Põhjala köögi loogikal tuginevaid toite. Juuri on tegutsenud nüüdseks 6 aastat ning on tuntud just oma sapaste (sapas = Soome tapas) ehk eriilmeliste ja äärimiselt põnevate suupistete poolest, mida on menüüs 15 erinevat. Enim elevust tekitavad nii hobuseliha kui põhjapõdra süda. Eksootilised ja...

Jäine juustukook – siidiselt jahutav hõrgutis

Tihti on head ideed üllatavalt lihtsalt. Nii ka selle jäise juustukoogiga. Või nagu algretseptis nimetatud: jäätise juustukoogiga. Idee pärineb rootsi kööki tutvustaval raamatust, mille on välja lasknud Rootsi Nokia ehk Ikea. Tõenäoliselt jagatakse nüüd igal pool, kus Ikea oma hiiglaslikud kauplused ehitanud, toidukaupade nurgas seda kokaraamatut. Paraku õpetavad umbes pooled retseptid Ikea food-store’is müüdavatest sügavkülmutatud lihapallidest või vorstidest midagi söödavat tegema. Samas leiab sealt päris mitu vägagi vahvat ja kulme kergitama panevat toredat ideed. Ja eraldi peatükk on kilu ja heeringaga toitudele. Selle viimase eest andestan isegi sügavkülmatoidud. Üks vahvatest ideedest oli juustukoogi jäine variant. Retsept ise on põhimõtteliselt meile tuttav ja tuntud...