Sfääriline Juuri

Eilsest, ehk siis 19. jaanuarist alates pesitseb mõneks põgusaks päevaks meie oma mõnusasse Sfääri Soome eelmise aasta parimaks retoraniks tituleeritud Juuri. Ärevus on suur ja ootused kõrged. Foto: Lauri Laan See on suurepärane võimalus saada aimu Juuri restorani ideest ja kontseptsioonist ilma laevasõitu ette võtmata. Juuri näol on tegemist väikese, kuni 45 inimest mahutava lihtsa interjööriga restoraniga, mis viljeleb Põhjala köögi loogikal tuginevaid toite. Juuri on tegutsenud nüüdseks 6 aastat ning on tuntud just oma sapaste (sapas = Soome tapas) ehk eriilmeliste ja äärimiselt põnevate suupistete poolest, mida on menüüs 15 erinevat. Enim elevust tekitavad nii hobuseliha kui põhjapõdra süda. Eksootilised ja...

Jäine juustukook – siidiselt jahutav hõrgutis

Tihti on head ideed üllatavalt lihtsalt. Nii ka selle jäise juustukoogiga. Või nagu algretseptis nimetatud: jäätise juustukoogiga. Idee pärineb rootsi kööki tutvustaval raamatust, mille on välja lasknud Rootsi Nokia ehk Ikea. Tõenäoliselt jagatakse nüüd igal pool, kus Ikea oma hiiglaslikud kauplused ehitanud, toidukaupade nurgas seda kokaraamatut. Paraku õpetavad umbes pooled retseptid Ikea food-store’is müüdavatest sügavkülmutatud lihapallidest või vorstidest midagi söödavat tegema. Samas leiab sealt päris mitu vägagi vahvat ja kulme kergitama panevat toredat ideed. Ja eraldi peatükk on kilu ja heeringaga toitudele. Selle viimase eest andestan isegi sügavkülmatoidud. Üks vahvatest ideedest oli juustukoogi jäine variant. Retsept ise on põhimõtteliselt meile tuttav ja tuntud...

Kammkarbi ceviche à la Marco Pierre White

Vahel tahaks midagi teistmoodi ja tõeliselt head. Mitte et kodune kiluvõileib või omatehtud leib murulaugusõiraga (meie selle nädalavahetuse menüü) kehvem oleks. Aga ikka tahaks vahel midagi eriti teistmoodi ja head. See “midagi muud” kirg jälitas mind täpselt sellest hetkest alates, kui silmasin Marco Pierre White’i “Marco made easy” raamatus aasiapärast kammkarbi ceviche’i. Oma kirest lõhe ceviche’i vastu olen pajatanud SELLES postituses. Selline näeb Marco ise välja (küll oluliselt nooremana kui praegu ehk sel ajal, kui ta Michelini tärne püüdis). Kas pole tegus ja dramaatiline noormees 🙂  Marco Pierre White on muide üks kolmest Briti kokast, kellele on kolm tärni omistatud (lisaks siis majandusraskustes restoranide turgutamisega visklevale...

Liiga hea, et olla tõsi. Slow Cooker ja rogan josh

/prindi retsept/ Kas te kõik ikka teate, et on olemas selline geniaalne köögiriist nagu Slow Cooker? Spetsiaalne elektril töötav agregaat, millega saab madalal temperatuuril ja varustusse kuuluvas keraamilises potis kerge altkuumusega pikalt haudunud toite valmistada. Mina veidi aega tagasi ei osanud sellisest köögiabilisest veel unistadagi. Kahjuks pidin selle küll endale reisilt kaasa tooma, kuna Eestist ei suutnud leida. Loodame väga olukorra paranemisele! Aimu sain SC olemasolust järk-järgult. Esmalt pakkus suure lombi taga elav T mulle kokaraamatut “Slow Cooking” ja ülespildistatud sisukorraga tutvudes sain aru, et retseptid on mõeldud eraldi köögiriista jaoks. Loobusin ja rumal olin. Siis uurisin veidi märtsikuisesse Oma Maitsesse aeglaselt küpsevate...

Kulebjaaka lõhe-toorjuustu täidisega

/prindi retsept/ Vene köögi pidupirukas kulebjaaka on tõeliselt rikkalik ja kaunistus igale lauale. Kulebjaaka oma täidisega sobib väga hästi täiesti iseseisvaks toiduks. Täidist võib teha ka nii, et kõik koostisained tükkideks lõigata, ja omavahel segada, kuid minu lemmik on just selline erinevate kihtidega pirukas ning kindlasti lisan täidisele ka toorjuustu, mis annab eriti mõnusa kreemise maitse.  Tainast nokitsetud kaunistused muudavad kulebjaaka tõeliseks piduroaks  Tainas: 300 gr jahu 200 gr võid 150-200 gr kuivemapoolset kohupiima (NB! Kui on väga vedel kohupiim, siis pane vähem, muidu läheb tainas liiga vedelaks) 1/2 tl soola 1 munakollane Sega toasoe või ülejäänud taigna...

Läätse-riisisupp, kus sibulaga ei koonerdata

/prindi retsept/ Võluv oma lihtsuses kuid haarav oma maitsetega. Läätse ja riisi kooslus, kus särtsu andmas veidi tšillit ja magusat hautatud sibulat, peaks leidma endale koheselt head toitu armastavaid sõpru. Selle supi puhul ei ole köögiäpardus see, kui riis ja läätsed veidi üle keevad. Pigem annavad supile mõnusat maitset juurde mõnusalt ülipehmeks haudunud koostisosad. Lihtsuse tõttu võiks selline supp sobida hästi argiõhtul valmistamiseks – supi keemise ajal saab muud toimetused ära tehtud ja värskelt keedetud maitsev toit on valmis suurema vaevata. 2 spl oliiviõli 3 sibulat hakituna (võid kasutada ka šalottsibulaid, neid kulub ca 5 tk) 0,5 tl tšillihelbeid 1...

Riisi ja lambalihatäidisega viinamarjalehed ehk dolmad

/prindi retsept/ Ma pean tunnistama, et dolmad on minu jaoks see toit, mis kipub sõltuvust tekitama. Hapukas ümbrises kaneeline-mündine riisi täidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku. Dolmasid süüakse väga paljudes riikides: üldistatuna seal, kus Ottomani impeerium kunagi ajaloo jooksul laiunud on. Dolma juurde sobib ideaalselt jogurtikaste (tzatziki tüüpi) ning kuigi kombestik näeb ette, et lihaga dolmasid süüakse soojalt ja lihata dolmasid nii soojalt kui külmalt, siis maitsesid need lambahakkliha-riisi täidisega suutäied väga suurepäraselt ka otse külmkapist võetuna. Dolmade valmiskeerutamise kohta leiad detailsemat infot SIIT 1 purk konserveeritud viinamarjalehti 200 gr basmati riisi 200 gr (lamba)hakkliha 3 spl värsket hakitud või...

Maroko vürtsidega riisiroog

/prindi retsept/ Mahedalt vürtsikas riisiroog, kus tooni andmas Maroko köögi tüüpi vürtsid. Valmistuskäik on üsna lihtne ja põhiline maitse kogu toidule tuleb kana ja krevettide marineerimiseks kasutatud maitseainetest. Olen täheldanud, et seda tüüpi toit on sageli laste lemmikuks – parajalt magus ja mahe. Vaja läheb: 3 kana rinnafileed (lõika filee esmalt pikkupidi kolmeks ja siis ristipidi väiksemateks kuubikuteks) 1 tl jahvatatud punast tšillipipart 1 spl kuivatatud koriandrilehti 1 spl magusa paprika pulbrit. Võimalusel kasuta suitsutatud paprikat 1 spl jahvatatud vürtsköömneid 3 küüslauguküünt 1 suure sidruni mahl 200 gr pikateralist või basmati riisi 300 gr kooritud tooreid hiidkrevetisabasid Oliiviõli 0,5 l...

Päikesekollane ahjurisoto väikese tšillisädemega

/prindi retsept/ Külmal ja päikesevaesel ajal saab kuldkollast sära tuppa lisada ahjurisotoga, mida maitsestatud safraniga. Valmistuskäik erineb veidi tavapärasest risoto valmistamisest, kuna lõplik riisi haudumine toimub ahjus. Veidi tšillipiprast teravust ka lisaks ning lihtne ja väga mõnus risoto ongi valmis. Sobib pakkkuda nii lihakõrvaseks või süüa ka iseseisva toiduna. Vaja läheb: 1 suur sibul Paar küüslauguküünt 2 spl oliiviõli 75 gr võid 1 punane tšillipipar (seemned eemaldatud) ½ tl safranit 300 gr risottoriisi (Arborio, Carnaoli) 750 ml köögiviljapuljongit 150 ml valget veini 70 gr parmesani juustu riivituna Tüümiani Soola, pipart Soojenda ahi 180 kraadini. Haki sibul ja hauta keskmisel kuumusel...

Pähklite ja ürtidega pilaff bešamellkastme teki all

/prindi retsept/ Veidike teistmoodi pilaff, kus riisile seltsiliseks pähklid ja ürdid ning viimase lihvi annab toidule rikkalikku ja juustuse bešamellkastme all küpsemine. Sobib hästi nii iseseisvaks roaks kui ka pidulauale liharoogadele seltsiliseks. Kastme iseloomu arvestades söö toitu ahjusoojana. Pilaff: 2 šalottsibulat hakituna 2 purustatud küüslauguküünt Võid ja õli 250 gr (lühikese teraga) riisi 400 ml kanapuljongit 50 gr soolata pistaatsiapähkleid, hakituna 50 gr mandleid, kooritud ja hakitud Värsket punet hakituna Värsket petersrelli hakituna Soola ja pipart Soovi korral peotäis rosinaid Bešamellkaste 2 spl võid 1,5 spl jahu 250 ml piima Veidi jahvatatud muskaati 100 gr juustu (Gouda vm hästi sulav juust) Haki...

Kananagitsad maisipaneeringus. Lapsed seda ostaksid

Kui pärisin laste käest, mida nemad jõululauale tahaksin ehk siis mida süda kõige enam ihaldab, kostus vastuseks: kananagitsaid. Mnjah, kui küsida, siis tuleb ka vastuseks valmis olla. Maisipaneeringus nagitsad on meil selline iseenesestmõistetav toit nagu näiteks võileib või pannkook. Vorpinud olen neid valmis parasjagu – laste sünnipäevade hiigelkogustest kuni argiõhtu kiire toidukorrani välja. Seepärast ei ole taibanud sellest isegi blogida mitte. Kuidagi veider tunduks ju kirjutada postitust sellest, kuidas juustusaia teha. Samas, kui hästi järele mõelda, siis natuke siin vist isegi retsepti ja teemat on. Ja arvestades seda, millises katkematus vaimustuses mu lapsed sellest toidust on, siis juba missioonitundest ajendatuna jagan...

Hapukapsasupp. Lihtsuse võlu.

/prindi retsept/ Mõnusat ja maitseküllast uut 2011. aastat! Peale pühade söömaaegu ihkab hing midagi lihtsat ja head. Sellesse ihalusse sobis ideaalselt meie vana hea hapukapsasupp. Hea hapukapsasupp on midagi sellist, mis soojendab alati hinge Supini jõudsin üsna spontaanselt – kodus leidus pühade ajal Ülemiste Keskuse turult ostetud Jõgeva memmede valmistatud imemaitsev hapukapsas, paar suitsutatud seasaba (täitsa kogemata avastasin selle vahva toote, Rakvere kaubamärgi all müüakse), kruupe, sibulat ja porgandit leidus kappides niikuinii: kõik see kokku annab päris hea alguse hapukapsasupi õnnestumiseks. Meile meeldib kõige rohkem ilma kartulita hapukapsasupp: tundub kuidagi ehedam. Kes aga soovib kartulit lisada, siis veidi enne supi lõplikku...