Jõuluvürtsidega punane ahjukapsas

/prindi retsept/ See kapsas sai kohe meie lemmikuks kui esimene kord ära proovitud sai. Ei oskagi muud öelda, kui et kapsas on väga maitsev ja valmistada on lihtne. Arvestada tuleks vaid pika ehk 3-tunnise haudumisajaga. Sobib eriliselt hästi pardilihaga – magus, vürtsidest küllastunud ja pehmeks haudunud kapsas täiendab hästi nii pardifileed kui ka pehmeks haudunud ja krõbeda nahakoorikuga pardikonfiid. Retsept on algselt pärit Rick Steini “French Odyssey” raamatust. Tänu jõuluvürtsidele sobib ideaalselt ka jõululauda kaunistama. Vaja läheb: 500 gr punast peakapsas, peenteks ribadeks lõigatuna 2 tugevama ihuga hapukat õuna, kooritud ja tükeldatud 2-3 sibulat, peeneks hakitud 1/2 tl jahvatatud nelki 1/2 tl kaneeli...

Lumivalge teki alla peidetud kõrvitsapiparkook

/prindi retsept/ Jõuluootus on mõnus aeg. Kõik küpsetised lõhnavad magusalt-vürtsiselt tekitades hinge mõnusa ootusärevuse. Tuleb tunnistada, et see ootus on isegi mõnusam kui kättejõudvad pühad ise. Selleaastane lumeuputus sobib ideaalselt jõulumeeleolu tekitamiseks. Valge, vaikne, puhas ja karge. Ka kook ei pääsenud valge vaiba alla mattumisest. Mulle meeldivad jõulumaitselised küpsetised väga. Sellist lõhnabuketti ei tekita tuppa miski muu, kui vürtsidest pungil jõulusai. Sel korral sai koogile mahlasust lisatud veel kõrvitsaga, mis sobib ideaalselt piparkoogivürtsidega. Retsept sai selline: ca 2,5 dl kõrvitsapüreed (lõika kõrvits kuubikuteks, pane ahju 180 kraadi juurde küpsema kuni kõrvits on pehme ja püreeri kõrvitsatükid) 3 dl suhkrut (minul oli pooleks...

Keeletarrend hernestega ehk poolel teel süldi poole

/prindi retsept/ Mul ei ole süldi vastu midagi. Vastupidi, head sülti söön alati meeleldi. Minu ema keetis väga head sülti. Väga suurtes kogustes ja üsna sageli. Kui süldimaterjal keedetud sai, siis käsutati lapstööjõud süldimaterjali lõikuma. Seda oli tavaliselt terve kuhi. Kleepuvat seakõrva-jalga tükeldades möödusid minu lapsepõlves liigagi paljud tunnid. Protseduuri lõppedes tundus kogu maaim olevat kleepuvaks muutunud ja seakõrva lõikamise krõmpsatus kostis kõrvades veel magama jäädeski. Järgneval paaril nädalal sõime sülti hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks. Äädikaga, sinepiga, kartuliga, leivaga, mädarõikaga jne. Ajapikku sigines majapidamisse jälle mõni süldivaba kauss ja umbes poole kuu pärast sai jälle hommikueineks putru, võileiba või omletti. Emme kallis, palun...

Lumevangide menüü. Lamba-sibula pirukad, puravikurisoto ja piparkoogitrühvlid

Täna olime lumevangis. Olles küll vaid 10 minuti kaugusel Tallinna kesklinnast (seda siis ilusa ilma ja ladusa liiklusega), on meie pere päev möödunud tõdemusega, et täna on tsivilisatsioon kättesaamatus kauguses. Hommik algas sellega, et kella viiest kargas autosse pereisa, et kell kuus väljuvale lennukile jõuda. Umbes tund peale väljumist käis korra kodus, et ülikond sportlikuma vormi vastu vahetada ning naaseda autot välja kaevama. Milleks kulus kokku tagasihoidlik 5 tundi. Samasse teeotsa jäi veel kinni 3 autot ning selle lumetormi saagiks jäi 1 ATV lumesahk ja ühe džiibi sidur. Väga suurel hulgal kinnijäänud autode juhtide ennastsalgavat pingutust niikuinii. Sellise lumemustri oli...

Pikalt haudunud seakülg mee-sinepi marinaadis.

Seaküljest kui ühes hõrgumast sealiha tükist sain aimu “Siga ninast sabani” ürituse raames. Tallinna restoranides pakutud sealihahõrgutistest oli reeglina kõige ahvatlevamad ja enim mällu sööbinud just nimetatud sealiha tükist valmistatud pikalt haudunud mõnusalt läbikasvanud praed. Vaheldumisi laotunud taisemad ja rasvasemad kihid hakkavad pikalt haududes mõnusalt koostööd tegema – tailiha saab mahlasust ülessulavast rammusast vahekihist ning rasvasem vahekiht jälle muutub mõnusaks nesteks ning ei meenuta enam millegagi lasteaiast pärit valulist mälestusest pekist ja peki sundsöömisest. Vastupidi – kaua maitseainete ja oma mahlade sees haudunud sea rammusamad tükid muutuvad pea suussulavaks. Meenutavad ehk veidi üdi olekut, selline rikkalik, natuke patune, lihahimu õrritav. Olen tõeliselt üllatunud, kui palju ülivõrdesse kanduvaid võrdlusi tõi minu suule...

Stollen. Martsipanitäidisega mahlane jõulukringel

Rikkalik, martsipanise täidisega ning külluslikult puuviljane-pähkline sai on kui jõulude sümbol. Kokku ei tohi hoida millegagi. Sai on valmistatud sakslaste jõulusaia Stolleni stiilis, kus saiale saab pidulik rüü selga tõmmatud likööris leotatud rosinate-jõhvikate, apelsini- ja sidrunikoore ning kringli sisse peidetud martsipani toel. Sarnaseid külluslikke jõulusaiu leiab mitme Euroopa riigi köögist. Saia võib teha ka ümmarguse ringina, kuid mulle meeldib just kringliks keeratuna ning sidrunise glasuuriga viimistletuna. Vaja läheb: 500-550 gr jahu 1 pk kuivpärmi 1 dl suhkrut ½ tl soola Veidi jahvatatud kardemoni 1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor 50 gr rosinaid 50 gr kuivatatud jõhvikaid 0,5 dl Cointreau’d, Vana...

Kõik see mees nüüd Sadamaturule!

See detsembri esimene nädal on üks tore nädal! Lumises talves on vahvaid uudiseid. Esmalt Nami-nami kokaraamat, nüüd siis turg. Kui muidu olen talviti kehv turulkäia (külmavares, nagu ma olen, ei armasta külmast kohletanud kätega oma rahakotist rahatähti otsida), siis nüüd on lahendus olemas. Ja mitte ainult talveks, vaid kogu hooajaks, sest Tallinnas on sadamapiirkonnas olemas üks vahva ja äraütlemata sooja auraga turg. Umbes sama soe ja üsna sama nägu ka, kui turu perenaine Liina Aglio e Olio blogist. Saage tuttavaks –  SADAMATURG Selle toreda turuplatsi leiab endisest kiirlaevade terminalist sadamapiirkonnast. Otsi sellist maja nagu pildil. Plussid kõik olemas – hea asukoht, ligipääsetav...

Üks väga vahva Nami-Nami kokaraamat

1. detsembri õhtul oli mul õnn viibida Nami-Nami portaali ja blogi perenaise Pille esimese kokaraamatu esitlusel. Kas pole kelmikas raamatukaas ühele kokakale 🙂 Seda oli juba ette aimata, et tulemas on asjalik, põnev ja mahukas raamat. Lõpptulemus oli kohe kindlasti üle ootuste. Väga vahva raamat. Jõulukingiks toiduhuvilistele kindla peale minek. Sisult väärib vaat et perenaise toidupiibli tiitlit, kuna retsepte mahtus sinna tervelt 217. Üks isuäratavam kui teine. Vahva esikaanejoonistus roosades toonides eristab selle raamatu juba eemalt traditsiooniliste toidupiltidega teistest kokaraamatutest. Minu riiulis on igal juhul ilusti teiste raamatute seltsis koha sisse seadnud üks kelmikas roosa raamat pühendusega Pillelt. SIIN pildil on ootusärevuses autogrammikütt ootamas...

Martsipanise põhjaga toorjuustukook pohlakattega

/prindi retsept/ Toorjuustu kreemjas vahekiht, martsipanine magus krõbe põhi ning pohlade hapukas mahlane pealiskate – mis sobiks paremini kroonima ühe pidulikku talvist söömaaega. Koogis on erinevad maitsed suurepärases tasakaalus ja tekkivat kooslust võib nimetada ideaalselt kokkukõlavaks trioks. Põhja jaoks läheb vaja: 100 gr martsipani 100 gr võid 3 dl jahu 1 dl suhkrut Veidi vett Riivi martsipan, sega tükeldatud või, jahu  ja suhkruga ühltlaseks massiks. Lisa niipalju vett, et moodustuks muretaina paksune tainas. Suru lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele ning küpseta 180 kraadi juures esmalt raskusega ca 10 minutit, siis eemalda raskus ning küpseta veel ca 7 minutit, kuni tainapind...

Hispaania mandlisupp

/prindi retsept/ Sellist kreemjat pähklist mandlisuppi süüakse Hispaanias jõulude ajal ning piduliku pika söömaaja eelroana. Olevat kerge sissejuhatus korralikku jõulusöömaaega (vaadates retseptis sisalduvat pählikogust, on asi kergest muidugi kaugel, aga see selleks 🙂 ) Hästi põneva maitse annab supile ühe maailma kalleima maitseaine ehk safrani lisamine. Safrani kasutamisega tasub siiski üsna ettevaatlik olla – üledoseeritult võib supi maitse liialt intensiivseks muuta.   Suveniirina Hispaania ajaloo Mauride valitsemise ajajärgust, on supi sees kasutatud ühe maitseainena ka vürtsköömneid. Kokku moodustub tõelislt põneva maitsega kreemjas tummine supp, mis oma rikkalikkusega sobib imehästi jõuluaega. Kes armastab uusi põnevaid maitseid, siis see supp on just teile! Vaja läheb:...

Tumeda šokolaadipõsega mandli-apelsini küpsised

/prindi retsept/ See pähkliküpsis ehk florentiin on tõeliselt jõulumaitseline krõbe maiuspala.  Lisaks traditsioonilistele piparkoogimaitselistele mandlitele peidab sel aastal nii mõnigi mandliküpsis ennast sõpradele-tuttavatele viidavasse isetehtud maiustustega karpi. Mandariinid-apelsinid on ju ikka olnud jõuluaja vitamiinipommid ning mandlilaastudega koostöös moodustab apelsinikoore aromaatsusest hõrk ja krõbe maius. Tumeda šokolaadiga glasuuritud põsk annab lisaks veel kergelt mõrkja maitse ja jääb üle vaid imestada, et nii lihtsalt ja vähesest koostisainetest moodustub sedavõrd pidupäevamaitseline suutäis.  Vaja läheb: 200 gr mandlilaaste 100 gr tuhksuhkrut 2 munavalget 1 suure apelsini riivitud koor Õli plaadi määrmiseks Tumedat šokolaadi Loputa apelsin kuuma veega ning hõõru pind kareda nuustikuga üle, et koortele...

Mandli-parmesanipaneeringuga krõbedad kanapalad granaatõunakastmega

/prindi retsept/ Krõbedad kanafileest valmistatud suupisted on tõeliselt mahlane suutäis igal jõululaual. Pikalt keefiris marineerunud kanafilee muutub erakordselt pehmeks ning krõbe juustu-mandli paneering hoiab kogu mahlasuse kiivalt liha sees. Kanapalad maitsevad alati väga hästi ka lastele. Granaatõunakaste lisab omalt poolt veel hapukat-magusat maitset, nii et kokku moodustub tõeliselt täiuslik krõbe ja mahlane suutäis. Kes tahab lahjemat versiooni, võib kanapalad ahjus plaadil valmis küpsetada. Eksootilise maitse eelistajad võivad paneeringus mandlipuru asendada seesamiseemnetega ning dipikastmeks pakkuda magus-haput tšillikastet. Vaja läheb: 500 gr kanafileed keefiri 50 gr purustatud mandleid 50 gr parmesani juustu 50 gr veidi tahedamat ciabatta vm saia Soola ja pipart...