Martsipanise põhjaga toorjuustukook pohlakattega

/prindi retsept/ Toorjuustu kreemjas vahekiht, martsipanine magus krõbe põhi ning pohlade hapukas mahlane pealiskate – mis sobiks paremini kroonima ühe pidulikku talvist söömaaega. Koogis on erinevad maitsed suurepärases tasakaalus ja tekkivat kooslust võib nimetada ideaalselt kokkukõlavaks trioks. Põhja jaoks läheb vaja: 100 gr martsipani 100 gr võid 3 dl jahu 1 dl suhkrut Veidi vett Riivi martsipan, sega tükeldatud või, jahu  ja suhkruga ühltlaseks massiks. Lisa niipalju vett, et moodustuks muretaina paksune tainas. Suru lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele ning küpseta 180 kraadi juures esmalt raskusega ca 10 minutit, siis eemalda raskus ning küpseta veel ca 7 minutit, kuni tainapind...

Hispaania mandlisupp

/prindi retsept/ Sellist kreemjat pähklist mandlisuppi süüakse Hispaanias jõulude ajal ning piduliku pika söömaaja eelroana. Olevat kerge sissejuhatus korralikku jõulusöömaaega (vaadates retseptis sisalduvat pählikogust, on asi kergest muidugi kaugel, aga see selleks 🙂 ) Hästi põneva maitse annab supile ühe maailma kalleima maitseaine ehk safrani lisamine. Safrani kasutamisega tasub siiski üsna ettevaatlik olla – üledoseeritult võib supi maitse liialt intensiivseks muuta.   Suveniirina Hispaania ajaloo Mauride valitsemise ajajärgust, on supi sees kasutatud ühe maitseainena ka vürtsköömneid. Kokku moodustub tõelislt põneva maitsega kreemjas tummine supp, mis oma rikkalikkusega sobib imehästi jõuluaega. Kes armastab uusi põnevaid maitseid, siis see supp on just teile! Vaja läheb:...

Tumeda šokolaadipõsega mandli-apelsini küpsised

/prindi retsept/ See pähkliküpsis ehk florentiin on tõeliselt jõulumaitseline krõbe maiuspala.  Lisaks traditsioonilistele piparkoogimaitselistele mandlitele peidab sel aastal nii mõnigi mandliküpsis ennast sõpradele-tuttavatele viidavasse isetehtud maiustustega karpi. Mandariinid-apelsinid on ju ikka olnud jõuluaja vitamiinipommid ning mandlilaastudega koostöös moodustab apelsinikoore aromaatsusest hõrk ja krõbe maius. Tumeda šokolaadiga glasuuritud põsk annab lisaks veel kergelt mõrkja maitse ja jääb üle vaid imestada, et nii lihtsalt ja vähesest koostisainetest moodustub sedavõrd pidupäevamaitseline suutäis.  Vaja läheb: 200 gr mandlilaaste 100 gr tuhksuhkrut 2 munavalget 1 suure apelsini riivitud koor Õli plaadi määrmiseks Tumedat šokolaadi Loputa apelsin kuuma veega ning hõõru pind kareda nuustikuga üle, et koortele...

Mandli-parmesanipaneeringuga krõbedad kanapalad granaatõunakastmega

/prindi retsept/ Krõbedad kanafileest valmistatud suupisted on tõeliselt mahlane suutäis igal jõululaual. Pikalt keefiris marineerunud kanafilee muutub erakordselt pehmeks ning krõbe juustu-mandli paneering hoiab kogu mahlasuse kiivalt liha sees. Kanapalad maitsevad alati väga hästi ka lastele. Granaatõunakaste lisab omalt poolt veel hapukat-magusat maitset, nii et kokku moodustub tõeliselt täiuslik krõbe ja mahlane suutäis. Kes tahab lahjemat versiooni, võib kanapalad ahjus plaadil valmis küpsetada. Eksootilise maitse eelistajad võivad paneeringus mandlipuru asendada seesamiseemnetega ning dipikastmeks pakkuda magus-haput tšillikastet. Vaja läheb: 500 gr kanafileed keefiri 50 gr purustatud mandleid 50 gr parmesani juustu 50 gr veidi tahedamat ciabatta vm saia Soola ja pipart...

Kartul pidurüüs – kartuli-pastinaagi suflee ja koorene kartulivorm

/prindi retsept/ Eelseisvate pühade eel eksib varem või hiljem mõte jõululaua teemale. Tahaks midagi, mis oleks hea ja veidi teistmoodi, kui argipäeval. Et oleks pühadetunne hinges ja hiljem ka kõhusoppides pidulikult rahulolev nurrumine. Kuigi suure tõenäosusega saab põhirõhk pidulaual olema lihasel kraamil (kui just taimetoitlastega tegemist ei ole ja meie puhul kohe kindlasti ei ole), siis üks korralik pühadelaud ei saa läbi kartulita. Eriti kehtib see juhul, kui küllatulnud vanema põlvkonna esindajad on laua ääres – kartul on ühe eestlase toidulaual must. Vahelduseks ahjukartulitele võib proovida veidi teistsuguseid kartulist lihakõrvaseid valmistada. Suflee võid valmistada väikestes portsjonvormides või ka ühes suures vormis,...

Kirsi-martsipanitäidisega struudel

Sellest koogist tuli tõeline üllataja. Retsept jäi üsna kogemata silma Rick Steini prantsuse köögi raamatust “French Odyssey” ja kooslus tundus paljulubav – magus mandline martsipan ning hapukas mahlane kirss krõbeda kihilise lehttainaga vooderdatuna. Kas ei kõla ahvatlevalt! Järeleproovituna võib kinnitada, et kooslus toimis igati ja väga maitsev struudlit meenutav martsipanine kook tuli välja. Koogi valmistamise jaoks läheb vaja: 500 gr lehttainast 150 gr martsipani 100 gr toasooja võid 1 dl suhkrut (või veidi rohkem, kirsid oma hapu olemisega “söövad” magusa maitse korralikult ära) 2 muna + munakollane määrimiseks 2 spl jahu 300-400 gr kirsse (külmutatud, sulatatud ja sõelal nõrutatud) Tubli...

Coq au vin

/prindi retsept/ … ehk kukk punase veini kastmes. Kuna meie kandis kukkesid tänapäeval keeruline leida, siis tõlgiks roa kanaks punaveinis. Pikemat tutvustamist vist ei vaja. Üldtuntuntud ja populaarne kanast pajaroog. Vajab valmimiseks aega (sh 24 tundi marinaadis), kuid tulemuses ei pea pettuma. Retsept pärit taas kord minu hetke ühest lemmikust Saveur Authentic French raamatust ja roog oli laual Burgundia õhtul, seltsiliseks head ja veel paremad Burgundia veinid ja armsad inimesed. Kindlasti ei tohiks kanale peale kallata kehva veini, mis juua hästi ei kannata. Eelistada tuleks Pinot Noir marjast tehtud punaveini ning kui vähegi raatsib, siis võiks see vein olla ka Burgundiast pärit (Vin de...

Bouquet garni

Pajaroogadele hautamise ajal kotikeses lisatud maitseained on Prantsuse köögi puhul pigem reegel kui erand. Maitseainete hulka võib kuuluda tüümian, petersell, rosmariin, pipra- või vürtsiterad, loorberilehed, sellerivarred jne. Tavaliselt soovitatakse maitseained keerata marlist valmistatud kotikesse, mille saab hiljem eemaldada. Lihtne nipp on marli asemel porrulaugu varrest valmstatud ümbrist kasutada. Selleks tuleb suurema porru alumisest osas lõigata kaks kihti, need lahti harutada ning sinna vahele pista vajalikud maitseained. Lisaks mugavusele on porru ka ise maitseköögivili. Kogu pakike tuleb majapidamisnööriga kinni tõmmata ning mõnusas looduslikus ümbrikus bouquet garni ongi valmis.

Küülik Dijon’i sinepis ehk Lapin à la Moutarde

/prindi retsept/ Meie Burgundiateemalise õhtu üheks kohustuslikuks esinejaks oli jänku, millele ohtralt lisatud Burgundia administratiivse keskuse ehk Dijoni linna firmamärgiks olevat kollast kreemjat sinepit. Tuleb tunnistada, et teiste klassikute ehk Burgundia paja ja Coq au Vin kõrval oli jänku väga tubli tegija, kes maitsvuse eest sai kogu seltskonnalt maksimumpunktid. Raamat, mille tarkusele tuginedes küüliku sinepisse rõivastasin, on Saveur Authentic French.. Sinepiküülik pidi raamatu väitel olema prantsuse vanaemade toit ning seda konkreetset retsepti jagas vanaema nimega Viviane Lago, kellele pärandas selle retsepti omakorda tema vanaema. Dijoni sinep on prantslaste toidulaual juba keskajast saati ning sinepiseemnetega tutvustasid kohalikke elanikke roomlased (nagu nad ka üle...

Boeuf à la Bourguignonne

/prindi retsept/ … ehk eestikeeli Burgundia pada ja lahtiseletatult punases veinis hautatud veiseliha. See tuntuim Burgundia liharoog oli täiesti kohustuslik komponent meie Burgundia-teemalisel õhtul ja retsept on pärit mu kauaoodatud ja -otsitud Saveur Authentic French raamatust. Väidetavalt on retsept pärit Burgundia väikelinnas Planchezis asuva restorani Chez Milette kokalt Millette Coquillonilt ning baseerub maalähedasel ja ajaloolisel prantsuse köögil. Retsept on iseenesest lihtne, küll aga toetab slow-cooking ideoloogiat ehk siis kindlasti mitte tööpäevaõhtu roog, sest veini sisse marineeruma pandud liha on soovitav seal enne küpsetamist hoida 24 tundi. Lisaks sellele siis pajaroa keetmise aeg, mis võiks olla ka 3-4 tundi. Vaja läheb:...

Tumedas õlles hautatud hapukapsas. Kaugel see jõul ikka enam …

Nagu vihjena lähenevatest jõuludest, koukis pere pesamuna mõni päev tagasi mänguasjakasti põhjast välja meie truud päkapikud – jätkuvalt ei lase ennast liialt häirida päkapikkude rinnale tikitud kommertslikust CC logost, sest meie lastele on need mehikesed järjepidevusliku väärtusega ei-tea-mitmendat-aastat. Päkapikud, kelle töökohustuste hulka kuulub jõulueelsel ajal kommiootel susside juures valvet pidada. Need punases kostüümis mehikesi nähes meenusid kohe jõuluaegsed pidusöömajad ja nii tekkis hetkega ihalus korraliku jõulutoidu järgi. Mõeldud-tehtud. Esimesed selleaastased verivorstid on meie peres igal juhul söödud 🙂 Ja kes see ikka verivorsti ilma hapukapsata ikka sööb. Hapukapsa valmistamiseks on sadu erinevaid võimalusi. Searasvaga, suitsulihaga, veiniga, apelsiniga, õunaga jne jne. Meie lauale leiavad kõige sagedamini üsna magusa alatooniga karamellises porterõlles hautatud hapukapsad. Algmaterjali hangin...

Juubelitordist mitmel moel

/prindi retsept/ Juubelitort on vana hea kõigile tuttav toode, mis käivitas toiduainetest kasinal nõuka ajal eesti perenaiste loovuse. Ei teagi, kas keegi juubelitorti veel pakendil soovitatud valmistusviisi kasutades valmistab? Mina pole seda peale aastatetagust äraproovimist küll teinud. Rohkem on levinud ja armastatuks saanud kõikvõimalikud variatsioonid juubelitordi (kombineerituna tavaliselt kohupiimaga) teemadel. Nii ka minul on paar pakki tordipulbrit kapis alati varuks nendeks puhkudeks, kui kapis on kas hapukoort või kohupiima ja tahaks kiirelt kooki valmistada, mis kõigile maitseks. Alustuseks võib ette võtta selle mooduse, mida mäletamist mööda esimesena kasutama hakkasin. Kihiline kohupiimaga juubelitort Eeldab see, et on olemas 1 pk juubelitordi pulbrit, 400 gr kohupiima, võid,...