Piparkoogimaitselised mandlid

Magusate ja piparkoogimaitseliste mandlite tegemine ja sõpradele kinkimine on olnud meie pere jõulutraditsiooniks juba mitu head aastat. Sinna juurde sobivad hästi nimelised isetehtud piparkoogid ja mõnus soe jõulukingitus on olemas. Mandlite tegemine on väga lihtne. Vaja läheb ca 300-400 grammi mandleid, 1 dl pruuni suhkrut (mina kasutasin Billington´si rafineerimata suhkrut), üks munavalge, 1 tl piparkoogimaitseainet, 1 tl kaneeli, lusikaotsaga soola ja tiba vett vajadusel. Võib ka kakaopulbrit panna või siis kardemoni või muskaati vms – iga kord saab veidi erineva maitsenüansi. Seda esmalt suhkur maitseainetega ja soolaga. Lisa lahtiklopitud munavalge ja kui segu muutub liiga paksuks, siis veidi vett. Sega...

Burgundia pada

Üks hästi mõnus ja lihtne toit, puhas klassika Prantsusmaalt, mille headuses võib kindel olla. Vaja läheb ca 700-1000 grammi kondita loomaliha. Parim on fileest, eriti hea jääb sisefileest (jäta keskmine osa fileest alles, see on liiga hõrk, et hautada), 6 väiksemalt sibulat, mõned küüslauguküüned, paar porgandit, paar lehte loorberit, umbes pool pudelit punaveini, pool klaasi vett, kuivatatud ürdisegu (minu lemmik on NoMu Provancale’i segu,sobib hästi ka prantsuse ürdimaitseaine), üks purk purustatud tomatikonservi. Originaalretsept on seentega (nt soolatud ja eelnevalt leotatud), aga kuna minu lapsed seeni ei söö, siis jäid need ära) Tegevuskäik selline: pane paksupõhjalise poti põhja tiba õli ja...