Köögis toimetades on hea õli alati kohustuslik. Minul on alati pliidi kõrval valik erinevaid õlisid ja vastavalt siis toidule lisan kas pannile, kastmeks või salatile erinevaid õlisid. Reeglina on nii, et kui on tegemist väärtuslik u, kvaliteetse ja külmpressitud õliga, siis seda ma ei kuumuta. Mida kvaliteetsem ja kallim õli on, seda aupaklikumalt peaks temaga ümber käima ja hea õli üheks tunnuseks on ka see, et teda tasuks kasutada toitude maitsestamiseks ja peale niristamiseks. Pannile kallamiseks las jäägu lihtsamad õlid. Eriti kehtib see külmalt kasutamise reegel Oilika õlide puhul, mis on kõik madalal temperatuuril külmpressitud ja mille kuumutamine oleks lausa...
Hanger steik
Hanger steik on mõneti ehk vähetuntud, aga samas väga väärt veise lihatükk, millega tasuks kõigil lihasõpradel kindlasti tutvust teha. See on pikliku kujuga ja mitte liiga paks lihatükk, mis sobib nii grillimiseks kui ka pannil valmistamiseks. Tegemist on mõnusalt rikkaliku maitsega lihatükiga, mille puhul kehtib taas reegel, et rohkem on vähem ja lihaga midagi liiga keerulist ei tasu ette võtta. Liha pehmendamiseks võib teda veidi enne pannile või grillile panemist marineerida. Maitseainetest võib aidata ainult soolast ja piprast, aga võid loomulikult ka muid maitsekooslusi katsetada. Nimetada võib ka küüslauku, rosmariini, peterselli, sinepit, tšillit, happeliselt skaalalt veiniäädikat või sidrunimahla ja veel...
Krõbedad camembert juustuga ahjusaiad
Krõbedad ahjus röstitud ja kreemise Turek camembert juustuga leivad on maitsvad juba niisamagi, aga eriti mõnusad on nad siis, kui sinna erinevaid maitselisa andvaid lisandeid juurde sättida. Põhjaks on siis ahjus krõbedaks röstitud sai, mille korraks ka peale on sätitud camembert juustuga ahjust läbi käib. Juurde sobib sättida nii soolaseid kui ka magusaid lisandeid, sest kreemine camembert juust sobib hästi erinevate maitseskaaladega. Mina lisasin saiadele prosciuttot ja magusale variandile praegusel õunahooajal õuna ning hapukat pohlamoosi, aga variante ja võimalusi on veel palju. Erinevad puuviljad, pähklid, salaami, röstitud köögiviljad, päikesekuivatatud tomat ja veel palju-palju erinevaid lisandid, mis küpsetatud camembert juustu kattega...
Osso buco vasikakoodist
Osso buco on Itaalia köögi üks staare, mis nüüd juba ammu üleilma kuulsaks saanud. Osso buco puhul on võtmesõnaks veise- või vasikakoot, mis annab sellele hautisele just õige maitse. Kindlasti toruluuga! Lisaks tuleb toidule maitset lisama porgandist, sellerist ja sibulast tehtud soffritto, erinevad ürdid, tomatipasta ja valge vein. Ahjus peaks peesitama see roog mõnusalt paar tundi, et maitsed kõik ühtseks kooskõlavaks kastmeks sulanduksid. Valmistamine ei ole tegelikult üldse keeruline ja toorainet tasub otsima minna Stockmanni lihaosakonda, kus on olemas nii veise- kui ka vasikakoote. Mina kasutasin seekord vasikakoote, mis on õrnema maitse ja heledama lihaga. Ka hautamise aeg on veisekoodil...
Mahlane Õunastruudel võiga Pärmi-lehttainaga
Selleaastane pisut hullumeelne õunasaak viib kõik küpsetiste mõtted õunakookidele. Minu vanavanaema armastas ikka öelda, et jumal õnnistagu, aga pidagu piiri. Tundub, et see päikeseline ja soe suvi on mingid piirid maha võtnud ja isegi meie vana õunaaed on pisut hulluks läinud. Vaatan hinge kinni pidades, et need vanad ja väärikad puud selle saagi all ikka vastu peaksid. Õunapuudust ei ole karta, pigem uputab nii, et ei jõua ära korjata ega õnnestu ka laiali jagada, sest kõigil kipub uputama. Ega siis ei olegi ime, et kui sügavkülmas ootamas SEE Härmavilja kaunis uues pakendis võiga pärmi-lehttaigen, siis esimene mõte liikus kohe ühe...
Täistaimne suvikõrvitsa carpaccio
Suvikõrvitsate hooaeg kestab ja tark aednik korjab suvikõrvitsad ära enne, kui need üle kasvavad. Eks teame me kõik neid naabreid, kes lasevad suvikõrvitsad suureseemneliseks kõvakooreliseks mitmekiloseks jurakaks kasvada ja siis toovad neid…kingituseks, sest ega ise ka ei taha sellist ülekasvanud ja käsnja viljalihaga isendit eriti süüa. Kes on aga nutikas, see korjab oma suvikõrvitsad ära siis, kui need on veel õrna koorega ja mahlase neitsiliku sisuga. Sellisel hetkel on suvikõrvits imeliselt maitsev ja lõputult erinevaid kasutamisvõimalusi andev maitsev vili. Ei vaja üldse liialt töötlemist, vaid oma õrna ja neutraalse maitsega ainult veidi järeleaitamist. Üheks hästi lihtsaks ja toimivaks variandiks on...
MAisikana ja maisitibu
Erksalt kollase värviga maisikanad ja maisitibud ei ole meil liialt levinud tooraine, kuigi tegelikult oleks maisi peal kasvanud magusa lihaga kanad igati avastamist väärt. Kariamarketi valikust võib leida nii maisikana koibasid kui ka terveid maisitibusid. Need on Prantsusmaal sündinud ja seal kasvanud kanad ja tibud. Maisikana, nagu nimigi ütleb, on maisiga toidetud kana ja sellest tulebki kanade ja tibude liha kollane värvus. Maisiga toidetud kevadtibu on noor maisikana. Prantsusmaal on ta tuntud poussin nime all ning maisitibu valmistades võiks arvestada ühe tibuga ühe sööja kohta. Tibude kasvuaeg on 40 päeva,Orgaaniliselt kasvatatud kanad on kasvatatud vabapidamisel, kanad kasvavad värskes õhus ning...
Juustune röstitud tomati supp
Hetkel on tomatihooaeg täies hoos ja sada toitu tomatist on igata asjakohane teema. Kui esmalt tomatitega niisama maiustatud, tomatihoidised tehtud ja kapist ikka veel tomatihunnik vastu vaatab, siis võib valmistada juustust tomatisuppi, kus lisaks veel paprikat, küüslauku ja sibulat röstitud ning kuhu sisse saab riivitud juustu segada, mis siis supi sees ära sulab. Tomati ja juustu kooslus on lihtsalt jumalik ning röstimine annab köögiviljadele ja eriti tomatile mõnusalt sügava umamise maitse. Supile peale võib aga puistata Džiugase krõbedaid juustusnäkke, mis muidu kreemisele supile erinevat tekstuuri lisavad. Väga lihtne ja samas nii maitsev supp, mis meil juba aastaid lemmikute nimekirjas. Köögivilju...
Õunakook martsipani ja pähklitega
Selleaastane õunahooaeg lausa sunnib erinevaid õunatoite valmistama. Moosipurke on riiulis juba aukartustäratav rida ja vaadates õunte all painduvaid oksi oma vanas õunapuuaias, ei näita veel miski õunauputuse leevendumise märke. Eks vana hea õunamahlategu tuleb ka plaani võtta. Seniks aga on õunakoogid au sees ja üks lihtne ja alati toimiv õunakoogiretsept on martsipani ja pähklitega õunakook. Meie pere kuldvaras juba aastaid ja ka sel aastal mitu korda kordamisele tulnud. Retsept ise on selline, et põhja jaoks läheb vaja kõige tavalisemat muretainast, kuigi saab teha ka pärmi-lehttaina või ka lehttainaga. Muretaina võib ise valmis teha, mina kasutan kiiretel hetkedel ka poetainast. Valmis...
Küpsetatud dipikaste kitsejuustuga
Vahel on nii, et mõni toit on nii piinlikult lihtne, et seda pakkudes külaliste kiidusõnu kuuldes kipub vahel punastama. Sest ega mingit imenippi, rääkimata pingutusest ju polegi. See juustudipp kistejuustuga on üks neist, mida valmistada on lihtsalt imelihtne ja mida pakkudes saad reeglina nii mõnegi tunnustava lause ja retseptipäringu osaliseks. Reeglina naudivad seda sooja dipikastet ka need, kes muidu ülemäära suured kitsejuustu fännid ei ole, kuna erinevaid juuste segades ning dipikastet ahjus küpsetades muutub kitsejuustu maitse aimatavaks, aga mitte domineerivaks. Selline dipikaste on väga mõnus lisand nii röstitud saia, köögiviljade, aga miks mitte ka puuviljade juurde. Lisaks võib pakkuda veel...
Suvised lemmikud. Külm hapukoorekaste ja praetud koha suviste köögiviljadega
Suvel maakodus olles on kõik kuidagi lihtsam ja loomulikum. Toiduvalmistamisest ei pääse ka siin, aga maitsed on hoopis teised ja suvemagusaid köögivilju valmistades on vaja vähe. Võid, soola, värsket tilli ja juba hakkab looma. Kanamunad tulevad oma kanade käest, suve edenedes saab kasvuhoonest kurki ja tomatit, peenralt ürte ja köögivilju ja nii ongi juba laud peaaegu et kaetud. Külm hapukoorekaste satub meie lauale suvel üsna sageli. Noorte kartulitega imehea ja nii lihtne teha. Muna võib lisada, aga maitsev jääb ka ilma munata. Meil tulevad munad omadelt kanadelt, seega saab neid mõnuga ka igale poole lisatud. Suviste rituaalide hulka kuulub ka...
Dava NoBeef taimse hakklihaga täidetud takod
Takod on alati hea mõte ja sobivad hästi ka siis lauale panna, kui ootad külalisi. Võibki teha nii, et tõstad lauale takod, erinevad täidised ja kastmed ja siis igaüks saab ise enda eelistuste järgi täidise koostisaineid ja koguseid valida. Mõnus sotsiaalselt siduv tex-mex toit. Dava valikus on nüüd olemas mehhikopärase maitsestusega täistaimne hernevalgust veisehakkliha jäljendav toode, mis sobib takode, aga ka muude mehhikopäraste toitude täitmiseks. Valmista tortillasid, takosid, laota nachodele ja küpseta juustuga üle või säti burritode täidiseks. Mõnus ja maitsev jääb see igal juhul! Dava NoBeef valmistamine on lihtne. Paki sisu tuleb segada 2 dl vee ja 3 sl...