Kevadel on värskest tärkavast kraamist valmistatud pestod kohustuslikud, et oma pikast talvest kurnatud keha veidi turgutada. Esimesed kevadised tärkajad on pungil vitamiinidest ja nii tasubki muru niitmise asemel hoopis tähelepanelikult vaadata ja söödavad taimed muru seest hoopis välja noppida ning nendest siis üks mõnus pesto teha. Söögiks võib kasutada tavapärast karulauku, aga lisaks sünnivad süüa ka nurmenukulehed, vesihein, naat, võilillelehed, kupatatud nõges (et ei kõrvetaks), laugulised ja veel mitmed meie ümber kasvavad taimed. Kui pesto on valmis, siis naudi seda krõbedaks röstitud leival koos avokaado, heeringa, muna ja sibulaga. Soovi korral võid veel kodujuustu lisada. Tulemuseks on väga maitsev ja...
Noore kapsa ja wakame vetika salat heeringa ja krevettidega
See on reipalt roheline ja hästi kerge kevadine salat, mis sobib hästi näiteks õhtuseks kergeks taldrikutäieks peale trenni või lihtsalt siis, kui kõht veel kerget suutäit nõuab. Soolakas heeringas, magusa alatooniga wakame vetikas ja noor kapsas, delikaatne krevett ja mahlased redis ning kurk annavad kokku väga nauditava kooslusel. Sellises salatis on vähe süsivesikuid, aga palju vitamiine ja loomulikult tänu heeringale ka ohtralt oomega-3 rasvhappeid, mis on igati tervisesõbralik ja südame tervise eest hoolitsev valik. Kui tahad salatile veidi toekust veel lisada, tõsta taldrikule veel üks keedetud muna. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Heeringa-kodujuustukaste karulaugu ja noorte ahjukartulitega
Noored mõnusad krõbedad ahjukartulid koos kodujuustu-heeringa ja karulaugukastmega on nii kevade näo ja maitsega, et neid võiks kasvõi iga päev süüa. Karulauguga siin kastmes ei ole vaja koonerdada. Heeringat säti ka mahedamaitselisele kodujuustukastmele sisse lahke käega. Nii pole soola lisada vajagi. Kartuleid on kõige lihtsam ja kiirem variant teha kuumaõhufritüüris. Nii valmivad nad vaid veerand tunniga ja tulemuseks on krõbeda ümbrise ja mõnusalt pehme sisuga ahjukartulid, mis heeringa-kodujuustukastmega väga nauditava koosluse moodustavad. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Juustukroketid kahel moel
Need on mõnusad Hispaania tapaste laualt pärit ampsud, mida võib sättida nii pidulauale kui ka pühapäevalõunaks perele pakkuda. Kui ühe suupistes saavad kokku pähkline Argal Curado juustu ja serrano sink, siis ei saa libastuda. Juurde tasub pakkuda paprikamajoneesi, mis krõbeda kattega singi-juustupallidel tõeliselt särada laseb. Sarnaseid kroketeid võib teha ka tuunikalaga ja kartuliga. Ka need jäävad väga mõnusad. Siin retseptis võid ära kasutada ka eelmisest päevast järele jäänud kartulid. Nii saad neile lihtsa vaevaga uue elu anda. Kartulikroketeid võid valmistada nii kuumaõhufritüüris kui ka tavalises ahjus. Neid mõnusaid Herkkumaa maitsemajoneese leiad Coopist, Selverist, Grossi toidukaupadest, Stockmannist ja Kariamarketitest. Argal juustud...
Iberico seakarree punase veini ja rosmariini marinaadis
Iberico siga on üleilma kuulus tõeline Hispaania delikatess. See on nagu sealiha wagyu ja seepärast tuleks sellesse lihatükki ka aupaklikult suhtuda. Iberico siga on tuntud oma marmoriseeritud liha ja väga rikkaliku maitse poolest, mis saavutatakse peamiselt tammetõrudel põhineva dieediga. See on tõeline maitseüllatus ka neile, kes muidu arvavad end sealihast kõike teadvat, sest tegemist on hästi mahlase ja pehme lihaga, mille maitse ei ole teiste sealihadega võrreldav. Iberico sead on tõusead, kes on valdavalt vabapidamisel ning söövad lisaks tammetõrudele Ibeeriale omaseid ürte, juurikaid ja mahakukkunud oliive. Sügisene rasvumisperioodi tammetõrudieet ongi üheks võtmeks, mis annab nende sigade lihale vastupandamatult hõrgu ja...
Kevadeigatsusega pikitud kausitäis kapsa ja vetikaga
Ma ei tea, mis see täpsemalt on, aga igal aastal hakkab märtsi lähenedes hinges justkui midagi murduma. See tuim talvine kaamos hakkab vaikselt-vaikselt maad andma mingile ärevale ootusele. Võtad koerad kaasa, teed looduses pikema ringi, tabad tihaste säutsumist ja ootamatult muutunud valgust ning miski sunnib sind järsku sügavalt hingama. Ja veel. Ja veel. Justkui oleks järsku keegi hapniku lahti keeranud ja pisut tolmunud kopsud vajavad nüüd värske õhu pealevoolu. Vana tolmune õhk välja ja uus kevadiselt laetud turgutav õhuvool peale. Kindel märk. Kevad ei ole enam kaugel. Valgus on muutunud ja see annab vaikselt, kuid järjekindlalt tunda ka kehas. Toidueelistused...
Heeringas hapukoorekastme all kolme sibula, kalamarja ja kapparitega
Heeringas ja hapukoor, hapukoor ja heeringas. See on kooslus, milles ei pea pettuma ja mis maitseb võrratult aastanumbrist, meeleolust, põhjusest või kellaajast sõltumata. Midagi igitoimivat on soolaka rammusa heeringa ning kreemise kergelt hapuka hapukoore koosluses. Nii lihtsalt on, et kui muud mõtted otsa saavad, siis sobib suurepäraselt pidulauale lihtsalt heeringat hapukoorekatte all sättida. Mäletan, et lapsena oli meil sageli laual heeringas hapukooreteki all ja sinna sätiti veel lisaks tomateid. Mingi ajani arvasin, et see ongi standard ja alles hiljem avastasin, et heeringas, tomat ja hapukoor ei ole üldse liiga levinud kooslus. Küll aga tasub seda kindlasti proovida, sest see toimib...
Heeringasuupisted musta leiva, vutimuna ja kurgiga
Pidulikul puhul võib EV aastapäeva valguses lauale sättida midagi lihtsalt valmivat, pilkupüüdvat ja samas lihtsa vaevaga valmivat. Just selliseks suupisteks on Viči roosa heeringaga suupisted, mille valmistamiseks kuluvad vaid mõned minutid. Hästi mugav on kasutada Viči õlita heeringat, mille puhul jääb ära mässamine pakendisse jääva õliga ja heeringa võib pakist otse lõikelauale tõsta ilma vajaduseta seda enne nõrutada. Muidu annavad aga heeringale maitselisa mädarõikane toorjuust, krõmpsuv kurgiviil, parajalt kreemise munakollasega vutimuna ja loomulikult meie must leib, mis EV sünnipäeval lausa kohustuslik. Puista veel peale peeneks hakitud sibulat ja murulauku ning väga maitsev ja mõnus suupiste ongi valmis. Postitus sündis koostöös...
Pidulik kihiline värviline heeringavõileib
Värvikirev ja kindlasti pilkupüüdev heeringavõileib sobib hästi pidulikumal puhul lauale eelroaks pakkuda. Eriti hästi sobib see EV pidupäeval nautimiseks, sest selles portsjonvõileivas saavad kokku ajatud ja Eestile ainuomased klassikud ja kooslused nagu heeringas, muna, peet, hapukoor, must leib ja rammus koorevõi. Üks korralik Eesti asi, millega võib stiilselt kodumaa sünnipäeva tähistada. Võileiva peale ja vahele läheb neli erinevat kreemi, kuid nende valmistamine on piisavalt lihtne ja loominguline tegevus, et mitte lasta sellest end ehmatada. Valgusfoori värvides kihiline võileib on mahlane ja maitseküllane ning oma magus-mahedate maitsetega annab võimaluse heeringale tõeliselt kaunis etteaste teha. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Soolane rullbiskviit heeringa-munakreemiga
Rullbiskviit ei pea alati olema magus. Väga maitsva ja hoopis teistmoodi rullbiskviidi saab ka soolasena ning muna-heeringakreemiga teha. Selline rullbiskviit sobib hästi EV pidulauale nautimiseks. Soovi korral võid biskviidi valmistamisel kasutada ka rukkijahu, nii saad tulemuseks leivamaitselise ja tumedama biskviidi. Heeringana kasutada Viči õlita heeringat, mis aitab kreemil paremini kooshoidvaks jääda ja sa ei pea eelnevalt heeringa õlist nõrutamisega tegeleda. Rullbiskviidi põhja võid ka eelmisel päeval valmis teha, aga hoia seda siis rullikeeratuna, et oleks lihtsam biskviiti koos täidisega rulli keerata ilma, et biskviit murduma hakkaks. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Croissant camembert juustu, kanafilee ja pohlamoosiga
Vahel tahaks midagi tõeliselt head, aga pole aega suuremat toidutegu ette võtta. Sellisel hetkel võib teha endale ühe hõrgu ja maitsenaudingut pakkuva võileiva, kus kohevale täistera crossaintile on täidiseks sätitud kanafileesink ja kreemjas ning külluslik Turek camembert juust. Puhta koostisega naturaalne camembert on väga maitsev lisand erinevatele võileibadele. Hea oleks juustu enne veidi aega toasoojas hoida, et tema kreemjas oleks eriti hästi välja tuleks. Hapukasmagus pohlamoos on kreemjale juustule ideaalne lisand, mis moodustab väga mõnusa maitsekoosluse. Postitus sündis koostöös Turek juustudega.
sri Lanka vürtsikas kanakarri kookosega
Hiljuti külastasin Sri Lankat ja võib vist öelda, et avastasin tõeliselt armsa ja imelise koha, kuhu sooviks kindlasti tagasi minna. Armsad inimesed, võrratu hingematvalt rikkalik loodus ja, loomulikult, hea toit, mis sihtkohavalikul minu jaoks kindlasti ka vähetähtis ei ole. Kõige levinum toit Sri Lankal on riis ja karri ehk siis toidukohtades on igal pool rice and curry reeglina olemas. Sri Lanka toit on vürtsikas. Nad ise ütlevad, et nende toidud on kas vürtsikad või siis väga vürtsikad. Mina, kes ma olen teravate toitude fänn, see lähenemine väga meeldib. Sri Lanka vürtsisegu on pisut teistmoodi, kui India erinevad karripulbrid. Esmalt ei...