Suupisted marineeritud punase sibulaga

Advendiaeg on käes ja vaikselt muutub ka meeleolu järjest pidulikumaks. Esmalt saab jõulumeeleolu harjutada advendiajal kodu jõulukaunistustega kaunistades ja küünlaid põletades. Õues on külm ja pime, seega on paras aeg kodus olemine mõnusaks teha ja vahel ka pisut pidulikumaid toite maitsta kas siis oma armsa pere seltsis või väikeses külaliste ringis. Üheks väikeseks nipiks, mida tasuks pidulike suupistete puhul ära kasutada, on marineeritud punane sibul. See magushapu parajalt krõmpsuv purkitehtud sibul on kirsiks tordil või täpiks i-l andes suupistetele nii maitseviimistlust kui pakkudes samas ka silmailu oma kirka ja ilusa värviga. Minu hinnangul on väga vähe kui üldse mitte selliseid...

Jõuluvärvides küpsetamata toorjuustu-valge šokolaadi kook

Jõuluvärviline ja maitsev kreemise sisu ning hapuka kattega küpsetamata toorjuustukook kaunistab iga jõululauda ja valmistamine ei tohiks ka kellelegi üle jõu käia. Ahju ei ole vaja selle koogi valmistamiseks sissegi lülitada, ainult pisut aega tasub varuda, et valge šokolaadi toel tarretuv kiht ja želatiiniga roheline pealiskiht jõuaksid jahedas taheneda. Muidu on kook aga nauditava maitsekooslusega, kus magus ja kreemine valge šokolaadi kiht saab kerget särtsakust hapukasmagusast pealiskihist. Kaunistuseks kasuta erkrohelisi kiiviviile, millega saad pilkupüüdva mustri koogile laduda kuid arvesta, et kiivi happesuse toel hakkab ajapikku želatiiniga tarretatud pealiskiht pisut sulama, seega lisa kiivid vahetult enne serveerimist. Koogi roheliseks pealiskihiks kasutasin...

Koos küpsenud sinepi-õuna seapraad ja õunamahlaga hapukapsas. Klassika!

Advendiaeg koos lumise talvega on käes ja seega on täitsa paras aeg mõtted jõulutoitude suunale sättida. Ja mis on jõululikum toit, kui hapukapsas ja seapraad. Vana hea turvaline kooslus, mis eriti segastel ja ebakindlatel aegadel tekitab turvatunnet ja aitab veenduda, et mingid asjad on jätkuvalt paigas. Miks mitte valmistada sellist hapukapsaga seapraadi ka jõuludele eelneval advendiajal. Saab jõululõhna tuppa ja veidi kätt harjutada enne päris suurt jõululaupäeva pidusööki. Hapukapsast ja seaprae jaoks sobivat toorainet valides on tark taas sammud Keskturule seada. Hapukapsast saab jätkuvalt sealt osta suurtest tünnidest ja erineva maitsestusega. Kõik kapsad on võimalik enne ise ära maitsta –...

Kolm pühadeaega sobivat heeringasalatit

Pean tunnistama, et olen väga suur heeringasõber. Mulle lihtsalt meeldib see soolakas ja tummine maitse, mis heeringaga kaasneb. Piisab vahel väikesest heeringalisandist, kui võileib, salat või muu kooslus saab endale soolaka selgroo ja maitsetäiuse. Heeringa puhul on minu jaoks oluline puhas ja õige maitse. Seda on keeruline kirjeldada, aga kui oled piisavalt palju heeringat söönud ja maitsenud, siis tabad selle ära. Nii ongi aja jooksul mul välja kujunenud oma lemmikud ja üheks lemmikuks on Santa Bremori heeringad, mida leiab nii purgis kui ka erineva suurusega plastikpakendis. Minu maitsemeelele on need heeringad hästi paigas maitsestusega. Just sellised mitte liiga pealetükkivad ja...

Juustukatte all küpsenud koorene kaalikavorm

Advendiaeg läheneb ja see tähendab seda, et üha enam satub lauale toite, millel on ilmselgelt ja jõululauale sobiv sisu ja vormistus. Hea on ju enne veidi kätt harjutada ja erinevatest variantidest parim ja maitsvaim välja valida. Kaalikavorm on üks neist ideedest, mis võiks suurepäraselt ka jõululaulale sobida. Meie paljusöönud ja -maitsnud pere mõmiseb igal juhul heakskiitvalt, kui see vorm endale taas lauale ruumi teeb. See on hästi maitsev juustune vormiroog tänamatult tahaplaanile jäänud kaalikast, mis sobib nii iseseisvaks roaks kui ka pidulauale kas liha kõrvale või jõulude ajal verivorstide juurde serveerimiseks. Koore sees ja juustukatte all haudunud kaalikas muutub mõnusalt...

Jogurti panna cotta granaatõunaga

Ongi käes advendiaeg ja seoses sellega võiks vahel lauale midagi pisut pidulikumat ja jõulusemat panna. Piparkoogid niikuinii, aga advendi- või jõuluaega sobivate magustoitude valik on oluliselt rohkem valikuvõimalusi pakkuv. Iga pidusöök võiks kulmineeruda millegi magusa ja maitsvaga. Sageli läheb mitmekäigulist pidurooga ette valmistades kõige suurem tähelepanu pearoa meisterdamisele ja nii võib sageli juhtuda, et magustoit jääb piisava tähelepanuta. Sellisel puhul on heaks lahenduseks serveerida jogurti panna cottat. Panna cotta saab lihtsa vaevaga juba eelmisel päeval valmis teha ja samas ei pea ka maitses järeleandmisi tegema. Lisaboonuseks on veel see, et kasutades Activia uut jogurtit, teed ka oma kõhule pai ehk...

Mozzarellakatte all küpsenud pelmeenivorm

Pelmeenivorm on ehk esmapilgul isegi ootamatu retseptiidee, aga tegelikult väga mõnus ja kiire argiõhtune roog, mille saab lihtsa vaevaga ja käepärastest koostisainetest valmis teha ja mis maitseb tõenäoliselt kõigile alates pere väiksematest kuni vanavanemateni välja. Mozzarella juustu all kooreses munasegus küpsenud pelmeenid on maitsvaks vahelduseks tavalistele keedetud või praetud pelmeenidele. Siin vormis kasutasin Vici kanaliha, juustu ja puravikega pelmeene, mille puhul on plussiks see, et täidise hulk on tervelt 60% ja täidis on keeratud hästi õhukese taina sisse. Ehk siis minu hinnangul on mõnusad just need pelmeenid, kus tainas hästi õhuke ja täidisega ei ole koonerdatud. Täpselt sellised pelmeenid saidki...

Vahemereline läätsesalat

Novembri lõpp on käes ja kaamos vajub järjest enam peale. Kell kaks on juba valgus õhtune ja hommikul ootan veel tükk aega peale lapse kooli saatmist, et välja valgeks läheks. Ei ole see pime aeg minu lemmik. Energiatase kipub ka olema kui mitte just miinuses, siis täpselt nii nigel, et kõik kohustused teen ära pelgalt tahtejõule tuginedes. Sellisel hallil ajal oleks tore, kui vähemalt toit aitaks elusse veidi värvi tuua. Vahemereline läätsesalat köögiviljade ja fetajuustuga on just selline, mis halli päeva korraks värviliseks muudab ja boonuseks on see, et toitainete küllus on ka seda salatit süües kindlustatud. Tegelikult on see...

Saia sees küpsenud camembert juust pohlamoosiga

See on nüüd selline kooslus, mida on retseptiks isegi palju nimetada. Pigem selline nipp või häkk, kuidas lihtsa vaevaga saad imemaitsva eelroa või suupiste ja vauu-efekt on ka tõenäoliselt garanteeritud. Vaja on vaid kolme (olgu, nipet-näpet veel) koostisiosa ja vähem kui pool tundi. Kõlab nagu hea idee, eks! Selline saia sees voolavaks küpsenud juust sobib hästi ka advendiaja tähistamiseks või siis jõululaulae sättimiseks. Tänu pohlamoosile on maitsekooslus igati jõululik, eriti kui maitseürti rosmariini veel lisada, mis muudab toidu ka pisut jõulupärja sarnaseks. Meil igal juhul pälvis see kooslus kogu pere ovatsioonid ja kavatsen seda kindlasti veel teha. Kuna koostisosasid on...

Taimsest pihvimassist pesas küpsenud munad roheliste hernestega

See on hästi maitsev ja samas lihtne ning kiirelt valmiv roog Hiinast Kantoni (või siis Guangdongi) provintsist, mida sobib näiteks kiireks argiõhturoaks kohandada. Väga maitsev jääb see roog ka Thormi taimse pihvimassiga. Juurde paku riisi  ja nii saadki paarikümne minutiga toitva ja maitsva roa valmis. Thormi pihvimass on läbinisti Eesti toode, mis ei jää alla seni turul olnud parimatele lihaasendajatele. Kui ma ise olen seni olnud üsna ükskõikne erinevate sojamassi-laadsete lihaasenduste suhtes (no ei maitse lihtsalt, pigem söön juba päris taimset toitu), siis Thormi mass on oma tekstuurilt ja olemuselt üllatavalt lihalaadne. Thormi on valmistatud kaera- ja hernevalgust ja lisatud...

Siidine toorjuustu-valge šokolaadi kook jõuluvürtsise pohlakattega

Mõned kooslused on tulnud, et ajaproovile vastu pidada. Üheks selliseks võib kindlasti nimetada magusa toorjuustu-valge šokolaadi koostöös tekkinud kreemist vahekihti, millele omapoolset maitsevastust andmas särtsakalt hapukas ja külluslik jõuluvürtsidega pohlakiht. Selline küpsetamata kook sobib nii jõuludeks, aastavahetuse tähistamiseks, aga, miks mitte, ka kodumaa sünnipäeva puhul lauale sättimiseks. Meie metsarubiin pohl suudab selles koogis tõeliselt nauditava etteaste teha ja tõenäoliselt on keeruline ainult ühe tükiga piirduda. Väike mänguruum on seda kooki valmistades nii koogipõhja valmistades – jõulude ajal kasuta piparkooke, muul ajal kas kaeraküpsist või klassikalist Digestive küpsist. Samamoodi võib mängida ka pohlase pealiskihiga – maitseküllust ja pidulikkust saad lisada Vana...

Vürtsikas tomatisupp, seltsiks seenepasteediga krõbesai

See on imelihtne ja kiirelt valmiv täistaimne maitsev roog, kus pearollis on parajalt vürtsikas tomatisupp, millele assisteerib krõbedaks röstitud baguette´i viil koos seenepasteediga. Aega võtab sellise roa valmistamine vaid loetud minutid ehk kõige aeganõudvam on saia krõbedaks röstimine. Supp on valmiskujul juba pakendis olemas, piisab vaid väljakallamisest ja soojendamisest. Kõik vajalikud koostisosad leiab MEMBO veebipoest, kus on esinduslik valik erinevaid ja valdavalt mahetooteid ja väga palju kodumaiste väiketootjate väärt toodangut. Membo veebipood eristub tavalistest toidukraami müüvatest poodidest sellega, et tooted, mis sinuni jõuavad, on ülimas värskuses. Kaks korda nädalas toimub kauba kojuvedu ja valikus on värskelt Hispaaniast toodud puu- ja...