Soojendav kõrvitsa-läätsekarri kikerhernestega

Sügise edenedes ja külmade ilmade saabumisel võiks oma menüüsse järjest rohkem lisada vürtsikaid soojendavaid toite. See läätse-kõrvitsakarri on üks neist, mis oma sooja vürtsikusega aitab kõhtu täites ka sisemist soojust tekitada. Lisaks sellele on see toit ka oma koostisosadelt igati eeskujulik, sisaldades nii kiudaineid kui ka mitmeid väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid. Tegelikult on nende soojendavate karridega see vahva lugu, et sarnaseid retsepte võib vabalt ka ise kombineerida. Olles oma elu jooksul nii mõnedki karrid teinud 🙂 tekib lõpuks lihtsalt tunnetus ja arusaam, millised etapid tuleks läbida. Ja kui see tunnetus on tekkinud, siis võib üsna vaba käega ja loominguliselt karrisid...

Juustune kõrvitsa kreemsupp õllega

Kõrvitsahooaeg on käes ja kel kompostihunnikus see päikeseratas suvi läbi sirgunud, sellel on nüüdseks tõenäoliselt üks või rohkem pirakat kõrvitsat köögikapil oma aega ootamas. Ka poodidest leiab laia valiku erinevatest kõrvitsatest trendikast spagettkõrvitsast, oranžikast muskaatkõrvitsast kuni pisikeste armsate dekoratiivkõrvitsateni välja. Tegelikult on nii, et järjest rohkem satub minu kööki just pisut erilisemaid kõrvitsaid, millel pigem rõhk viljaliha kvaliteedil kui kvantiteedil. Kui tavapärane kompostihunniku pirakas kõrvits on pigem sellise vesisema viljalihaga, siis minu lemmikuks on saanud just tugevama ihuga muskaatkõrvits, hokkaido kõrvits ja teised samalaadsed väiksemad, kuid maitsekama ja tihedama viljalihaga kõrvitsad. Ja kui küsida, et mida nende kõrvitsatega pihta hakata,...

LAmeleib kartuli, trühvli ja kitsejuustuga

Mõnel päeval, eriti siis, kui õues on trööstitu sügisilm, ihkab hing midagi head. Mitte et sügise saabudes peaks lohutustoitumine normiks saama, aga annab pisut olemist rõõmsamaks küll muuta, kui toas hõrgud lõhnad levivad, kaminasse saab tule teha ja toidu kõrvale mõne hea veini lahti korkida. Üheks selliseks hõrgutiseks, mis hinge hästi trööstib, on võrratu maitsekombinatsiooniga trühvlimaitseline lameleib kartuli ja kitsejuustuga. Nii hea! Vahel võib üllatuda, et meie oma kartul võib teha muljetavaldava etteaste väga šikis vormistuses ja pidulikul moel. Siin on kartul kombineeritud koos maitseküllase trühvli ja kreemise kitsejuustuga itaallaste focacciast inspiratsiooni saanud lameleival. Väga mõnusa maitsekombinatsiooniga lameleib sobib hästi...

Ahjuomlett suitsuforelli ja toorjuustuga

Ma ei tea, kuidas teil, aga meil kipub olema nii, et puhkepäevade hommikusöögid erinevad üsnagi palju argihommikutest, sest siis on aega rohkem ja võib erinevaid maitsvaid ja pisut aega nõudvamaid roogi ette võtta. Omlett ongi meil üheks puhkepäevahommikute repertuaari kuuluvast toidust ja vahel rändab omlett pliidilt ka ahju küpsema. Ahjuomletti on hästi lihtne valmistada ja see on mõnus kiire munaroog, kus selle retsepti puhul munale maitselisa andmas külmsuitsuforell ja karulauguga toorjuust. Selline pannitäis sobib nii hommikusöögiks, aga tegelikult ka argiõhtu kiirelt valmivaks eineks. Soolakas suitsuforell ja karulaugust ürdist maitselisa saanud kreemine toorjuust aitavad munaroale hoopis uue ilme anda. Tegelikult võib...

koos küpsenud Õuna-kaneelirullid toorjuustukattega ehk cinnabons

Külluslikud toorjuustukattega kaneelirullid saavad õunahooajal veel rikkalikumaks, sest koos kaneeliga saab rullide täidiseks sättida magusmahlaseid õunu. Kaneeli-õunarullid küpsevad vormis üksteise kõrval ja peale küpsemist saavad lõppviimistluse toorjuustukattest. Hästi mõnus ja maitsev küpsetis, mis tuntud ka Ameerika kaneelirullide ehk cinnabonide nime all. Selle kaneelirullivormi (või kuidas iganes vormis kõrvuti küpsenud kaneelirulle nimetada) koondnimetajaks on külluslikkus ehk siis igati ameerikapärane variant kaneelirullidest, kus millegagi end tagasi ei hoita. Õunte lisamine täidiseks on ka igati hea mõte, sest need aitavad rulle veel mahlasemaks teha ja lisavad omalt poolt pisut hapukat maitset. Naudi rulle kas tee või kohvi kõrvale. Parimad soojalt ja värskelt ehk...

Isetehtud tõhustusdoos ehk viie vägeva salat

Sügise edenedes ja loodusesse värvide lisandumisel on sama jõudsalt paraku edenenud ka viirusega nakatanute hulk. Kuigi tahaks loota ja uskuda, et piisav hulk vaktsineerituid aitab ahelaid katkestada ja kogu see ebanormaale olukord, kus lapsed ei saa koolis käia ja sõbrad ei saa omavahel kokku saada, on jäänud seljataha, siis kindel ei või millegi peale hetkel olla. Parim, mida hetkel teha, on tajuda ühiskondlikku vastutust, mis meil igaühel lasub ehk siis teha nii palju kui võimalik ise selleks, et normaalne elu taas taastuda saaks. Minu enda ja meie pere jaoks on olnud esmalt panus see, et oleme kõigi viie pereliikmega vaktsineeritud...

Muskaatkõrvitsa orsoto. Mõnusalt sügisene

Kõrvitsahooaeg on täies hoos ja riiulipealsed täituvad põllult või kompostihunnikust ära tassitud kõrvitsatega. Kõik märgib näivad viitavat sellele, et nüüd tasub valmistada kõrvitsaorsotot. See on hästi mõnus mahe taldrikutäis, mis annab päikeselisele kõrvitsale võimaluse tõeliselt särada. Tänu odrakruubile on taldrikutäis ka igati tervise- ja taljesõbralik valik, sest täisterast odrakruup on suurepärane valik teadlikule toitujale. Orsoto valmib sarnasel põhimõttel nagu risoto ehk siis kruup keeb pehmeks puljongi ja maitseköögiviljade ja -ainete sees. Odrakruupi tuleks kindlasti enne valmistama hakkamist vähemalt paar tundi leotada. Esmalt lüheneb sellega odrakruubi pehmenemise aeg ja teisalt aitab eelnev leotamine odrakruupi palju paremini seeditavaks ja temas sisalduvaid väärtuslikke...

Hoidistamise uued horisondid ehk kuidas ma enda jaoks vaakumpakendaja avastasin

Pean esmalt alustama sellest, et juba mõnda aega proovin optimeerida erinevate köögividinate hulka. Igasugused spetsiifilised abivahendid alates õunakoorijast kuni kuumaõhufritüürini on väga toredad, aga köögisahtlitesse kogunenud köögivarustuse hulk ja köögimasinate alla mattuv tööpind sunnivad üha enam küsima, et kas ma ikka päriselt seda vajaksin ja kas mul oleks võimalik ilma selleta hakkama saada. Ja kui neile küsimustele ausalt vastata, siis ei teki vähematki kiusatust munakeetjat või banaaninagi endale soetada. Või kui võtta nõuks tutvuda kasvõi olemasolevate köögimasinate erinevate funktsioonidega (millest suurt osa sa igapäevaselt ei kasuta), siis saad aru, et tegelikult saab kõik soovitud toimingud ilusti juba olemasoleva varustusega tehtud....

Briti õunakook Cheddar juustuga

See õunakook on tegelikult mul mingist igiammusest ajast blogis olemas ja kardetavasti ka parajalt paksu tolmukihi all. Nüüd ühel hetkel tuli meelde, et kunagi sai kirja pandud ühe rohkem kui 300-aastase ajalooga ja Inglismaalt pärit õunakoogi retsept, mis maitses väga hästi ja suutis oma ootamatu maitsekoosluse – juust õunakoogis – tõttu meeldivalt üllatada. Kuna omaaegsed pildid on nagu on, siis sai kook ise ka ümber pildistatud ja olgu siis väike värskenduskuur koos tolmust puhtakskloppimisega sellele väärt koogile tehtud. Tegelikult leiab seda õunakoogi-juustu kombot päris mitmes variatsioonis. On ka võimalus juustuviil õunakoogile peale panna (hmm, see tundub küll veider) ja õunatäidisele...

Ploomikook ja natuke juttu Keskturust ka juurde

Keskturg on olnud minu koduturuks juba aastaid ja meievaheline kiindumus on kasvanud aastatega. Olles ise Pärnust pärit, siis minu lapsepõlveturg oli pigem pisikene ja armas väikelinnaturg. Keskturg oli võrreldes sellega ikka hoopis midagi muud. Väga suur, liigendatud ja mitmeid erinevaid alasid koondav. Turuhoonegi mitmekorruseline ja suur hoone, mis juba omaette väiksema turu mõõdu välja kannab ja annab. Suhtluskeelena kuuleb Keskturul sageli vene keelt ja ka pakutav kraam on ka palju mitmekesisem kui see Pärnu turul eales olnud on. Näiteks koriandrit või siis hmeli-suneli maitseainet on siiani Pärnu turult keeruline leida, samas kui Keskturul koriandri mitteleidmine ületaks täiega uudiskünnise. Keskturu hingeelugi...

Sidruni ja sinepiseemnetega marineeritud kukeseened

Seenehooaeg kestab ja kindlasti täitusid ka sel nädalavahetusel kõik metsad kummikutes seenelistest, korvid käevangud. Seeneaasta on sel aastal hea ja oleme meiegi järjest korvitäite kaupa seeni metsast välja tassinud. Muuhulgas ka päris palju kukeseeni ja sel aastal on eriti hästi näkanud just pisikeste armsate kukeseentega, mis on marineerimiseks täiesti ideaalsed. Üldjoontes teengi nii, et sorteerin kukeseened ära. Suuremad lähevad kas siis kastmeks, supi sisse või ka sügavkülma, väikesed numpsikud saavad aga marinaadis kümmelda. Nii mõnus on sellist purgikest kas siis pühade ajal lauale panna või hoopis külakostiks kaasa haarata. Isetehtud toidul on ikka hoopis teine mekk juures. Kui ma muidu...

Purkitehtud õunakoogitäidis

Õunahooaeg on täies hoos ja erinevad õunahoidised kuum teema. Isegi meie maakodu iidvana õunaaeg on täies hoos ja puude oksad kaarduvad õunte raskuse all. Kõik õunte hoidistamise teemad on hetkel igati päevakohane teema ja kui õunamoos ja õunakompott tunduvad liiga tavalised ja igavad, siis üheks heaks nipis on õunakoogi täidise purki tegemine. Sidrunilt hapukust ja kaneelilt vürtsikust saanud õunakoogitäidis on mõnus purgitäis, mis muudab koogitegemise lihtsaks ja mugavaks. Eriti siis, kui kasutad näiteks valmiskujul pärmi-lehttainast. Rulli aga tainas õhemaks ja laota koogivormi, säti koogitäidis peale ja pista ahju. Mõnusalt hapukasmagus ja tublilt õunane täidis muudab küpsetised tõeliselt nauditavaks. Samamoodi võid...