Läheneb kolmas advent (kas tõesti juba!) ja jõulumeeleolu kogub järjest tuure. Kui ringi jalutada, siis on näha, et paljudel on jõulukuusedki juba toas. Nii ka meil! Heeringas ja rikkalik jõululaud on ikka kokku käinud. Jõuludeks sobib heeringat põnevatesse marinaadidesse panna, aga alati on heaks valikuks ka klassikud ehk täiesti asendamatu kasuka salat ja täidetud munad. Sel korral on kasukas tehtud jõulupärjana, mis tõelise värvikireva pilgupüüdjana igat pidulauda kaunistab. Koostisosad on samad, lihtsalt väljapanek on pärjana, mille keskele saab sättida siis veel täiendavalt koorekastet. Täidetud munad on samuti pigem klassikaline roog, samas võib muna ja heeringa koosluse peale alati kindel olla....
Vahemereline heeringasalat päikesekuivatatud tomati ja kartuliga
See on nüüd üks teistmoodi, aga väga mõnusa maitsekooslusega variant heeringasalatist. Kui kartul on heeringasalatis sage külaline, siis rammusa heeringafileega kombineeritud veel päikesekuivatatud tomateid, kappareid, minikurke, krõmpsuvat sellerit ning oliive. Kokku seob need maitsed sinepine vinegrettkaste, kuhu lisatud ka veidi mett. Tuleb tunnistada, et selline maitsekombo töötab meile nii tavapärase heeringaga kombineeritult suurepäraselt pakkudes nii üllatust kui ka maitsenaudingut. Kooslus sobib nii argiõhtu lõunaks või õhtusöögiks, aga miks mitte ka pidulauale tõsta ja külalisi pisut teistmoodi salatiga üllatada. Koostisaineid võid oma maitse järgi ka veidi kohandada. Kui sulle seller ei meeldi, jäta see lihtsalt välja. Samamoodi võid aga lisada näiteks...
Pehme piparkook
Jõulud ja piparkoogilõhn käivad ikka käsikäes ja õige jõuluootuse tekitab just magusvürtsikas aroom, mis ahjust piparkooke küpsetades üle tubade laotub. Traditsioonilised glasuuritud piparkoogid ja piparkoogimajad on kindlasti ka omal kohal, aga vahel võib valmistada ka pehmet keeksilaadset piparkooki. Valge glasuuriga ja hapukate pohladega viimistletud pehme piparkook sobib nii adveniajal jõuluootuseks valmistada või siis ka jõuluõhtul pidulauale tõsta. Hästi rikkaliku maitsega ja aromaatne kook kaunistab iga jõululauda. Siin koogis on kasutatud Billington´si demerara suhkrut ja glasuur on tehtud rafineerimata roosuhkrust jahvatatud tuhksuhkruga, mis on kindlasti teadlikum valik kui tavaline tuhksuhkur. Demerara suhkur annab pehmele piparkoogile mõnusalt karamellise maitsenüansi. Demerara suhkur on...
Heeringasuupisted peedipihvi ja hapukoorekreemiga
Advendiaeg on käes ja mõtted hakkavad järjest rohkem eesootavatele pühadele lipsama. Loomulikult ka sellele, mida pidulikel hetkedel kas siis sõprade või pere ringis lauale panna. Värvilised ja maitseküllased heeringasuupisted, kus heeringale sätib seltsi end peedi-oa pihv ja hapukoorekreem kaunistavad iga pidulauda. Krooniks veel keedetud vutimuna ja mõnus ning silmailu pakkuv suupiste ongi valmis. Hapukoorekreemi maitsesta mädarõika ja sinepiga, see annab kogu kooslusele mõnusalt särtsakat maitset. Kui ei ole mahti peedipihvi valmistada, võid alusena kasutada ka keedetud peedi viilu või hoopis röstitud musta leiba. Peedipihvid võid ka varem valmis teha. Siis piisab enne serveerimist vaid hapukoorekreemi kokku segamisest ning suupistete kokku...
Pekingi part. Lihtsam, kui arvata oskad
Pekingi part on Hiina pealinnast pärit nüüdseks üleilma kuulus hõrk roog, kus pearollis on krõbeda nahaga magusvürtsises marinaadis küpsenud part, mida serveeritakse koos õhukeste pannkookide ja köögiviljade ning maitseküllase kastmega. Vürtsidest kasutatakse pardi maitsestamiseks viie vürtsi pulbrit, aga enne seda pannakse part rippuma ja pintseldatakse teda eelnevalt kas siis mee või siirupiga. Pekingi pardi maitsestamine ja ettevalmistamine on mitmepäevane ettevõtmine ja seetõttu koduköögis selle valmistamine nõuab raudset tahet ja hulka aega ehk siis tõenäoliselt on lihtsam seda spetsiaalsesse restorani sööma minna kui ise valmistama hakata. Tegelikult on aga lihtne lahendus olemas ja Pekingi parti võib leida Kariamarketi sügavkülmaletist. Part on...
Focaccia
Focaccia on mõnusalt õhuline ja pitsiline Itaalia lame leib. Vahel kutsutakse samalaadset saia ka valgeks pitsaks, aga rohkem on see küpsetis tuntud ikkagi focaccia nime all. Ega siin tegemises midagi ülemäära keerulist ei olegi. Paari asja võiks silmas pidada. Esmalt, nagu pärmitainas ikka armastab ta kerkida soojas. Focaccia tainas on võrdlemisi vedel ja seepärast ei pea teda sõtkuma, vaid tainast tuleks neljast nurgast venitada ja siis veidikene tõsta ning vastu kausi põhja kukutada. Oliiviõli lisades ei tasuks koonerdada. Seda võib nii vormi alla, taina peale ja sisse mõnuga lisada. Ainult paremaks see maitse muudab. Focaccia armastab oliiviõli! Focacciat küpsetada tasub...
Lambalihaga hinkaalid Satsebali kastmega
Satsebali kaste on Gruusia köögist pärit sealkandis väga levinud kaste, mis sobib hästi lihaga, aga ka kartuliga ja loomulikult ka lambalihatäidisega hinkaalidega. Kaukasuse maitsed oma kõige ehedamal moel! Keeda satsebalit kohe suurem kogus, sest oht sõltuvusse sattuda on täiesti olemas. Säti seda potikleepsude moel valmistatud hinkaalide juurde, millele on puistatud peale veidi hakitud Kreeka pähkleid ja koriandrit, mis kuuluvad ka kindlasti Gruusia köögi juurde. NIPP! Kui sul pole mahti satsebali kastet ise valmistada, haara koos hinkaalidega poes juba valmiskujul müüdav satsebali kaste. Nii saad loetud minutitega maitsva kõhutäie valmistada. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.
Heeringamääre ehk Forshmack
Forshmack või ka vorshmak või vorschmack (heal lapsel mitu nime, eksole) on Juudi, Ida-Euroopa, Saksamaa ja ka Soomega seostatav soolatud kalast või lihast tehtud võileivamääre. Väga sageli just heeringast tehtud. Juba erinev päritolugi viitab sellele, et ringlemas on lugematul hulgal erinevaid variante ja nagu heade toitude puhul ikka leiab paljude retseptide juurest veenva jutustuse sellest, kuidas see konkreetne variant on just see kõige õigem, sest minu vanaema tegi just nii. Vaidlused hõlmavad õuna, muna, valge leiva, kartuli ja paljude teiste lisandite üle vaidlemist. Samamoodi vaieldakse selle üle, kas koostisained püreestada, hakkida või hoopis kahvliga läbi sõela ajades peenemaks töötada. Suure...
Kreemine bataadi püreesupp krõbedate kalapulkadega
Mõnusalt kreemine ja magusa alatooniga bataadi püreesupp on maitsev ja toitev supp ning tavapäraste krutoonide asemel võib siia supile sättida hoopis krõbedaid kalapulki. Nii saad ühe hoobiga kaks kärbest ehk olemas on nii köögiviljaports kui ka kalalisand. Tervislik, lihtne ja maitsev! Mina kasutan sellist kooslust vahel ka emalikuks väikseks vimkaks, sest pere noorim on millegipärast suhteliselt tõrges kala osas, aga Esva kalapulki sööb hea meelega. Nii saan emana vähemalt plusspunktid selle eest, et ühe toidukorraga olen saanud lauale panna köögivilju ja kala ning samas on ka laps rahul ja toidu üle sel päeval ei virise. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Shaksouka lambalihast hinkaalidega
Põhja-Aafrika või Iisraeli (nagu heade asjadega ikka kipuvad kõik seda enda omaks pidama) päritolu shakshouka on just mida sellist, mis maitsemeeled nurruma timmib. Tegelikult küpsetatakse mõnusalt magusvürtsises tomatikastmes valmis munad, aga siin koosluses on munade asemel kastmesse torgatud hoopis lambalihaga hinkaalid. Lambaliha ja vürtsikas tomatikaste sobivad lambalihaga suurepäraselt ja serveeri kindlasti juurde ka saia, sest on olemas oht, et pärast taldrikutäis kastmest saiaga läikima poleeritakse. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Hinkaalid kooreses porru-spinatikastmes
Mõnusalt rammusas kooreses kastmes hinkaalid võtavad veidi šnitti Itaalia köögi pasta- või ravioolikastmetest. Siin kastmes annavad ilusat rohelist värvi veel võis hautatud porrulauk ja spinat, mis aitavad roale vajaliku köögiviljaportsu lisada ja teevad sellest mõnusa kevadiselt rohelise taldrikutäie. Riivi kastme sisse veel parmesani juustu ja puista pisut muskaatpähklit ning tulemuseks on kaste, mis viib lihtsalt keele alla koos hinkaalidega. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Krõbedad kalapulgad muna ja Röstsaiaga
See on lihtne ja mõnus moodus, kuidas kalapulkasid ka hommikusöögilauale sättida. Mõnusalt krõbedad kalapulgad vedelasse munakollasesse dipituna koos röstitud saiaga on igati nauditav kooslus hommikuseks kohvikõrvaseks. Postitus sündis koostöös Vičiga.