Kitsepiimast valmistatud toorjuust on üks mu lemmikuid oma delikaatse maitse ja siidise struktuuri pärast. Lihtsa vaevaga saab oma võileibadele, püreesuppidele või ka salatitele tõeliselt luksusliku viimistluse anda. Üheks võimaluseks on aga kreemjat kitsejuustu serveerida dipikastmena ja erinevate lisanditega. Sobib hästi krõbeleibade, aga ka erinevate küpsiste või köögiviljade dippimiseks. Valmistada on seda imelihtne. Piltlikult ei ole sul vaja teha muud, kui tõsta toasoe kitse toorjuust ja mõni lusikatäis Kreeka jogurtit köögikombaini või purustajasse ning töödelda see mõnekümne sekundi jooksul kreemjaks. Kui kreem tundub liiga paks, võid lisada ka tilgake piima. Maitsesta kreem soola ja pipraga, serveerides nirista peale oliiviõli ja mett....
Hiina uusaasta tervituseks. Kana musta pipra kastmes
Täna on siis see päev, kui saabub Hiina uus aasta ja madu võtab draakonilt võimu üle. Loodetavasti tuleb kõigile igati tore ja nauditav aastaring siin päikese all. Et aga seda sündmust tähistada, siis võiks täna teha ja süüa Hiina toitu. Meie peres on see päev alati oodatud ja Hiina köögile iseloomulik kiirus, lihtsus ning samas nauditav maitse on minu hinges juba ammu aukohal. Ka täna plaanime nautida kogu perele sobivat rooga ehk kana musta pipra kastmes paprikaga ja sibulaga. Valmistamine on kiire ja lihtne, nagu Hiina toitudele omane. Paprika ja sibul peavad jääma mõnusalt krõmpsud ehk siis ainuke ajakulu on...
Tatrajahuga pliinid
Aastavahetus ja suhtlustihe pühadeaeg on seljataha jäänud ja lõpuks ometi on ka ilus valge lumine talv saabunud. Soovin kõigile, et tuleks ilus puhas ja õhuline aasta, kus palju päikest ja soojust nii otses kui kaudses mõttes. Et aga verivorstide ja hapukapsaga on selleks hooajaks tõenäoliselt ühel pool, siis olgu 2025. aasta esimeseks retseptiks tatrapliinid, millele sobib seltsiks sättida hapukoort, sibulat, kalamarja, lõhet ja kappareid. Nii mõnus suutäis ja parajalt kerge ka. Kusjuures meie pere pesamuna, kes just suur kalasõber ei ole, sõi pliine hapukoore, sibula ja salaamiga ning tuleb tunnistada, et ka sellises koosluses maitses see väga mõnusalt. Nii et...
Pühademaitsed veeklaasis
Jõulupühade ja aastavahetuse tähistamisel on rikkalike roogade kõrval oluline pakkuda ka värskendavat vett, et vältida kaloririkaste pidusöömaaegade liialt koormavat mõju tervisele. Tallinna Vesi koostöös toidublogija Tuuli Mathiseniga jagab viit inspireerivat ideed, kuidas muuta kraanivesi peolaua vääriliseks joogiks. Igapäevaseks janu kustutamiseks on puhas kraanivesi parim jook ning kõige tervislikum valik rasvase ja kaloririkka toidu kõrvale. Eestis on kraanivesi tänu paesele pinnasele kaltsiumi- ja magneesiumirikas – need mineraalained on organismi toimimiseks eluliselt tähtsad. Tallinna kraanivee laboritulemused näitavad, et kui tarbida igapäevaselt 2 liitrit vett, siis saab vee kaudu kätte 13% päevasest kaltsiumi, 5% magneesiumi ja 1% naatriumi vajadusest. Lisaks annab joogivesi kehale...
Juustu ja küüslaugukatte all üleküpsetatud bataadid
Jõulud on kohe-kohe käes ja kui põhiroad ehk seapraad või part, verivorstid, hapukapsas ja ahjukartulid kuuluvad iga-aastasel klassika hulka, siis sageli on parajaks peavaluks see, mida pearoogade kõrvale pakkuda. Üheks võimaluseks on valmistada küüslaugu ja rosmariiniga maitsestatu ning juustukatte all üleküpsetatud bataati. Väga mõnus maitsekooslus ja tegelikult võiks see täitsa vabalt olla ka eraldi käiguks või soojaks suupisteks. Meie jõululaual on see mõnus kombo igal juhul kindlal kohal ja ka muul ajal saab seda vahel valmistatud. Samal moel võid ka erinevaid köögivilju alates kartulist kuni baklažaanini välja valmistada. Postitus sündis koostöös Džiugas juustudega.
Heeringaleib avokaado ja kodujuustuga
Heeringas on üks tänuväärne kala. Sobib hästi argipäeval lauale tõsta, samas sobib ka pidulauale. Heeringas aitab oma maitsega erinevaid suupisteid või salateid särama lüüa ja on samas ka hea südame-veresoonkonna tervisele, kuna rasvane kala sisaldab palju oomega-3 rasvhappeid. Selline kodujuustu-avokaado ja heeringa kooslus toimib imehästi. Katteks pigem mahedamaitseline kombinatsioon annab heeringale võimaluse oma soolaka täidlusega hiilgav etteaste teha. Keedetud muna veel lisaks ja mõnus võileib ongi valmis. Sellist kombinatsiooni võid ka suupistena pakkuda. Siis tee lihtsalt väiksemaks lõigatud leibadele ühe priske heeringatüki ja vutimunaga sarnane kombinatsioon. Sobib hästi ka kõikide kalasõprade pidulauale. Avokaado puhul tuleks ainult seda silmas pidada, et...
Iiri jõulukook Porteriga
Rikkalik ja maitseküllane Iiri jõulukook porteriga on midagi sellist, mis sümboliseerib hästi jõuluaegset pühademeeleolu ja on kindlasti kõikide magusasõprade jaoks tõeline peibutis. Kuivatatud puuvilju tuleks sinna koogi sisse lisada väga lahke käega, sest selle koogi puhul on mõõdukad liialdused igati asjakohased. Mõnusa maitse annab kogu kooslusele jõuluporter, mis flirdib nauditavalt magusate ja vürtsikate maitsetega andes omalt poolt mõnusalt mõrkja ja sügava maitsenüansi. Postitus sündis koostöös A. LeCoq´iga.
Rebitav jõulusai juustu ja ürtidega
Üks mõnus juustune küüslauguga kuusekujuline kuklisai on igati kohane advendiajale ja ka jõululauale sättimiseks. Valmistada ei ole seda keeruline, tuleb lihtsalt pärmitainast kuklid vormida, need siis kuusekujuliseks laduda ja siis lahke käega juustu-ürdi-küüslaugusegu peale määrida. Süües on mõnus seda rebida ja soovi korral meelepärasesse dipikastmesse kasta. Džiugas juustudest sobivad kõik erineva laagerdusastmega juustud siin saial ja saia sees kasutamiseks. Jõulude ajal on saadaval Džiugase 12-kuud laagerdunud punase jõulukujundusega juust, mis sobib hästi ka päkapikkudele kingikotti poetamiseks. Postitus sündis koostöös Džiugas juustudega.
Kasukapärg ja täidetud munad heeringaga
Läheneb kolmas advent (kas tõesti juba!) ja jõulumeeleolu kogub järjest tuure. Kui ringi jalutada, siis on näha, et paljudel on jõulukuusedki juba toas. Nii ka meil! Heeringas ja rikkalik jõululaud on ikka kokku käinud. Jõuludeks sobib heeringat põnevatesse marinaadidesse panna, aga alati on heaks valikuks ka klassikud ehk täiesti asendamatu kasuka salat ja täidetud munad. Sel korral on kasukas tehtud jõulupärjana, mis tõelise värvikireva pilgupüüdjana igat pidulauda kaunistab. Koostisosad on samad, lihtsalt väljapanek on pärjana, mille keskele saab sättida siis veel täiendavalt koorekastet. Täidetud munad on samuti pigem klassikaline roog, samas võib muna ja heeringa koosluse peale alati kindel olla....
Vahemereline heeringasalat päikesekuivatatud tomati ja kartuliga
See on nüüd üks teistmoodi, aga väga mõnusa maitsekooslusega variant heeringasalatist. Kui kartul on heeringasalatis sage külaline, siis rammusa heeringafileega kombineeritud veel päikesekuivatatud tomateid, kappareid, minikurke, krõmpsuvat sellerit ning oliive. Kokku seob need maitsed sinepine vinegrettkaste, kuhu lisatud ka veidi mett. Tuleb tunnistada, et selline maitsekombo töötab meile nii tavapärase heeringaga kombineeritult suurepäraselt pakkudes nii üllatust kui ka maitsenaudingut. Kooslus sobib nii argiõhtu lõunaks või õhtusöögiks, aga miks mitte ka pidulauale tõsta ja külalisi pisut teistmoodi salatiga üllatada. Koostisaineid võid oma maitse järgi ka veidi kohandada. Kui sulle seller ei meeldi, jäta see lihtsalt välja. Samamoodi võid aga lisada näiteks...
Pehme piparkook
Jõulud ja piparkoogilõhn käivad ikka käsikäes ja õige jõuluootuse tekitab just magusvürtsikas aroom, mis ahjust piparkooke küpsetades üle tubade laotub. Traditsioonilised glasuuritud piparkoogid ja piparkoogimajad on kindlasti ka omal kohal, aga vahel võib valmistada ka pehmet keeksilaadset piparkooki. Valge glasuuriga ja hapukate pohladega viimistletud pehme piparkook sobib nii adveniajal jõuluootuseks valmistada või siis ka jõuluõhtul pidulauale tõsta. Hästi rikkaliku maitsega ja aromaatne kook kaunistab iga jõululauda. Siin koogis on kasutatud Billington´si demerara suhkrut ja glasuur on tehtud rafineerimata roosuhkrust jahvatatud tuhksuhkruga, mis on kindlasti teadlikum valik kui tavaline tuhksuhkur. Demerara suhkur annab pehmele piparkoogile mõnusalt karamellise maitsenüansi. Demerara suhkur on...
Heeringasuupisted peedipihvi ja hapukoorekreemiga
Advendiaeg on käes ja mõtted hakkavad järjest rohkem eesootavatele pühadele lipsama. Loomulikult ka sellele, mida pidulikel hetkedel kas siis sõprade või pere ringis lauale panna. Värvilised ja maitseküllased heeringasuupisted, kus heeringale sätib seltsi end peedi-oa pihv ja hapukoorekreem kaunistavad iga pidulauda. Krooniks veel keedetud vutimuna ja mõnus ning silmailu pakkuv suupiste ongi valmis. Hapukoorekreemi maitsesta mädarõika ja sinepiga, see annab kogu kooslusele mõnusalt särtsakat maitset. Kui ei ole mahti peedipihvi valmistada, võid alusena kasutada ka keedetud peedi viilu või hoopis röstitud musta leiba. Peedipihvid võid ka varem valmis teha. Siis piisab enne serveerimist vaid hapukoorekreemi kokku segamisest ning suupistete kokku...