Kaheksajalg omas mahlas ja kolm ideed, mida sellest valmistada

Kaheksajala valmistamist sageli peljatakse ja ei julgeta selle valmistamise riski ette võtta. Tegelikult on õigeid töövõtteid kasutades kaheksajala valmistamine üsna lihtne ja jõukohane kõigile. Ilusaid kaheksajalgu erinevas suuruses ja kaalus leiab Karimarketi sügavkülmaletist. Kaheksajalg tuleks vähemalt päev enne valmistamist tõsta sügavkülmast tavakülmikusse, et ta rahulikult üles sulaks. Kreekapäraselt omas mahlas valmistatud kaheksajala puhul tuleb kaheksajalg esmalt omas mahlas koos köögiviljade ja vürtsidega läbi hautada ja siis marinaadi pista või siis salatisse lisada. Marinaad on üsna klassikaline sidrunimahla, õli, küüslaugu ja ürtidega vahemereline maitsekooslus. Salatis võid kaheksajalale seltsi sättida minikartuleid ja sellerit või siis värskema koosluse puhul kurki, sibulat ja tomatit....

Fish and Chips ehk argiõhtu päästja kala ja friikad

Vana hea klassik, mis ei kuulu küll kõige taljesõbralikemate toitude hulka, kuid mille järele ikka vahel isutab. Krõbedad friikad, paneeritud krõbeda kattega mahlane kalafilee ja tartar kaste – see on kooslus, mida võib nautida koos pere või sõpradega. Loomulikult võib kala ise teha, aga kui argiõhtul selle roa järele isutab, siis tekib kohe küsimus värske kala hankimises ning kala tainas valmistamine on ka pisut põhjalikum ettevõtmine. Esva kalafileepalad on õrna puhta maitsega ja sobivad hästi siia kooslusesse. Kui tahad kergema vaevaga läbi saada, võid kasutada ka sügavkülmutatud friikartuleid, aga väga maitsvad jäävad isetehtud ja kaks korda frititud friikartulid, mille retsept...

Kauss röstitud juurikate, avokaado ja odratanguga

Kuidagi ootamatult on ilmad jahedamaks läinud ja keha annab sellest ka kohe märku ehk siis on isutama hakanud tugevamate ja tummisemate soojade toitude järele. Eks keha ole vahel targem kui meie mõistus ja teadmised ja seetõttu olen õppinud oma isusid usaldama. Sügisvärvides kausitäis on ju igati mõistlik ja maitsev valik. Siin kausis saavad kokku röstitud bataat ja peet, küps ja kreemine avokaado, odratang ja salatiroheline. Kõik selle seob kokku mõnusalt tummise maitsega pähklikreemi ja datlisiirupiga salatikaste, mis siia kooslusesse ideaalselt sobitub. Kastmes kasutasin Nutvila krõmpsuvat India pähkli kreemi, mis on mõnus niisamagi maiustamiseks, aga sobib suurepäraselt ka salatikastmetesse. Magusat maitset...

Hinkaalid pruuni või kastmega

Maitseainetega koos pruunistatud või on väga maitsev kaste Viči lihaga hinkaalidele. Pruun või tekib võis oleva kuivaine karamellistumisel ja seetõttu on pruunil või mõnus karamelline ja pähkline maitse. Siin kastmes on võid pruunistatud koos küüslaugu, tšilli ja rosmariiniga, mis kastmele veel maitselisa annavad. Lõpuks võid lisada veel sidrunimahla, et kastme võist rammusat maitset happega tasakaalustada. Serveeri kastet kuumana ja dipi hinkaale sinna sisse või kalla kuumadele hinkaalidele ja sega kõik läbi. Postitus sündis koostöös Vičiga.

Julgelt juustune juustupirukas

Juustupirukad on jahedal ajal mõnusaks tee- või kohvikõrvaseks nii suupistelaual kui ka lihtsalt sõpru võõrustades. Džiugase erineva laagerdusastmega juustud sobivad siia pirukasse hästi, andes tulemuseks mõnusalt sügava ja tummise maitsega ning tõeliselt juustuse piruka. Džiugase valikust leiad neli erineva küpsusastmega juustu ja igaüks neist on pisut erineva maitsenüansiga. Pirukasse sobivad need kõik ja nii võidki vastavalt oma eelistustele valida, kas tahad mahedamat, pikantsemat või delikaatsemat maitsenüanssi. Muidu on sellise piruka valmistamine lihtne. Põhjaks krõbe muretainas, mis valmista kindlasti võiga. Täidiseks aga rohkelt juustu, muna ja koort. Mina lisasin juustutäidisele veel veidi trühvlit, mis siia kooslusesse ka väga hästi sobib. Soovi...

Tarte Tatin ehk tagurpidi õunakook

Tagurpidi küpsenud karamelline Prantsuse õunakook on üle ilma kuulus tegija ja praegusel hullumeelsel õuna-aastal igati kohane idee, kui tekib soov luksuslikult maiustada. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et selle koogi puhul on tegemist ühe kuulsaima köögiäpardusega, kus õdele Tartinide köögis Stéphanie Tatin oli veidi ületöötanud ja unustas õunakoogi jaoks vajalikud õunad liiga pikaks ajaks või ja suhkru sisse küpsema. Püüdes kooki päästa, proovis ta taina hoopis koogitäidise katteks sättida ja ülejäänu on juba ajalugu. Hindame kõik senini õekese Tatini südikust ja jätkusuutlikku lähenemist, mis proovis pisut untsu läinud toitu päästa. Klassik oligi sündinud! Kooki on kõige mugavam küpsetada sellisel pannil...

Röstitud kõrvitsa salat krõbedate juustupallidega

Magus mesine röstitud kõrvits on väga maitsev lisand sügistalvistele salatitele. Võimalusel tasub eelistada kindlasti muskaatkõrvitsat, mille viljaliha on tihkem ja maitseküllasem. Siin salatis on kombineeritud kõrvitsale lisaks veel lehtkapsast, punast sibulat, magusaid maitserubiine granaatõunaseemnete näol ja krõmpsuvat tekstuuri ning toekust lisavad Džiugase juustupallid, mida puista kohe lahke käega salatile peale. Salatisse sobib veel sättida röstitud kõrvitsaseemneid. Džiugase valikus on neli erinevat maitset krõbedaid juustupalle ja pean tunnistama, et kodus pidin need enne toidutegemist ära peitma, sest perepoeg pani neile koheselt silma peale. Hästi mõnus snäkk või kerge vahepala, mis on tehtud päris juustust. Sellised juustupallid sobivad hästi ka keto-toitumist harrastavatele...

Kolm lihtsat salatikastet Oilika külmpressitud õlidega

Köögis toimetades on hea õli alati kohustuslik. Minul on alati pliidi kõrval valik erinevaid õlisid ja vastavalt siis toidule lisan kas pannile, kastmeks või salatile erinevaid õlisid. Reeglina on nii, et kui on tegemist väärtuslik u, kvaliteetse ja külmpressitud õliga, siis seda ma ei kuumuta. Mida kvaliteetsem ja kallim õli on, seda aupaklikumalt peaks temaga ümber käima ja hea õli üheks tunnuseks on ka see, et teda tasuks kasutada toitude maitsestamiseks ja peale niristamiseks. Pannile kallamiseks las jäägu lihtsamad õlid. Eriti kehtib see külmalt kasutamise reegel Oilika õlide puhul, mis on kõik madalal temperatuuril külmpressitud ja mille kuumutamine oleks lausa...

Hanger steik

Hanger steik on mõneti ehk vähetuntud, aga samas väga väärt veise lihatükk, millega tasuks kõigil lihasõpradel kindlasti tutvust teha. See on pikliku kujuga ja mitte liiga paks lihatükk, mis sobib nii grillimiseks kui ka pannil valmistamiseks. Tegemist on mõnusalt rikkaliku maitsega lihatükiga, mille puhul kehtib taas reegel, et rohkem on vähem ja lihaga midagi liiga keerulist ei tasu ette võtta. Liha pehmendamiseks võib teda veidi enne pannile või grillile panemist marineerida. Maitseainetest võib aidata ainult soolast ja piprast, aga võid loomulikult ka muid maitsekooslusi katsetada. Nimetada võib ka küüslauku, rosmariini, peterselli, sinepit, tšillit, happeliselt skaalalt veiniäädikat või sidrunimahla ja veel...

Krõbedad camembert juustuga ahjusaiad

Krõbedad ahjus röstitud ja kreemise Turek camembert juustuga leivad on maitsvad juba niisamagi, aga eriti mõnusad on nad siis, kui sinna erinevaid maitselisa andvaid lisandeid juurde sättida. Põhjaks on siis ahjus krõbedaks röstitud sai, mille korraks ka peale on sätitud camembert juustuga ahjust läbi käib. Juurde sobib sättida nii soolaseid kui ka magusaid lisandeid, sest kreemine camembert juust sobib hästi erinevate maitseskaaladega. Mina lisasin saiadele prosciuttot ja magusale variandile praegusel õunahooajal õuna ning hapukat pohlamoosi, aga variante ja võimalusi on veel palju. Erinevad puuviljad, pähklid, salaami, röstitud köögiviljad, päikesekuivatatud tomat ja veel palju-palju erinevaid lisandid, mis küpsetatud camembert juustu kattega...

Osso buco vasikakoodist

Osso buco on Itaalia köögi üks staare, mis nüüd juba ammu üleilma kuulsaks saanud. Osso buco puhul on võtmesõnaks veise- või vasikakoot, mis annab sellele hautisele just õige maitse. Kindlasti toruluuga! Lisaks tuleb toidule maitset lisama porgandist, sellerist ja sibulast tehtud soffritto, erinevad ürdid, tomatipasta ja valge vein. Ahjus peaks peesitama see roog mõnusalt paar tundi, et maitsed kõik ühtseks kooskõlavaks kastmeks sulanduksid. Valmistamine ei ole tegelikult üldse keeruline ja toorainet tasub otsima minna Stockmanni lihaosakonda, kus on olemas nii veise- kui ka vasikakoote. Mina kasutasin seekord vasikakoote, mis on õrnema maitse ja heledama lihaga. Ka hautamise aeg on veisekoodil...

Mahlane Õunastruudel võiga Pärmi-lehttainaga

Selleaastane pisut hullumeelne õunasaak viib kõik küpsetiste mõtted õunakookidele. Minu vanavanaema armastas ikka öelda, et jumal õnnistagu, aga pidagu piiri. Tundub, et see päikeseline ja soe suvi on mingid piirid maha võtnud ja isegi meie vana õunaaed on pisut hulluks läinud. Vaatan hinge kinni pidades, et need vanad ja väärikad puud selle saagi all ikka vastu peaksid. Õunapuudust ei ole karta, pigem uputab nii, et ei jõua ära korjata ega õnnestu ka laiali jagada, sest kõigil kipub uputama. Ega siis ei olegi ime, et kui sügavkülmas ootamas SEE Härmavilja kaunis uues pakendis võiga pärmi-lehttaigen, siis esimene mõte liikus kohe ühe...