Kartuli ja lõhe kooslus on alati kindla peale minek ja sellised potsakad mahlased kartuli-lõhepätsikesed on võluvad oma puha maitsekoosluse ja mõnusa tekstuuri tõttu. Maitsvad on nad värskelt valmistatuna, kuid väga mõnusad ka järgmisel päeval kas soojana või külmana kasvõi hamburgerikukli vahel. Sageli maitsevad sellised lõhe-kartulipätsid ka neile, kes muidu kõige suuremad kalasõbrad ei ole. Vastavalt soovile võid valmistada neli suuremat pätsi või siis näiteks kaheksa väiksemat pätsi. Krõbeda koorikuga lõhe-kartulipätsikesed küüslaugukastmega Kogus: 4-le 400 g kartuleid, tükeldatuna 350 g lõhet 1 sl sinepit Veidi ketšupit, soovi korral Sidrunimahla Hakitud värsket tilli 3 sl jahu 1 muna 1 dl riivsaia Õli...
Kooreses kastmes pasta suitsukana, suvikõrvitsa ja kirsstomatitega
Kooreses kastmes pastaroog ei jäta vist kedagi külmaks. Eriti siis, kui kastmes saavad kokku parajalt suitsuse maitsega ja mahlane Rebaseonu suitsukanafilee, Nopri kreemine ja külluslik vahukoor ning suvikõrvits ja kirsstomatid. Lihtne ja samas suurepäraselt toimiv kooslus, mis maitseb ühtmoodi hästi nii väikestele kui suurtele. Toekust ja tummisust aitab aga lisada Andre Prima juust, millega saab sellele pastaroale ideaalse viimistluse anda. Kooreses kastmes pasta suitsukana, suvikõrvitsa ja kirsstomatitega 4-le 300 g pastat (nt tagliatelle, pappardelle, spagetid vm) 2-3 küüslauguküünt 300 g suvikõrvitsat, tükeldatuna 1 dl valget veini 200 g Rebaseonu suitsutatud kanafileed, tükeldatuna 200 g kirsstomateid, tükeldatuna 200 ml Nopri vahukoort...
Argiõhtusse sobiv kiirelt valmiv tomatine kikerhernesupp
Parajalt magusvürtsine, soojendav ja täiesti taimne ehk siis ka vegantoitujatele sobilik kikerhernesupp on maitsev kausitäis, mis valmib tõeliselt kiirelt. Sobib hästi kiireks argiõhtuks, kui pole mahti pikalt toiduvalmistamisega tegeleda. Seepärast tasub koduses majapidamises käepärast hoida Food Studio puljongeid, purgitäit kikerherneid ja konservtomateid. Nii saab mõne minutiga valmistada maitsva soojendava supi. Vürtsköömned annavad supile mõnusalt sügava vürtsise maitse, mis on Maroko köögile iseloomulik. Marokopärane kikerhernesupp Kogus: 4-le 1 sibul, hakituna 2 vart sellerit, hakituna 1-2 tl jahvatatud vürtsköömneid ½ tl tšillihelbeid 750 ml Food Studio aedviljapuljongit 400 g purk purustatud tomateid 400 g kikerherneid, nõrutatuna Oliiviõli Veidi sidrunimahla Soola ja pipart...
Kiirelt pannilt läbi käinud antrekoot ürdivõi ja sinepikartulitega
Veise antrekoot on tõeline mugavusroog, millest peaksid kõik lihasõbrad lugu pidama. Kvaliteetne läbikasvanud veiseliha antrekoot vajab vähe – kiirelt pannilt kuumast õlist läbi nii, et lihale krõbe koorik tekib, viimistlus värskelt jahvatatud musta pipra ja soolaga ning maitselisa ürdisest maitsevõist. Ajakulu vaid loetud minutid. Kõrvale paku aga lapikuid sinepikartuleid, mis ahjus küpsedes on endale mõnusa kuldse kooriku saanud. Lihtne ja kodune, kiirelt valmiv, kuid igati pidulaua mõõtu roog on lihtsam, kui arvata oskad! Lihaveise antrekoodi tüki leiad Stockmanni lihaletist. Eelista ühesuuruseid tükke, nii on neid lihtsam pannil valmistada ja ühtlast küpsusastet saavutada. Nagu ikka hea veiseliha puhul väldi üleküpsetamist. Kõige...
Mahlane seafilee mee- ja soja marinaadis
Seafilee on hõrk lihatükk ja kindlasti ei tohi end lasta eksitada eelarvamusest, et seafilee on tuim ja kuiv liha. See kuivus sõltub pigem ikka sellest, et seafileed ei tohi üle küpsetada ja seda viga pahatihti tehakse. Kui aga küpsemisaeg parajaks sättida ja lisaks veel maitselisa mee ja sojakastmega juurde anda, siis on tulemuseks hõrgult mahlane ja delikaatse puhta maitsega liha. Juurde sobib pakkuda magusa alatooniga ahjujuurikaid, mis sügishooajal igati päevakohased lisandid. Mahlane seafilee mee- ja soja marinaadis 4-le Valmistamisaeg: ca 45 minutit + liha marineerimiseks vajalik aeg 1 suurem seafilee (ca 500 g) 2-3 sl võid 2 sl mett...
Lamba-veise hakkliha ja basmati riisiga täidetud tomatid
Hooaja lõpu küpsed magusad kodumaised tomatid on maitsvad ja mõnusad ka niisama süües, kuid eriti hõrgu suutäie saab siis, kui tomatite sisse sättida rammusat vürtsikat veise-lamba hakkliha koos basmati riisiga. Parajalt ürte ja vürtse ka lisaks ning midagi mõnusamat on keeruline välja mõelda. Sellisesse kooslusesse sobib imehästi just kerge lambamekiga hakkliha, mida leiab Stockmanni lahtiselt müüdavate hakklihade valikust ja mis on lausa asendamatu mitmete Lähis-Ida toitude puhul andes neile ainuomase maitsenüansi. Nendes täidetud tomatites tekitab ootamatu maitsekoosluse täidisesse lisatud kaneel, mis ka soolastes toitudes suudab muljetavaldava etteaste teha. Ürtidest on soovitav lisada ka veidi münti, mis on kui loodud lambalihatoitudesse...
Juustune Sibulapirukas kaerajahust põhjal
Kes vähegi sibulat armastab, armastab kindlasti ka sibulapirukaid. Küpsedes magusamaitseliseks ja suisa karamelliseks muutuv sibul koos rammusa juustuga on meeliülendav ja tõeliselt hõrk kooslus. Selle sibulapiruka retseptidee on pärit Peipsiveerelt ja tegemist on hästi lihtsa ja samas suurepäraselt kokkukõlavate maitsetega pirukaga. Pirukapõhjal on tavaline nisujahu asendatud Kaarli talu täistera-kaerajahuga, mis lisab pirukale veel maalähedust ning on oluliselt tervisesõbralikum valik kui valge nisujahu. Sibulaga ega juustuga ei tasu aga selle piruka puhul koonerdada, eriti kui juustuks on Andre farmi imemaitsev kodumaine rammus täidlane juust. Vaatamata lihtsatele ja justkui igapäevasena näivatele koostisosadele on lõpptulemusena valmiv pirukas hästi maitsev ja rikkalik ning sobib...
Purkitehtud suvikõrvitsasalat paprika ja tomatiga
Sügisene hoidistamise hooaeg on täies hoos ja kuigi mõtlesin sel aastal hoidistamisega veidi hoogu maha võtta (piisab sellest, kui teha väike inventuur eelmiste-, üle-eelmiste- ja kardetavasti veel vanemate hoidiste seas), on läinud ikka nii, nagu igal hooajal. Naabrinaine poetab ukse taha ämbritäie ploome või kreeke, külalised toovad külakostiks kastitäie vaarikaid või enda peenar otsustab suvikõrvitsatega uputama hakata. No ja mida sa ikka siis teed, kui et käärid käised üles, paned paja tulele, otsid purgid välja ja nii need riiulid taas täituvad. Ja pean tunnistama, et kogu see hoidiste valmistamise protsess on omal võluval moel siiski nauditav. Korvitäied sügisandidega tühjenevad ja...
Kanepiproteiiniga energiabatoonid
Kooliaeg, nagu ka erinevate trennide ja ringide aeg on nüüd sujuvalt suvise vabaduse asendanud ja kõik on pisut asjalikumad kui veel kuu aega tagasi kuumalaines jahutust otsides. Asjalikel päevil, kui erinevad kohustused kipuvad vahel üksteise otsa kuhjuma, on hea varuks hoida väärtulikku energiat andvad tervislikud energiabatoonid, millega saab pealetükkivat nälga kiirelt kustutada ilma, et peaks kiirtoidu või kommi poole kätt sirutama. Sellised mõnusad tervislikud ja kiirelt nälga kustutavad energiabatoonid sobivadki hästi neil päevil, kui põhjalikku einet ei ole mahti valmistada, aga miks mitte ka niisama maiustamiseks. Kanepiproteiiniga energiabatooni põske pistes saad aga kvaliteetset energiat pikaks ajaks, kuna kiudainerohke koostis aitab...
Vürtsikas suvikõrvitsahoidis Piccalilli salati ainetel
Kes kevadel suvikõrvitsaid peenrale kasvama pani, sel on tõenäoliselt jätkuvalt suvikõrvitsaroad ja -hoidised päevakorral. Ei ole erandiks minagi ja unistus sellest, et söön ja korjan kõik suvikõrvitsad ära ennem, kui nad suureks kasvavad, on jäänud reaalsusele jalgu. Piisab vaid päevaks-paariks ära käia, kui juba leiab lehtede alt parajalt suuri jurakaid ja vahel mängib mõni suvikõrvits sinuga nii edukalt peitust, et avastad ta lehe alt alles siis, kui ta kuulub ilmselgelt pisut ülekasvanud isendite kategooriasse. Kokkuvõtvalt: suvikõrvitsatoidud ja -hoidised on jätkuvalt teema ja lisaks tavapärastele purkitehtud suvikõrvitsaretseptidele tegin sel aastal suvikõrvitsast ka vürtsikat Inglise köögist pärit salatit vahva nimega Piccalilli. Piccalilli...
Mustika-banaani puder toorkakao ja maca pulbriga
Metsamustikate hooaeg on taas käes ja kuigi praegu võib värskeid kultuurmustikaid poest leida aastaringselt, on metsast korjatud marjadel ikka see kõige õigem maitse. Lisaks sellele on mustikad ühed võimsamad tervisetoetajad, olles pungil vitamiinidest ja mineraalainetest. Mustikad toetavad meie seedimist, aitavad korras hoida silmade tervist ja toimivad antioksüdantidena, pidurdades kehas vananemisprotsesse. Mustikad aitavad korras hoida ka meie ainevahetust ning sisaldavad palju kiudaineid. Mustikate heade omaduste loetlemisega võiks veel pikalt jätkata ja selge on see, et praegusel mustikahooajal tuleks mustikaid süüa niipalju kui võimalik. Üheks mooduseks on valmistada mustika-banaani puder, kuhu lisatud veel toorkakaod ja maca pulbrit ning millele peale sätitud krõbedat...
Tõsiselt toekas võileib maasuitsusingi, krõbeda praejuustu ja rukkileivaga. Seltsiks tatraõie jäätee
Suur suvi kestab veel ja eelseisval nädalavahetusel tasub taas sooja suveilma nautida ning tubased toimetused mõneks ajaks unustada. Vahel ei ole sellistel päevadel mahti korraliku sooja supi jaoks või aega ega kohta, et endale üks potitäis ühepajatoitu valmistada. Vahel on aga vaja toekas eine kaasa haarata, et matkal või metsas üks tõhus kõhutäis ära süüa. Sellisteks puhkudeks sobib hästi ehtsa rukkileiva vahele sätitud toekas maasuitsusink, krõbeda koorikuga ja rammus praejuust, seltsiks praemuna, veidi sinepit ning kõrvale mõnusalt mahedamaitseline tatraõie jäätee. Kõlab nagu täiuslik eine, mis? 😋 Tõsiselt toekas võileib maasuitsusingi, krõbeda praejuustu ja rukkileivaga. Seltsiks tatraõie jäätee. 1-le 1 Kaarli...