Eriti hea õunakook

See on üks võrratult maitsev ja mahlane õunakook. Ei midagi keerulist ja ei ühtegi salajast komponenti. Kõik hoopis vanad tuttavad ja õiged maitsed koosluses, mis töötab veatult. Kes soovib eriti lihtsat varianti, võib kasutada valmis võiga muretainast. Kes tahab aga eriti tubli olla, võib loomulikult muretaina ka ise valmis teha. 500 g võiga muretainast. Kui valmistad ise, järgi järgmiseid juhiseid: 150 g võid, toasoojana 100 g suhkrut 1 muna 0,5 tl soola 0,5 tl küpsetuspulbrit 240 g jahu Sega omavahel või, suhkur ja muna. Sega omavahel jahu, sool ja küpsetuspulber ning lisa või-muna segule. Kõige lihtsam on seda teha köögikombainis...

Tšilline sealihahautis Korea moodi

Korea toit on Eestis teenimatult üsna vähetuntud. Paraku. Kõige tuttavlikum on ehk Korea porgandisalat, mis, nagu tuleb välja, on selline poolenisti Korea toit, mida hakkasid valmistama Nõukogude Liitu ümber asustatud koreakad.  Ise hakkasin ka Korea toitu rohkem hindama peale seda, kui olin ise kohapeal ära käinud. Korea köök on üsna omapärane ja rohkelt avastamisrõõmu pakkkuv. Kõige rohkem iseloomustavad Korea kööki esmalt muidugi kimchi ehk tšilline hapendatud Hiina kapsas, mida pakutakse absoluutselt iga söögikorra juurde. Teine väga spetsiifilise Korea maitsekombinatsiooniga märksõna on gochujang või ka doenjang pasta. See on kombinatsioon, milles saavad kokku fermenteeritud sojaoad, tšillipasta, sool, mesi või suhkur ja...

Kuldkollane vürtsikas kõrvitsasupp kookospiimaga

Kõrvitsasupp on minu lemmik juba aastaid. See kuldkollane sametine supp võlub oma lihtsuse ja samas täiusega. Kohustuslik komponent minu kõrvitsasupis on alati ingver. Minu meelest annab särtsakas ingver kõrvitsa mahedusele täiusliku maitselisandi. Ingver, teatavasti, on Aasia köögi üks alustalasid ja seetõttu tasub kõrvitsasupp valmistada ka muude Aasia köögist pärit lisanditega ehk karripasta ja kookospiimaga. Väga maitsev ja mõnusalt vürtsikas tulemus soojendab hästi ootamatult saabunud sügisel ning aitab seestpoolt soojeneda. Kõrvitsasupil on küll eksimatult sügise nägu, aga antud jahedatesse sügispäevadesse sobib see sametine lemmik suurepäraselt. ca 1 kg kõrvitsat (koorituna) 2 küüslauguküünt, hakituna pöidlasuurune jupp ingverit, koorituna ja tükeldatuna 1-2 sibulat...

Viigimarjakook mee ja mandlitega

Viigimarjade hooaeg on lõpuks meile jõudnud. Need purpurlillad, pehmed ja krõmpsuvad marjad kuuluvad kindalt minu lemmikute hulka. Reisides neis maades, kus viigimarju kasvab, ei jäta ma kunagi kasutamata võimalust neid nautida. Tõelised lemmikud on ka kuivatatud viigimarjad. Eriti need, mis mõnusalt mahlased. Viigimari oma omadustelt on tõeline tegija ja kasulikke omadusi on temas rohkem, kui ühte kirjatükki ära mahub. Hetkel tasub aga nautida seda, et üsna taskukohase hinnaga on võimalik väärt kraami värskete viigimarjade näol soetada nii turult kui poest. Kõige lihtsam moodus on süüa neid mett ja kergelt röstitud pähkleid lisades.Viigimari sobib hästi ka erinevate juustudega, mida võib meele...

Soe salat grillitud juustu, ubade ja kirsstomatitega

Sellest ubade ja grillitud halloumi juustuga soojast salatist on märkamatult saanud minu üks selle hooaja lemmikuid. Lihtne ja kiire valmistada, samas alati nii mõnusalt maitsev. Ilmselgelt eeldab ka head hooaega, ehk siis oad peaksid olema värsked, mitte sügavkülmutatud. Kirsstomatid on õnneks üsna hooajavabad ehk siis kannatavad päris hästi süüa ka siis, kui muud tomatid on pigem tomatilaadsed maitsetud tooted. Õigemini suurem osa aastaid eelistangi kirsstomateid just seetõttu, et neis pisikestes reibastes pallikestes säilib mingi kogus õige tomati maitset ka siis, kui eelmine tomatihooaeg on juba kaugel ja järgmine veel kaugel. Halloumi juust on selline juust, mida kannatab edukalt ka grillida...

Ploomi clafoutis ehk maakeeli ploomi pannikook

Peene nimega clafoutis on tegelikult üks lihtne toit. See on pärit Prantsuse köögist ning tõenäoliselt on tegemist ühe lihtsa magusa koogiga, mida tehti siis, kui mahti toiduga jändamiseks veidi nappis. Clafoutis pandi sageli küpsema ahju järelsoojusesse nii saigi maitsev mahlane pannikook üsna lihtsa vaevaga valmis. Clafoutis on paindlik ka marjade ja puuviljade osas. Levinud on kirssidega variant, samamoodi jääb imeliselt maitsev suviste aprikooside-nektariinide-virsikutega variant ning loomulikult sobituvad sinna imehästi ka meie oma hapukasmagusad ploomid. Meie clafoutis´ploomid olid veel eriti armsast allikast, Nimelt veetsime nädalavahetuse taas oma uues maakodus (me oleme sellesse lootusetult armunud) ja naabertalu inimesed tulid meiega tutvust tegema....

Metsaseentega orsoto

Külluslikumast külluslikum seeneaeg jätkub. Kui paar nädalat tagasi rabas metsaalune oma puravikutäpilise maastikuga, siis möödunud nädalavahetuse kokkuvõtteks sobib kasutada määratlusi, mis kõnelevad riisikate ja pilvikute uputusest. Ma ei olegi vist kunagi niimoodi seeni metsast välja toonud, et põhimõtteliselt ei õnnestu minna teest kaugemale kui mõnikümmend meetrit. Täiesti uskumatu aasta! Suvesoojast ilmast ma parem ei räägigi. Tundub kokku kui muinastjutt. Paraku kehtib ka sel aastal reegel, et kui seened metsast välja toodud, tuleb nendega midagi ette võtta. Kaks seeni täis korvitäit jõllitavad mind ka hetkel terrassil juba üsna etteheitval ilmel. Marineerimine tundub olevat hetkel Eesti rahvusspordiala nr 1. Poed olevad äädikast...

Suvi jätkub. Grillitud koftad pitaleivaga

Imeline nädal on jälle käsil. Kui tavaliselt on september ikka igati sügis, siis sel aastal oleme saanud veidi suve veel kingituseks. Väljas on soe, päikest on palju ja hinges vahepeal pealetükkinud sügisnukrus hetkeks jälle taandunud. Nautigem seda mõnusat suve jätku, seniks kuni seda on. Et aga suvi ja grillimine on lahutamatud, siis on jätkuvalt õige aeg veidi toitu ka õues valmis teha. Meie sellesuvine uus abivahend on savist Emile Henry hamburgerigrill, millel saab kahel erineval tasapinnal valmistada nii erksamat kuumust vajavat liha ja samas soojendada ka hamburgerisaia, pitaleiba või siis ka muud meelepärast. Viimati sai valmistatud lihapalle, mille päritolujärgne nimetus...

Mahlane ploomikrõbedik

Krõbedikud ehk ingliskeelselt crumble´id on iga perenaise unistus. Mugavuskook. Käid korra köögis ära, veedad seal mõned produktiivsed minutid ja lükkad krõbediku ahju, siis ootad natuke aega, kuni ahi loomingu valmis küpsetab ning siis võtab malbel ilmel vastu komplimente. Krõbeda kaerahelbe ja mahlaste viljade koosluses on midagi sellist, mille peale võib alati kindel olla. No toimib! Kas sel hooajal. Kontrollitud 🙂 Üldjoontes on krõbedikuga tõesti nii, et ebaõnnestumise võimalus on pea olematu. Võib ainult selle liiga kauaks ahju unustada või siis suhkru soolaga segi ajada. Seega ka algajale kodukokale igati jõukohane ettevõtmine ja samas võib kindel olla, et seda krõbedat maiust...

Krõbeda panko paneeringuga ja päikesekuivatatud tomatiga ahjukala

Üks mõnusalt lihtne retsept, kuidas kiirelt ja vähese vaevaga valmistada tõsiselt maitsev ahjukala. Selle kala puhul on võtmesõnaks panko paneering, mis on jämedama jahvatusega kui meil põhiliselt kasutatav riivsai ning jääb seetõttu ka õhulisem ja krõbedam. Panko on pärit Jaapanist ning valdavalt kasutatakse seda panko paneeringut frititud toitude puhul. Jääb tõeliselt krõbe ja mõnus. Selle kala puhul tuleb esmalt paneering korraga valmis teha, siis kalale laotada ja kala koos paneeringuga hoopis ahjus valmis küpsetada. 1 kg valge kala fileed (sobib nii tursk, ahven, koha jt) 50 g võid 1,5 dl panko paneeringut (kasutasin SEDA Umami.ee pankot) 1 sibul hakituna 2...

Kuidas grilli ahjuna kasutada. Mõned lihtsad pirukad ja suupisted saviplaadil küpsetatuna

Sel suvehooajal oleme mõnuga hullanud saviplaadiga, mida saab kasutada tavalisel grillil. Kuumal suvel tundus üsna vastuvõetamatu idee palavas toas veel kuuma ahjuga jändama hakata. Kogu söögivalmistamine kandus sujuvalt õue. Kui grillil liha ja köögiviljade küpstamine on pigem tavapärane, siis selleaastaseks lahedaks avastuseks oli kuumakindel saviplaat. Kui sul on olemas suletava kaanega grill, siis saabki lihtsa vaevaga endale ahju kombineerida. Kusjuures küpsetistele peaks sel moel tekkima kiviahju efekti meenutav maitse. Lihtne kombinatsioon kahest täisteratortillast, juustust ja spinatist Seenepirukad grillil. Miks mitte? Üks korralik pärmitaina focaccia juustu ja rosmariiniga. Täiesti võimalik ka grillil küpsetada. Meie oleme reeglina kasutanud söegrilli, et maitse veel...

Porgandisalat koriandri ja pistaatsiapähklitega

See on üks väga mõnus salat. Just selline, et korra prooviks teed ja siis jäädki tegema. Koriandri ja porgandi suurepärasest koostööst on tõenäoliselt paljud aimu saanud nn Korea salatit proovides (kuigi mõni aeg tagasi oli ühes saates juttu, et see on selline “vale-Korea” salat ehk siis välja töötatud Nõuka ajal Koreast välja asunud korealaste poolt ja Koreas sellist salatit ei söödagi). See siintoodud salat on minu meelest veel mitmeid kordi maitsvam ja mõnusam, kuigi maitsekombinatsioon on üsna sarnane ka siin. Ise sain seda koriandri, küüslaugu ja porgandi võrratut maitsekooslust esimest korda maitsta siis, kui olin 14-aastane ja reisisime emaga Taškenti....