Kui ma suvel oma liiga kiirelt valminud marjadega punasesõstrapõõsast põrnitsesin, siis korraks lipsas peast läbi pahane porin, et kes neid viitsib korjata ja siis hiljem sisse teha. Niikuinii on marjad juba pisut liiga küpsed, et nendest korralikku tarretist saada. Punasesõstratarretist, teadagi, tehakse ju värskelt punaseks värvunud marjadest, mis pektiinist pungil, mitte kuuma päikese käes nädalajagu oma erkpunase värviga uhkeldanud marjadest. Kogusin end natuke, lasin keskpäevasel kuumal päikesel veidi jahtuda, haarasin ühel pealelõunal otsustavalt ämbri käevangu ning sukeldusin oma punasesõstrapõõsastesse. Ära korjasin. Ja ära tegin. Päris-päris mitu liitrit seda vanakooli punasesõstrasiirupit, mida nüüd hea võtta ja kõige nostalgilisema morsina juua või siis hoopis retromagustoidu mannavahu sisse sättida.

Mannavahuga on meil kõigil tõenäoliselt oma, loodetavasti soe, suhe. See hapukasmagus õhuline-vahuline magustoit tegi ikka päeva ilusaks küll. Nõukaajal oli ainuke mure selle korralik vahtusaamine. Mikserid olid sel ajal ju defka värk ja käsitsi vispeldades saavad mannavahu vahule ainult kõige sitkemad. Nüüdsel ajal pole muud, kui lükka aga oma võimas kannmikser vihaselt urisema ja ise võid samal ajal muid toimetusi teha, kui kollakasroosast pudrust õrnroosa vahuline magustoit saab.
Kuna tavaline nisumanna ei ole uuemate aegade valguses enam liiga tunnustatud toit (on ju tegemist kooritud nisuteraga, kust kõik kasulik eemaldatud), siis olen hakanud siin magustoidus kasutama kaeramannat. Annab samuti väga hästi vahustada ja minu meelest on isegi mõnusama maitsega. Lapsed on ka soojalt omaks võtnud ja eelistavad pigem seda varianti.
Tuleb tunnistada, et sõltuvalt serveerimisest võib sellest muidu üsna argise olemisega magustoidust pea piduroa mõõtu pokaalitäie vormida. Kaunistamiseks värskeid marju ja kui tavaline piim asendada näiteks kreemisema vanillikastmega, siis on tulemuseks gurmeeroa mõõtu dessert, mis muuhulgas ka igati tervisesõbralik.

Kaerajahust mannavaht punasesõstramahlaga
Kogus: 4-6-le
1 l paraja kangusega punasesõstramahla (sobib ka jõhvika-, õuna- vm hapukas mahl)
vajadusel suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl kaeramannat (mina kasutasin SEDA Myllyn Parase kaeramannat)
serveerimiseks värskeid marju ja piima (soovi korral)
Sega paraja magususega mahl valmis. Vajadusel lisa suhkrut. Mahl peaks olema umbes sama magususega, nagu pisut kangem morss. Magusamale mahlale ei ole vaja suhkrut üldse lisada. Kuumuta potis mahl keemiseni ja lisa siis pidevalt segades niristades kaeramanna. Väldi tükkide tekkimist. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja lase umbes 10 minutit vaikselt keeda aeg-ajalt potitäit segades. Tulemuseks peaks olema vedelapoolne puder. Tõsta siis tulelt ja jahuta veidi.
Vahusta veidi jahutatud mass kohevaks heledaks vahuks. Kõige lihtsam on seda teha kannmikseriga maksimumkiiruse peal. Kalla magustoidukaussidesse või -pokaalidesse. Aseta jahedasse.
Serveerimisel paku juurde külma piima või vanillikastet ja värskeid marju.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.