Shiitake seened on ühed mu lemmikud seened väljaspool seenehooaega, kui puravikud, kuuseriisikad ja kukeseened loomulikult aukohale asetuvad. Shiitake seeni olen hästi palju just Aasia toitudes kasutanud, kuhu neid lisan kuivatatult ja siis eelnevalt leotatult. Hea uudis on aga see, et järjest lihtsam on meil leida ka värskeid shiitake seeni. Neid Jaapanist pärit seeni kasvatakse nüüd ka Eestis ja täpsemat infot nende kasvatamise võib leida SIIT.
Miks aga siis shiitake seened võiksid sagedamini toidulauale sättida. Esmalt muidugi nende maitse. Kellele meeldivad seened, peaksid ka shiitake seeni väga armastama, sest tegemist on üsna jõulise ja samas meeldiva nüansiga seenemaitsega. Lisaks maitsele on aga shiitake seened veel väga tervisesõbralik valik, kuna neil seentel on viirusevastane ja antibiootiline toime ning neid on läbi aastasadade kasutatud erinevate haiguste ravis. Shiitake tugevdab organismi vastupanuvõimet ning aitab kolesteroolitaset kontrolli all hoida.
Seened on aminohappelise koostise ja kergema seeduvuse pärast keha jaoks paremad valguallikad kui liha. Seentes sisalduvad mineraalained aitavad kõikides kehas toimuvates protsessides kaasa.
Shiitake seen (Lentinula edodes) on kõigist ravitoimega seentest kõige enam uuritud. Sellel on antihistamiinne (allergiavastane) toime ning see aitab võidelda kõrge vererõhu, vähi ja kasvajatega. Sellel on teisi seeninfektsioone ja viiruseid tõrjuv toime. Shiitake sisaldab kaheksat eri tüüpi aminohapet, mis on paremas vahekorras kui piimas munades ja sojas ning see on hea vitamiiniallikas, sisaldades A-, B-grupi ja D-vitamiini ja niatsiini. Seda on kasutatud loodusliku antibiootikumina, kõrge kolesterooli vastu, maksahaiguste ravis (nagu hepatiit ja tsirroos), üldise immuunsüsteemi toetajana ning diabeedi ravis.

Lisaks eelpool kirjeldatutele on shiitake seentel ka toitaineline koostis pea ideaalilähedane. Nimelt on need seened väga kvaliteetseks valguallikaks sisaldades kaheksat eri tüüpi aminohapet, mis on meie keha seisukohalt paremas vahekorras kui näiteks piimas, munas või sojas. Valguliselt koostiselt teeb shiitake isegi lihale ära, kuna ta on kergemini seeditav. Seentes sisalduvad mineraalained aitavad kõiki meie kehas toimuvaid protsesse toetada.
Vitamiinidest sisaldavad shiitake seened A- ja B-grupi vitamiine ning D-vitamiini. Seeni on kasutatud nii diabeedi ennetuses ja ravis aga ka lihtsalt immuunsüsteemi toetava abivahendina.

Kui aga shiitake seente toiteväärtusele ja kasulikkusele piisavalt lauldud, tasub ka mõned maitsvad kooslused ette võtta, kus shiitake seened oma parimaid omadusi saavad näidata. Katsetasin värskeid shiitake seeni valmistada kahel erineval moel – kleepuvas magusa nüansiga aasiapärases kastmes ning pisut euroopalikumal moel ehk siis näiteks rebitud lihale sarnasel moel saia vahel serveerituna. Mõnusad ja maitsvad said mõlemad road.

Kleepuv seenepada shiitake seentega. 
Kogus: 4-le
500 g shiitake seeni, tükeldatuna
2 sl maisitärklist
3-4 sl õli vokkimiseks
1 tl seesamiõli
2 küüslauguküünt, hakituna
jupp ingverit, hakituna
punast tšillit, hakituna
2 sl rafineerimata suhkrut
2 sl riisiäädikat
1 tl maisitärklist + 1 sl vett
3-4 sl sojakastet
Serveerimiseks aurutatud basmati riisi, seesamiseemneid ja rohelist sibulat
Tõsta tükeldatud shiitakse seened kaussi, puista peale maisitärklis ja sega läbi, nii et seened oleksid tärklisega kaetud.
Kuumuta vokkpannil õli ja prae seened vokkpannil läbi 4-6 minuti jooksul. Seened peaksid olema väljast krõbedad ja seest läbi küpsenud. Tõsta seened pannilt ja vajadusel puhasta pann. Lisa vajadusel pannile täiendavalt õli. alanda veidi kuumust ja lisa pannile seesamiõli. Tõsta pannile küüslauk, ingver ja tšillipipar ning prae läbi kuni need muutuvad aromaatseks. Lisa pannile suhkur, sega läbi ja lase kergelt karamelliseeruda. Lisa tärklis, sojakaste ja riisiäädikas, sega, kuni kaste pakseneb ja hakkab kergelt mullitama. Tõsta nüüd seened pannile kastme sisse tagasi, kuumuta läbi ja sega nii, et seened oleksid üleni kastmega kaetud.
Tõsta pannilt serveerimistaldrikule. Paku juurde aurutatud basmati riisi ja viimistle kaste seesamiseemnete ja hakitud rohelise sibulaga.

Lisaks kleepuvas kastmes seentele valmistasin ka kergelt suitsuses kastmes pannil praetud shiitake seeni, mida sobib serveerida kas saia või leiva vahel koos rohelise salatiga. Nii saad tulemuseks toeka eine, mis samas täiesti taimne.

Kergelt BBQ maitseline shiitake seente täidis burgerisaia vahele
Kogus: 4-le
500 g shiitakse seeni, tükeldatuna
1 sl oliiviõli
1-1,5 dl BBQ maitselist kastet või ketšupit (nt Hellmanns BBQ ketšup)
veidi puljongit
1 sibul, hakituna
soola ja pipart
4 palaleiba, hamburgerisaia vm
serveerimseks rohelist salatit, majoneesi, tomativiile, idusid, kurki vm meelepärast
Kuumuta pannil oliiviõli. Lisa pannile tükeldatud seened ning prae neid keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades ca 7-10 minutit, kuni seentes olev vesi on aurustunud ja seened läbi küpsenud.
Alanda veidi kuumust, maitsesta seened soola ja pipraga, lisa pannile sibul ning prae seeni veel umbes 5 minutit, kuni seened hakkavad kergelt karamellistuma. Kalla pannile nüüd tomatikaste, lisa veidi kuuma puljongit ja sega kõik läbi. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja hauta vaikselt umbes 10-15 minutit, kuni kaste muutub paksuks ja kleepuvaks.
Jahuta veidi ja serveeri koos saia- või palaleivaga salatirohelisel. Puista peale värskeid idusid.

Shiitake seente saadavuse kohta saab kõige täpsemat infot nende kodulehelt SIIT

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.