Tõenäoliselt on sagedasem blogikülastaja märganud, et viimasel ajal ei ole blogisse koogiretsepte just liiga palju lisandunud. Tõepoolest, kui järele mõelda, siis oleme oma kodus hakanud märkimisväärselt vähem kooki sööma. Ja see omakorda tähendab seda, et kui süüa kooki, siis põhjusega. Niisama keeksilaadseid sega suhkur-jahu-või kokku ja küpseta valmis stiilis kooke väga ei kipugi enam tegema. Aga vahel, tuleb tunnistada, on siiski mõnus ühe väikese koogitüki kõrvale piimavahune kohv võtta ja korraks siis hetke nautida.

See beseekatte all olev õunakook sai hetkega pere lemmikuks. Maitses kõikidele hoolimata sellest, et tegelikult on see kook ilma nisujahuta ehk siis gluteenivaba. Mul lihtsalt suuremad lapsed kipuvad viljelema arvamust, et kõik, millele tervislikkuse silt külge kleebitud, on kahtlustäratav. See kook õigustas end igati ja tegelikult olen seda õunahooajal juba mitu korda teinud.

Ühtlasi olen enda jaoks avastanud, kuivõrd maitsev jääb muretainas kui seal nisujahu toortatrajahuga asendada. NB! Kindlasti tasub silmas pidada, et toortatrajahu ja tatrajahu on täiesti erinevad asjad ja käituvad küpsetades ka täiesti erinevalt. Olen kord selle vea teinud, et toortatrajahu puudusel asendasin ühes küpsetises tavalise tatrajahuga. Ütleme nii, et kogu pingutus kroonis laiali murenenud õnnetu käkiga. Ehk siis siin koogis on kasutatud ikka ja ainult toortatrjahu. Muidu on aga küpsetis selline keskmiselt panustamist nõudev ehk siis kõik kolm kihti vajavad veidi ettevalmistamist, aga kindlasti ei ole siin ka midagi ülejõu käivat neile, kes suudavad ahju õigele temperatuurile sättida või mikserit käes hoida.

Keskmiseks vahekihiks on enne pannil või sees kergelt karamellist mekki saanud õunad. Mulle meeldib hästi sinna lisada ka veidi kardemoni ja sorts Vana Tallinna likööri. Maitse jääb kuidagi hästi mõnus ja kontsentreeritud. Samamoodi võib maitseainena kasutada õunakoogi klassikut kaneeli või siis hoopis delikaatsema vaniljega õunakihile maitsestust anda.

Beseekattega õunakook tatrajahust põhjal

Portsjonit 8

Koostisosad

Koogipõhi

  • 100 g võid
  • 1 dl rafineerimata roosuhkrut
  • 3 dl Remedyway toortatrajahu
  • 1 munakollane
  • Näpuotsaga soola
  • Vajadusel veidi vett

Täidis

  • 50 g võid
  • 3-4 sl suhkrut
  • 400-500 g õunu tükeldatuna
  • 1-2 tl tärklist vajadusel
  • 1/2 tl kardemoni
  • sorts Vana Tallinna likööri
  • sidrunimahla

Beseekate

  • 4 munavalget
  • Näpuotsaga soola
  • 1 dl suhkrut

Valmistamine

  • Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis toortatrajahu, suhkur, või, munakollane ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike. Suru tainas ca 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja küpseta 180-200 kraadi juures kümmekond minutit, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.
  • Valmista täidis. Selleks sulata pannil või ja lisa ka suhkur. Sega läbi ja tõsta siis pannile õunad. Sega õunad või ja suhkruseguga läbi, lisa pannile ka sidrunimahl ka kardemon ning hauta mõned minutid. Viimasena lisa ka liköör. Kui vedelikku eraldub liiga palju, lisa õunasegule ka pisut tärklist. Sega läbi ja jaota siis õunasegu eelküpsetatud põhjale.
    Beseekihi jaoks vahusta munavalged ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks. Tõsta munavalgevaht õunakihi peale, laota ühtlaselt laiali ja küpseta siis 150 kraadi juures mõnikümmend (20-30) minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Keera ajust kuumus ära ja jäta kook lahtise ahjuuksega veel mõneks ajaks ahju. Lõigates kasuta vette kastetud nuga, siis ei lõhu beseed ära.

Postitus sündis koostöös Remedyway´ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.