Ma mäletan seda, kui sain esimest korda maitsta maisi püreesuppi. Enam ei ole meeles, kus ja mis asjaoludel see oli, küll on aga mällu sööbinud üllatusega segatud maitsenauding, mis täiesti omalaadse maitsekombinatsiooni sellest hetkest alates maitsemällu jäädvustas. Mulle väga meeldib, kuidas mais oma loomuomase magususega suudab supile ka täiesti teistmoodi iseloomu anda. Kes armastab maisi ja maisi maitset, see saab aru.

Maisisuppi olen ikka ise vahel teinud ja kui kusagil välja süües seda pakutakse, siis suudan harva loobuda. Vahel on see mõnus vaheldus tavapärastele püreesuppidele.

Muide, tuleb välja, et üsna sarnane maisist püreesupp (inglise keeles corn potage) on Jaapanis ülipopulaarne toit, mida võib pakendatuna saada isegi suupisteid pakkuvatest automaatidest. See siintoodud imelihtsa valmistuskäiguga supp on kergendavaks lahenduseks, kui soovid kiirelt ja maitsvalt süüa valmistada. Supi jaoks vajaminev mais võib olla tooretest maisitõlvikutest lahti lõigatud, aga eriti lihtsa vaevaga saad supi valmis siis, kui kasutad kas konserveeritud või siis sügavkülmutatud maisi. Maisi enda loomulikku magusust aitab võimendada veel koor, mis supile siidise lõppviimistluse annab. Suppi võib paksendada kas jahu või tärklisega, aga mina kasutasin meie oma head kartulit, mis aitab samuti suppidele toekust ja tummisust lisada. Supile annavad lõppviimistluse võis krõbedaks praetud krutoonid ja hakitud värske petersell. Minu krutoonid olid omakorda veel maisisaiast, nii et siin supis maisiga ei ole koonerdatud. Kui soovid siidisemat lõpptulemust, võid supi lõpuks veel sõelast läbi ajada, aga see ei ole ilmtingimata vajalik.

Lihtne maisi püreesupp kartuli ja krõbedate krutoonidega

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

 • 1 sl võid
 • 1 sibul hakituna
 • 300 g konserveeritud maisi (nt Globus)
 • 100 g kartulit
 • 5 dl puljongit köögivilja- või kanapuljongit
 • 2 dl 35%-list koort
 • Hakitud värsket peterselli

Krutoonid

 • 1 sl võid
 • 2 viilu saia tükkideks rebituna
 • Soola

Valmistamine

 • Sulata paksupõhjalise poti põhjas või ja hauta siis või sees sibulat, kuni see hakkab kergelt pruunistuma. Selleks kulub umbkaudu 10 minutit. Lisa potti mais, kartul, puljong ja sool. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja hauta umbes 10 minutit, kuni kartul on pehme. Lisa ka koor. Töötle supp kas saumikseriga või siis blenderis ühtlaseks. Blenderis suppi püreestades ole ettevaatlik ja jahuta enne suppi veidi, muidu võib kuuma supi aur blenderi kaane pealt ära visata. Kalla supp läbi sõela, kui soovid eriti siidist tulemust. Maitsesta lõplikult.
 • Krutoonide jaoks kuumuta pannil õli ning prae saiakuubikud krõbedaks ja kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga.
 • Serveerides tõsta supile krutoone ja ning puista peale värsket hakitud peterselli.

Postitus sündis koostöös Globusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.