Uskumatult kuum suvi kestab ja pean tunnistama, et mulle see meeldib. Jah, on palav ja jah, kastmisest on küll kõrini, aga samas tunned, et oled sellelt kauaoodatud suvelt saanud kõike, mida ootasid ja lootsid ning rohkemgi veel. See on isegi omamoodi põnev, kuidas ka siinsamas Eestis lülitud instinktiivselt vahemerelisele režiimile ehk siis päeval eriti süüa ei tahagi ja keskendud pigem kergetele toitudele. Külmsupid ongi ehk ülim, mida sellise ilmaga suudad süüa. Ja siis õhtul, kui ilm jahedamaks muutub, tekib esimest korda päeva jooksul mingi selline tunne, mida võib söögiisuks kutsuda. Ja siis on tore koos pere, sõprade või sugulastega laua ääres koguneda ja mõnusaid suveküpseid tomateid või kalamehelt toodud suitsukala nautida. Suvise maaelu võlud! Aga jah, päevasel ajal on meil päris sageli erinevad külmsupid vaheldumisi marjakamaga. Täitsa piisav päevaseks kergeks eineks.

Üheks kordamisele tulevaks kuuma ilma jahutavaks toiduks on saanud gazpacho. Gazpacho on Hispaaniast pärit üleilma kuulus külmsupp, mis sobib suurepäraselt suvisel ajal oma menüüsse sobitamiseks.

Valmistada on seda lihtne ja plussiks on see, et supi sees on võimalik ära kasutada üleküpsenud suvemagusad tomatid. Gazpacho on universaalne supp ka seepärast, et see sobib hästi ka veganitele, vegetaarlastele, samamoodi ka laktoosi- ja gluteenitalumatele ehk siis värskendav suvesupp, mille puhul puudub põhjus seda mitte valmistada 🙂

Gazpacho ehk külm tomatisupp kuumadeks suvepäevadeks

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 suuremat hästi küpset tomatit koorituna ja tükeldatuna
  • 1 kurk tükeldatuna
  • 1 sibul tükeldatuna
  • 1 paprika puhastatuna ja tükeldatuna
  • 1-2 küüslauguküünt
  • Veidi tšillihelbeid või hakitud värksket tšillit
  • 5 dl Põltsamaa tomatimahla
  • 3-4 sl oliiviõli
  • 3-4 sl punase veini äädikat
  • Soola ja pipart
  • Pisut suhkrut
  • Värskeid ürte – basiilikut peterselli, tilli vm
  • Serveerimiseks hakitud mandleid tükeldatud avokaadot vm

Valmistamine

  • Alusta sellest, et lõika tomati nahale ristlõige ja tõsta tomatid mõneks minutiks keevasse vette. Tõsta veest välja, jahuta veidi ja koori siis tomat. Tükelda ja tõsta blenderisse või purustajasse. Tõsta sinna ka tükeldatud kurk, sibul, paprika ja küüslauk. Kui kasutad tšillit, lisa sinna ka tükeldatud tšilli. Kalla juurde osa tomatimahlast ja surista köögiviljad ühtlaseks. Kalla juurde ülejäänud tomatimahl ja maitsesta supp oliiviõli, punase veini äädika, soola, pipra ja suhkruga. Säti maitsed endale sobivaks ja jaota siis supp kausside või klaaside vahel. Puista peale hakitud mandleid, soovi korral ka avokaadot ja värskeid ürte. Serveeri kohe või säilita jahedas kuni serveerimiseni.

Peale seda, kui üks jahutav ja maitseküllane külmsupp nauditud, saab taas vahemerelist kuuma suve nautida. Peaasi on mitte üle kuumeneda.

Postitus sündis koostöös Põltsamaa Felix.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.