Suur suvi on mürinal sisse sõitnud ja juba mai lõpus alanud suveilmad on tekitanud mõnusa suvise meeleolu. Nii hea on mõelda, et tegelikult on suurem osa suvest ju alles ees ja pruuniks teiseks juuniks lubadus oli sel aastal igati teostatav. Samamoodi on mõtted ja maitsed end suvelainele sättinud ja ihaldavad neid kõige-kõigemaid suvemaitsed. Minu jaoks on üheks suviseks maitsete maamärgiks alati olnud ka suvemarjad.

Kõik need, mis koduajas suve edenedes küpseks saavad ehk vaarikad, punased ja mustad sõstrad. Minu meeles on nendega tehtud suvekookidel täiesti ära eksimatult õige suve maitse. Arvestades seda, et nende marjadeni tuleb siiski veel veidi kannatust varuda, on olemas lihtne lahendus. Nimelt on Härmaviljal sügavkülmutatud marjade valikus olemas justnimelt suvemarjade segu, kus eelpool mainitud suvemarjad kõik ühes pakendis kokku saavad. Ehk siis selle suvemarjasegu abil saad suvemaitseid kiirendada, pikendada või hoopis keset talve suvenostalgiat pisut vaigistada, kui tuisutusk peale kipub tulema.

Maitsed on marjadel just need õiged, nagu oleks vanaema aiast korjatud ehk siis marjad seal sügavkülmasegus ei ole suured ja maitsetud kultuurtaimed, vaid ikka selle maitsega, mida oled harjunud ise põõsas nosimas käies nautima.

Selline suvemarjakook sobib hästi ka maakodus või suvilas valmistamiseks, sest koostisained on kõik lihtsad ja käepärased. Igast külapoest leitavad ja koogi valmistaminegi ei käi kellelegi üle jõu.

Hapukoorekattega suvemarjakook

Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 10

Koostisosad

Tainas:

  • 100 g võid
  • 2,5 dl speltajahu või nisujahu
  • 2-3 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola

Täidis:

  • 1 pakk ehk 300 g Härmavilja suvist marjasega
  • 2 sl tärklist
  • 3 suuremat muna
  • 400 g hapukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl anillisuhkrut

Valmistamine

  • Valmista esmalt tainas. Selleks töötle köögikombainis või näppude vahel või jahu, suhkru ja soolaga ühtlaseks puruks. Lisa veidi vett, et moodustuks tainapall. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta 180 kraadi juures kümmekond minutit, kuni tainas on kuivaks tõmbunud, kuid mitte pruunistunud. Tõsta ahjust välja.
  • Sega sügavkülmutatud segu 1 sl tärklisega. Kalla eelküpsetatud põhjale.
  • Vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Lisa hapukoor ning 1 sl tärklist. Sega läbi ja kalla segu marjadele. Tõsta ahju ja küpseta 180 kraadi juures ca 45 minutit või kuni koogi pealispind on kuldne ning kook raputades enam liialt ei võbele.
  • Tõsta ahjust, jahuta veidi ja serveerides puista peale veidi tuhksuhkrut.

Postitus sündis koostöös Härmaviljaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.