Nii, nagu juba korduvalt tõestatud, eksisteerib ja toimib edukalt blogijate kollektiivne alateadvus, mis annab tulemuseks ühel ajal erinevates kohtades ja samal teemal tekkivad toidupostitused. Läbi proovitud, kontrollitud ja toimimine tõestatud. Seesama avokaadopestoga pasta on üks ere näide, kuidas samal ajal kui see postitus siin ootas oma hetke (esimeste piltidega ei olnud rahul ja jätsin postituse ootele ning vahepeal tulid kiiremad teemad ka vahele) üllatas Liina toiduteadlikku üldsust …. avokaadopasta postitusega. Kusjuures tema postitusest selgub, et Soomes olevat see avokaadopasta ebanormaalselt popp, nii et üheaegseid avastamishetki selle pasta hääduse teemal jagub tõenäoliselt nii siia- kui sinnapoole lahte ja nagu tavaks saanud,...
Üks mõnus Briti pubitoitude raamat. Fish’n’chips mõistagi ka
Kui rääkida Briti pubitoitudest, siis on vist üsna seaduspärane, et esimesena kargab kõigile pähe kombinatsioon fish’n’chips. Mis seal salata, hästi valmistatud krõbedad kartulid koos õlletainas valge kalaga maitsevad ikka imeliselt hästi. Ega’s klassikud asjata sünni. Juba mõnda aega, täpsemalt paar aastat tagasi sain aimu, et kui Eestis korralikku ja autentset Briti pubitoitu ning väga asjatundlikku õllevalikut ja -soovitust hinnata, siis tuleb sammud seada Vanalinnas asuvasse Drink Bar’i. Oma esimsestest muljetest selle nimetatud baari või pubiga pajatan SIIN. Kusjuures siiani olen veendunud, et tookordne õlles hautatud seapõsk oli üks mõnusamaid pubitoite, mida eales söönud olen. Seetõttu olin siiralt rõõmus, kui avastasin,...
Peet-peeti-peedist. Seekord pesto ja hummusena
Ei saa ma läbi peedita… Praegu, kus värskete suviste köögiviljade pealetung on paraku mõneks ajaks peatunud, päästavad ikaldusest välja juurikalised, mis salve kogutud. Seepärast siis minu suhe peediga taas nii kirglikuks on muutunud ja, nagu mulle omane, ei suuda ma vaimustust doseerida ja tarbin juba mitmendat nädalat peedimäärdeid nii leival kui salatina. Alguse sai kõik sellest, et tegin ajakirja Mari novembrinumbri jaoks valmis peedipesto kõrvitsaseemnetega, kusjuures peaosas olid seekord pigem kõrvitsaseemned ja ürdivaesel ajal oli peet lihtsalt roheliste ürtide asendus (ka rohelistes pestodes meeldib mulle väga kõrvitsaseemneid kasutada). No ja ega rohkem vaja ei olnudki. Isegi mõni lastest on peale...
Juustune muskaatkõrvitsapirukas
Riskides tüütuks ja ühekülgseks muutumisega, on ka seekordne postitus kõrvitsast. Ikkagi hooaeg ju! Lisaks ei saa midagi selle vastu teha, et kõrvits lihtsalt inspireerib katsetama. Soovitan võimalusel alati valida muskaatkõrvitsa, millega on ka see pirukas tehtud, sest maitse ning ka kõrvitsa olek jääb tugevama ihuga muskaadil oluliselt mõnusam. Ohtra juustu lisamine teeb kõrvitsaga imet, kokku maitseb täidis mahlaselt ja rikkalikult. Juustudega võib ka julgelt katsetada – siin toodud retsept on vaid üks võimalikest kooslusest. Samamoodi võib kasutada ka kitse-, feta-, suitsu- vm juustusid. Peaasi, et juustuga ei koonerdadaks 🙂 See pildil olev pirukas sai aga tehtud sellise valemi järgi: 500...
Sügisvärvides peedi- ja kõrvitsarisoto toorjuustuga
Eelmisel postituses oli juttu NENDEST Mustapekka toorjuustudest, mis sattusid minu kööki Valio initsiatiivil, kes neid katsetamiseks jagas. Olles kindlaks teinud, et juustu sulatamine muudab selle toorjuustu mõnusalt siidiseks ja kreemjaks, tekkis mõte katsetada seda juustu risotodes. No tegelikult oli risoto niikuinii plaanis ja siis sai lihtsalt kaks asja ühendatud. Kuna sel hetkel olid kodus olemas nii ahjupeet kui ka ahjukõrvits, siis sai risoto jagatud kaheks ning proovitud kahe sügisese variandiga. Värvide mäng haakub oktoobrikuuga suurepäraselt. Asja tuumaks on klassikaline risotopõhi ning kõrvits ja peet sisenevad risoto-loosse on alles lõppfaasis. Klassikalise variandi parmesan sai lihtsalt osaliselt toorjuustudega asendatud, mis muteerusid kiirelt...
Suupistesaiad viigimarja, tšillise toorjuustu ning balsamico kreemiga
Esmalt algusest – Valio saatis testimiseks Mustapekka toorjuustusid. Tegemist on üsna omalaadsete juustudega ja mitte ainult seepärast, et neid valmistatakse käsitsi, vaid et kogu toote idee on hetkel siinmail üsna unikaalne. Lahti seletatuna on Mustapekka juustu puhul rammus ja rikkalik (rasvasisaldus on päris kobe) toorjuustupallike erinevate maitsesegude sees veeretatud. Valikus on magus tšilli, pipar ja küüslauk. Tuleb tunnistada, et niisama näksimiseks on need juustud ehk isegi liiga rammusad, tekstuurilt või ja toorjuustu vahepeale paigutuvad. Mulle isiklikult meeldiks neid pigem kas mõnusa röstsaia või suupisteleiva peale sättida. Või siis ka puuviljade-köögviljadega sobitada. Tundub, et näiteks röstpeediviilule sobituks üks küüslaugune tükk seda...
Muskaatkõrvitsa-kana-kookospiima karri Goa moodi
See imelihtne ja samas hästi maitsev karri on sündinud mitme asjaolu kokkusattumisel – kodus oli lahtilõigatud muskaatkõrvits, samalaadne karri oli saanud juba kogu pere lemmikuks ja oli vaja midagi hästi kiirelt valmistada. Mugavustoit on see kindla peale, sest rikkalik pada valmib mõnekümne minutiga. Lihtne ja üsna taskukohane ka. Meie pere puhul on boonuseks see, et söövad seda hea meelega kõik, ka kõige pirtsumad. Retsepti algallikat isegi ei mäleta, sest juba mõnda aega segan selle karri mälu järgi kokku. Niipalju on meeles, et tegemist peaks olema Goa piirkonna toiduga, mis nüüdseks on küll päris palju muteerunud. Seni olen teinud seda karrit...
Kanagurmee ja lummav linnavaade
Esialgu võib arusaamatuna näida, mis neid kahte – kana ja linnavaadet – küll ühendab, aga vastus on tegelikult üsna lihtne ja elamusi nii silmadele kui maitsemeeltele pakkuv. Nimelt, oktoobrikuu jooksul ootab erilise maitseelamuse otsijaid 112-meetri kõrgusel asuvas restoranis Horisont nelja peakoka valmistatud 6-käiguline menüü. Menüüsse kuuluvad restoran Horisont peakoka Michael Wilkinsoni pardimaksa parfee, Rannamõisa peakoka Ants Uustalu kana ballotine, Swissoteli peakoka Andrew Stansbie šokolaadivulkaan ning Rannamõisa blogikoka Ragne Värgi küülikurisoto. Sai kõik need road ka ise järele proovitud ja julgen kiia. Ainuüksi küülikurisoto nimel tasub kohale minna 🙂 Ants Uustalu tööhoos ja linnuliharoogadele viimast lihvi andmas Pressile suunatud info väidab...
Uus ajakiri Mari ja üks mõnus läätsesalati retsept
Tähelepanelikud on ehk märganud, et ajakirjalettidele on end sättinud uus naisteajakiri. Ilus läikiv ja kirju, nagu üks õige ajakiri olema peabki. Nimeks Mari. Kes pole veel avastanud, vaadaku järgi. Oktoobrinumber on ametlik see kõige-kõige esimesem number edasipidi igakuiseks muutuvas jadas. Selle kõige taga on ajakirja Anne peatoimetajana tuntud Tiina Lang, kes peale mõneaastat väikest mõtete ja ideede kogumise pausi tegi uue ajakirja, millele sai seekord nimeks siis korralik ja eatu Eesti naisenimi Mari. Tiina on ise ka uue ajakirja peatoimetaja rollis. Ajakiri on võtnud suuna naisele, kes väärtustab kõige muu olulise kõrval ka iseennast ning kes julgeb olla ise, teha...
Ploomi martsipani tartaletid
See ploomitartaleti retsept on ilmselgelt perenaise päästja, kui on vaja midagi magusat hästi kiiresti ja lihtsalt valmistada. Kooslusest ploom ja martsipan ei ole vist mõtet pikemalt pajatada. Lühidalt öeldes on tegemist täiesti vastupandamatut kooskõla moodustava duoga. Veidike Vana Tallinna likööri ja pähkleid veel lisaks ning lihtne kuid toimiv hurmurküpsetis ongi valmis. Minu versiooni puhul oli tegu väikeste tartalettidega, millele saab sättida ühe suuremat sorti ploomipooliku. Sama kooki samade koostisosadega võib teha ka suures vormis. 500 g pärmi-lehttainast 5 suuremat tumedat ploomi 150 g küpsetusmartsipani (Odense spetsiaalne küpsetusmartsipan on küpsetamiseks parim, sobib ka tavaline mandlimartsipan) 100 g hakitud mandleid 4 spl...
Meretagune baklažaani-ikra ratatouille meetodil
Esmalt pean taaskord tunnistama, et eriti suvisel hoidistamise ajal on mul kirg osta venekeelseid toiduajakirju. Üldjuhul võib olla üsna kindel, et suur osa ajakirja sisust on pühendatud hoidistamisele ja hoidistada sealpool piiri juba osatakse. Mulle ääretult meeldib Vene köögi komme pista sajal erineval moel purki erinevaid köögivilju ning hoidiste variatiivsus ulatub palju-palju kaugemale kui meil põhiliseks repertuaariks olevad marineeritud kurgid-kõrvits-seened. Ühes sellesuvises venekeelses ajakirjas hakkas mulle silma purkitehtud hoidis, mida tituleeriti Zamorskaja baklažannaja ikra‘ks ehk siis eestikeeli meretagune baklažaani-ikra Retsepti süvenedes tundus see kooslus väga ahvatlev ja sisetunne ei vedanud alt. Kõik, kes on proovinud, on andnud sellele hoidisele vaid...
Vürtsikas kõrvitsa-kondenspiimakook
Kõik märgid viitavad sellele, et käes on kõrvitsaaeg ja korralike Eesti perede toidulauad kattuvad päikesekollaste kõrvitsatoitudega. Meeldib! Väga meeldib! Popurriid sellesamase blogi kõrvitsatoitudest võib vaadata SIIT ja ilma igasugse pingutuseta oleksin nõus seitse päeva järjest ja kolm korda päeva toituma kõrvitsast. Täiesti ammendamatu inspiratsiooniallikas nii soolasele kui magusale! Magusa kõrvitsakoogi teemaga ehk siis kõrvitsa-kondenspiimakoogiga sai nüüd Terevisioonis käidud, kus teemaks oligi kõrvits magusas toidus. Paar päeva varem alustasin kõrvits + kondenspiim katsetustega ja antud hetkeks võib tulemustega rahule jääda. Minu toidu suhtes kõige valivam laps teatas, et seda kooki kannatab süüa isegi siis, kui tead, et seal sees kõrvits on....