Panna cotta on Itaalia päritolu lihtne dessert, mis reeglina koore (või ka piima) sisaldusega, kuumutatud ja želatiiniga tarretatud. Variatsioone panna cotta teemal liigub päris palju ja üsna fantaasiarikkaid, seega on kohati isegi keeruline selle magusroa olemust piiritleda. Et kas siis želatiiniga tarretatud kohv on kohvi panna cotta või jääb ta ikkagi kohvitarretiseks. See siintoodud versioon on üsna vanamoeline ehk klassikaline lähenemine panna cottale ja määratlemine ei tohiks ka vaidlusi tekitada. Vaja läheb: 500 ml koort – võid kasutada 35%-list või ka lahjemat ehk 10%-list. Ei pea vist lisama, kumba variandiga siidisem lõpptulemus jääb 🙂 Võib ka segada erineva rasvasusega koored...
Kohapõse ceviche
Kui ühel päeval Stockmanni kalaletti silmitsema jäin, siis olid seal olemas kohapõsed ja see oli kõik päriselt, mitte unes. Kohapõsed, mõtelge! Kahjuks ei taibanud küsida, kas tegemist oli ühekordse õnnega või tasub mõnel päeval jälle kohapõske jahtima minna. Kohapõsk lihtsalt nii superlahe algaine, et karbitäie mina koheselt sealt poest ka ära tõin. Esialgu ilma põhjalikuma plaanita, mida nendega ette võtta. Kui kodus paki lahti harutasin ja neid kelmikalt ümmargusi põselihaseid silmitsesin, siis süvenes veendumus, et nii hõrku algainet kuumutama pole küll mõtet hakata. Väikesed ja õrnad, mida sa siin praed või küpsetad. Ja et toore kala marineerimine tsitruseliste mahlas mulle...
Šokolaadi-toorjuustukook Vana Tallinna likööriga
See on nüüd selline hõrgutav kook, mille puhul tuleks pere noorimatele esmalt mahlane kohupiimakook marjadega sisse sööta, siis pikk pai teha ja teise tuppa mängima saata. Et emmed-issid saaksid maiustama asuda 🙂 Sest Vana Tallinna toorjuustu-šokolaadikook ei ole kohe kindlasti laste kook. Küll on ta aga mahlane, rikkalik, mõnusalt vürtsikas ja hullutavalt šokolaadine. Tuleks vist veel hoiatada, et sõltuvust tekitav. Kook moodustub kolmest kihist, küpsistest põhi, toorjuustune vahekiht ja siis šokolaadi ja Vana Tallinna kreemlikööriga viimistletud pealispind. Vaja läheb: 1 pakk Kalevi kakaoküpsiseid 50 gr võid 250 gr tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi 400 gr toorjuustu 2 dl suhkrut 3 spl...
Restoran Cru Viru tänaval. Uus ja põnev
Üsna äsja on avanud oma uksed restoran Cru. Cru’d leida ei ole keeruline, asub see Vanalinnas, täpsemalt Viru tänaval, nii et mööda Viru tänavat Raekoja poole kulgema hakates tuleks hoida vasakule tänava poolele ning siis hoida silmad lahti. Samasse majja peidab enda ka hotell Cru ning viitav silt on näha ka Viru tänavale. Sisse pääseb restorani mõnusast väikesest sisehoovist-umbtänavast, kus kindasti suvel on eriti õdus istuda ja jahutavat veini koos maitsva toiduga nautida. Cru kuulub Carmen Gruppi ning köögis askeldab ja vägesid juhatab peakokk Dimitri Haljukov. Interjöör on parasjagu selline, et ei tekita liialt kammitsetud meeleolu, vaid annab ette mõnusa...
Leib, röstitud luuüdi ja murtud truudus
Ma käisin Leib restos ja murdsin jälle truudust. Ja see ei olnud esimene kord. Truudust murdsin oma seni kõigutamatule lemmikule ehk kooslusele toit ja vein, andes oma eelistuse täiesti vabatahtlikult ja olles täie mõistuse juures kooslusele toit ja õlu. Ja selles kõiges on süüd Leib resto. Kui leidub keegi, kes veel ei tea, kus Leib. Resto ja aed. tegutseb, siis tuleks suunata pilgud Šoti Klubi ja vanalinna, täpsemalt Uue tänava suunas. Esmastest muljetest eelmisel suvel pajatan pikemalt SIIN. Nimetet koha peakoka Janno Lepiku poolt valmistatud maitsvad road niidavad jalust just eelkõige oma lihtsuse ja teisalt lihtsusele antud täiuslikkuse ja sageli...
Pühademunad
Pühademunade kaunistamiseks idee Kesturult (neid rosette müüakse turuhoones munamüüjate juures). Kuuldavasti liigub sama kraami ka Balti jaama turul. Tunnistan, et need on ka ainukesed valmiskaunistused, mis on mu südame võitnud. Esikohal on jätkuvalt sibulakoortega värvimine, erandiks ei jää ka see aasta. Aga vahelduseks on ka need slaavimustrilised kaunistused väga armsad 🙂
Crème caramel
Selle lihtsa ja muus maailmas väga levinud magustoidu nime jätsin tõlkimata mitte peenutsemisest, vaid teatavast nõutusest. Kui Crème brûlée on meil kokkuleppeliselt brüleekreem, siis kas Crème caramel peaks olema karamellkreem? Samas on karamellkreemi nimetuse all liikumas nii tärklisega karamellkisselli variante kui ka igasuguseid muid kreeme, seega las jääda siis originaalnimetus, et pilti mitte liiga segaseks ajada. Päritolu üle, nagu arvata võib, vaieldakse ning enda algupäraks tahaksid seda lugeda nii prantslased, hispaanlased kui ka teab-kes-veel-rahvused, kes selle magusroa on oma kööki juba igiammu adapteerinud. Kahte klassikut – Crème brûlée’d ja Crème caramel’i –eristab esmalt see, et karamelline kõrvetatud suhkrukiht on esimesel...
Hiina teemunad. Marmorimustriline suupiste
Hiina teemunad ei ole teps mitte lihavõtete toit. Pigem on tegemist Hiinas tavapärase tänavatoiduga. Teisalt on marmorja mustriga munad sedavõrd kaunid, et miks mitte adopteerida see mõnus moodus mune valmistada just pühadeaegseks suupisteks. Süüdistama pean jälle selles idees oma sõpru, kelle juures külas käies sai neidsamu Hiina teemunasid eelroaks ampsatud, eelnevalt sinna peale musta soola raputades ja kokkuvõtvalt nenditud, et on üks mõnus munavalmistamise moodus see teemuna küll. Need munad on siin vutimuna mõõdus, sest kanamunade puhul oleks tõenäoliselt veidi kurnav üht muna teise järel eelroaks ampsata. Ühe käeliigutusega põske pista on seda ka …. no ütleme, et veidi ebaviisaks...
Värsked kevadrullid suitsupardi, mungoanuudlite ja mangoga
Need värsked kevadrullid on midagi sellist, millest sain esimest korda aimu aastatagusel Vietnami reisil. Mul ei olnud seni pähegi tulnud, et kevadrulle võib süüa ka ilma friteerimata ja et imeõhukese riisipaberi sisse keeratuna võib üks väärt kraami täis rullike nii puhtaid ja selgeid maitsekooslusi moodustada. Kõige meeldejäävama elamuse pakkusid Vietnamis olles Mekongi Delta kodumajutuse õhtusöögil pakutud värskelt püütud ja küpsetatud kalast valmistatud kevadrullid (Elephant Ear Fish – see peaks olema mingi just Mekongi Deltale väga iseloomulik kala, millel tõenäoliselt eestikeelne nimetus lihtsalt puudub). Praetud kalast tuli tükikesi rebida, neid riisipaberile sättida koos rohelise mango ribadega, riisinuudlite ja ohtra rohelise kraamiga,...
Sidruni-sibula marinaadis kilud – iga kalasõbra kiusatus
See hästi ahvatlev retsept jäi mind kummitama jõulukuisest Oma Maitse ajakirjast, kus need kilud olid kahe päeva kilude nime all. Kilulembus vaevab mind juba ammu ja igasugused mõnusad retseptid kilu tarvitamiseks on seetõttu kõrgendatud tähelepanu all. Mõni aeg tagasi turult värskele kilule peale sattudes (kilu oli nii värske, et turumüüja haukas ise kilukasti kõrval sedasama kala musta leiva ja soolaga. Parimat garantiid värskusele vist annab otsida) ei olnud kahtluski, et jätaksin need ostmata. Korralik ports kilu koju tassitud sai kahepäevaste kilude retsepti nende peal kohe ka ära testitud. Esmalt tuli muidugi kala puhastada ja see protseduur on sarnane räime puhastamisele,...
Iiri soodaleib
Soodaga kergitatud leivad on kergendav vaheldus neile, kes tahaksid küll ahjusooja leiba, kuid korralikku juuretise-kääritusega leivategu ei ole mahti ette võtta. See peaks olema klassikaline Iiri soodaleib, millest on tekkinud hulganiselt variatsioone rosinate-pählklite jm lisamisega. Tulemus on küll veidi teistlaadne kui meie harjumuspärane must leib, kuid mõnusalt maalähedane saab tulemus kindla peale olema. Boonuseks on tõik, et leiva valmistamseks kulub aega vähem kui tunnike. Tervislik on see leib niikuinii, seemned ja kliid muudavad leiva kiudainerikkaks ning igati turgutavaks ja toitvaks suutäieks. Soojalt, ohtra võiga on sellised leivad võrratud. Jahude puhul ei ole põhjust täpselt näpuga retseptis järge ajada ning erinevaid...
Täiesti patuvaba ja ikkagi häbematult maitsev peedibrownie
See tuli nüüd selline kook, mida võiks isegi apteegis müüa 🙂 Vaadates kõiki komponente, mis retseptis kirjas, ei ole kohe ühegi üle võimalik norida. Ja kui sageli kipuvad kookide puhul määratlused “maitsev” ja “tervislik” olema skaala erinevates otstes, siis seekord tuleks rekordpunktid anda mõlemas kategoorias. Rukkijahu, peet, pruun roosuhkur, suure kakaosisaldusega šokolaad, pähklid ning vaid tagasihoidlik kogus võid teevad sellest koogilisest igati tervisesõbraliku ja täisväärtusliku toidu ideoloogiasse sobituva maiuse. Idee brownie’des nisujahu rukkijahuga asendada sain Siljalt. Needsamad rukki-brownie’d olid häbematult maitsvad. Röstitud sarapuupähklid olid ka Silja retseptist inspireeritud. Peet sobitub šokolaadiga imeliselt, andes kogu koogile mõnusa mahlasuse ja kohandudes koogi...