Kulinaarsed kroonikud kohtuvad kokaraamatus

“Me tegime selle ära!” tahaks esmalt ekstaatiliselt hüüatada. Hüüatuse tingib tõik, et mina koos üheksa teise toidublogijaga panime kokku kokaraamatu, kus kirjas meie lemmikretseptid. Ja mitte ainult kuivalt retseptid, vaid ikka koos emotsioonidega, mis iga kirjapandud toidu puhul peaks mingi väikese loo või põhjenduse lisab, miks me just selle roa valisime. Kaante vahele on saanud raamat, millel nimeks “Kulinaarsete kroonikute kokaraamat” ning mis koondab endasse täpselt 80 retsepti. Kõik hoolikalt väljavalitud ja korduvalt katsetatud, et julgeks ja söandaks raamatusse raiuda. Raamatu on välja andnud kirjastus Pegasus ning kel soovi novembri lõpus trükipresside vahelt välja tulevat raamatut ette tellida, peaks suunduma...

Mõnusalt õhuline banitsa fetajuustuga

Banitsa on üks imeline küpsetis. Oma krõbedate tainakihtidega ning soolaka fetajuustu täidisega on tegemist tõelise pidupirukaga. Kihilisus on banitsa firmamärk ja seetõttu sobib Bulgaaria päritolu banitsa niisama nautimiseks kui ka peolaua kaunistamiseks. Vaja läheb: 500 gr filotainast 500 gr fetajuustu 4-5 muna Õli Veidi maitsestamata jogurtit Klopi munad lahti, pudista munamassi sisse fetajuust ning vajadusel, kui segu jääb liiga paks,  lisa maitsestama jogurtit. Määri ümmarguse vormi põhi ja küljed õliga. Kortsuta 3 lehte filotainast ja täida nendega vormi põhi. Sinna peale nirista veidi õli ning tõsta lusikaga fetajuustu-muna segu. Nüüd kortsuta jälle 3 lehte filotainast ja kata nendega alumine kiht....

Kohevad pretzelid. Enne keeda, siis küpseta

Pretzel on Saksa päritolu kringliks keeratud küpsetis, mis on väga sageli kohalikel laatadel ja rahvapidustustel müüdav kaup. Pretzel võib olla nii krõbedast küpsisetainast ja soolahelvestega väike või suur küpsis, kuid samamoodi keeratakse kringliks ka pärmitainas ja tulemuseks on kohev sai. Hästi põnev on pretzelite valmistamise moodus – pärmitainast vormitud kringlid keedetakse esmalt soodaga vees ja alles siis antakse ahjus küpsetistele kuldkollased põsed ja krõbe koorik. Tulemuseks on mõnus kohev sai, millele saab viimase lihvi anda kreemise brie-juustu, singi ja rohelise salatilehega. Vaja läheb: 350 ml sooja vett 1 spl suhkrut 1,5 tl soola 1 pk kuivpärmi või vastav kogus presspärmi...

Siidiselt koorese täidisega kanapirukas porru ja paprikaga

See on nüüd selline kanapirukas, mis meil levinud pirukafilosoofia taustal on justkui tagurpidi. Kreemjas koorene kanatäidis laiutab ahjuvormi põhjas ning tainas on sätitud pirukale kaaneks peale. Selline pirukavalmistamise moodus on tegelikult väga levinud ja eelkõige ingliskeelses maailmas. Soolase täidisega erinevaid pie-tüüpi küpsetisi süüakse põhitoiduna meie mõistes prae asendajana. No ja tegelikult ongi siin rikkalik kana-köögiviljakaste ju täidiseks, mis igati toitev ja korralik roog. Tainast valmistatud kaas aitab küpsemise ajal mahlasust hoida. Lisaks sellele annab see võimaluse näiteks eelmise päeva ahju- või grillkana jäägid mõnusalt ja maitsvalt uuele elule äratada. Koostisainete osas võib olla üsna loominguline: kes soovib, lisab köögivilju, kes...

Kringel. Põimi, punu, täida, naudi.

Kringel on midagi sellist, mis kõikide teadvuses seostub sünnipäevaga või muu piduliku kogunemisega. Tähtpäevadel juhtub vahel ikka, et saab endale liiga tehtud ja üks tükk kringlit liiga palju söödud. Värske rikkaliku täidisega ja pehme kohev sai oli kui magnet, mis oma kardemoniste-kaneeliste aroomidega enda poole tõmbab. Kohvikute hindamiskriteeriumi määrab sageli see, kust sai mahlasema ja rikkalikuma kringli tellida. Tegelikult ei olegi võimalik hinnata, kas parem on pohla-martsipani, kaneeli-rosina või hoopis hästi rikkaliku šokolaadikreemiga kringel. Värske ja mahlasena ning lahke käega täidetuna on iga kringel omaette pidulaua ehe ja kohvilaua kroon. Martsipani-pohla pärg Rosina-kaneelikringel šokolaadise kattega Šokolaadikringel Kringli valmistamisel on aluseks...

Lõhe-avokaado terriin, mida koos Tiinaga tegime

Minu selle hooaja üks suurimaid boonuseid on minu töö. Nimelt töö Kanal2 kokasaates Lusikas. Kes vähegi aimab, mida tähendab kokkamiskiiksuga inimesele näiteks Tammuri talu köögis kokkamine või Angelica Uudeküll’iga koos toiduvalmistamine, see saab aru. Oleks vaid kõik tööd nii innustavad! Ideid ja inspiratsiooni korjan küll igast saatest ning emotsionaalne laeng peale iga salvestuspäeva on kirjeldamatu. Avokaado-lõhe terriini idee pärineb samuti ühest Lusika saatest, kus oli külaliseks Tiina Kruus, kelle kokkamiskirg ning teadmiste pagas antud teemal (kokkamine siis ikka, mitte ainult terriinindus) on aukartustäratav. Tiina valmistub külmas tahenenud terriine ümbrisest kätte saama Roa kategooriaks oleks “Lihtne ja geniaalne”, sest tegemist on...

Kõrvitsakaste väikese tšilliga algavaks verivorstihooajaks

Esmalt olgu kogu selle postituse idee autor välja toodud: nimelt näppasin kõrvitsakastme nipi Toiduakadeemia peakokalt Tarvo Kullamalt. Lobasuu, nagu ma olen, ei suutnud kiusatusele vastu seista ning riputasin geniaalselt lihtsa idee kohe ka blogisse. Retseptiks seda nippi nimetada on muidugi ilmselge liialdus, sest tegelikult moodustub väga mõnus kõrvitsakaste kõige tavalisemast kõrvitsasalati püreerimisest. Sellest samast tuttavast purkitehtud nelgi ja äädikaga tehtud salatist, mis kohustuslik komponent igal jõululaulal. Veidi muudetud kõrvitsasalati olemus sobitub liha ja verivorstiga ideaalselt. Pean tunnistama, et minu suhe kõrvitsasalatiga on üsna leige – alles viskasin paar aastat tagasi sisse tehtud kõrvitsasalatid ära, kuna nõudlust ei olnud ning viimastel...

Maapirni-ürdileib speltajahuga

Esmalt tuleb tänada õnne, et mul on olemas sõbrad, kes aeg-ajalt vajavad abi kotitäie (suure, kusjuures) maapirnide realiseerimisel. Mis saab olla mõnusamat, kui sellelaadse abi osutamine. Tänud Agele! Ja kes veel ei teadnud, siis maapirn on oma headelt omadustelt kasulikeimaid köögivilju üldse. Inuliini sisaldab ta ka ohtralt (kuni 16%), nii et lisaks mõnusale ja ainuomasele maitsele ja kõrgele toiteväärtusele lisab maapirn toitudesse ka küllaga vajalikke aineid meie ainevahetuse tarbeks. Maapirni küpsetamisel muutub ta maitse magusaks, kohati isegi kergelt läägeks. Samas sobitub see omadus mõne toiduga ideaalselt – risoto maapirnist on puhas klassika ning hästi maitsev on ka kergelt võis koos...

Lemmik kanamaksapasteet. Must ploom ja kõrvitsaseemned lisaks

Pasteet on selline universaalne kraam, mida võiks ikka kodus olla. Sobib nii mõnusa kerge vaheampsu jaoks leivale määrida ning aitab vajadusel välja ka ootamatute külaliste puhul (kui näiteks väikestel ahjus röstitud saiadel seda serveerida).  Kanamaksast tehtud pasteet jääb hästi meeldivalt magus ning eriti hõrguks teeb selle retsepti maksa eelnev piimas leotamine. Teine kaval komponent on värskelt jahvatatud rohelise terapipra kasutamine, mis jätab pasteedile veidi teistlaadse ja väga hästi maitsekomplekti sulanduva maitse. Muus osas on tegemist üsna klassikalise retseptiga, mis on täiuslik ka niisama süües, kuid mulle meeldib lisada vahel pasteedile ka meelepäraseid lisandeid – musta ploomi magus maitse harmoneerub maksaga...

Veisepõse confit karamelliste köögiviljadega

Veisepõsk on üks väärt kraam. Mõnda aega tagasi oli küll kahtlus, et Eesti veised on puhta põsetud. Restoranide menüüs võis leida imemaitsvaid versioone nimetet toorainest, kuid turul lihamüüjate käest küsides laiutasid nad vaid käsi ja tegid mõistmatut nägu. Ei olnud kuulnudki veisepõsest. Suvel sattusin korra Keskturul pesueht veisepõske nägema. Loomulikult ostsin kogu leti peal ja all olnud kraami ära ja toppisin sügavkülma. Kes teab, kas kunagi veel õnnestub peale sattuda. Nüüd tundub, et jää on vaikselt liikuma hakanud. Ikka hõikab mõni õnnest hingetu blogard, et olla jälle peale sattunud. Profa tegi lausa võrdlevat katsetust: hautas põske nii veinis kui õlles...

Kuidas šokolaad ja jõhvikas koogis kokku said

Pealkirja laiendus võiks olla: … ja kui hästi see kõik kokku maitses. See on kook neile, kes väga magusate kookide sõbrad ei ole. Soliidse tumeda šokolaadikoguse sisse peidetud marjad annavad täidlase, sügava ja rikkaliku maitsega tulemuse, millele väike hapu vimka juurde lisandub ning mis magususe delikaatselt tahaplaanile surub. Mulle meeldib selline variant koogist väga! Algses koogivariandis olid šokolaadise siiditeki alla peidetud vaarikad. Kindlasti ka supermaitsev kooslus. Marjade osas võibki siin üsna loominguline olla: soovi korral võib kasutada maasikad, sõstrad, mustikad, granaatõunaseemneid vms või miks ka mitte ka üldse ilma marjata šokolaadikooki teha. Kook ise on aga mõnus. Selline natuke patuselt...

Kõrvitsatort vahtrasiirupise vahuga

Kui kõrvitsale noa sisse lööd, siis järgmisel nädalal pere kõrvitsatoitu sööb /Järveküla 2011/ Kõrvits on kõrvits on kõrvits. Hetkel raudselt inspiratsiooniallikas ja tooraine number üks. Esmalt seepärast, et täiesti tänuväärne vili ja teiseks seepärast, et ühe kõrvitsa ärasöömine on üks põhjalik ettevõtmine. Õnneks on kõrvits univeraalne algaine ja soovi korral saab sellest nii supi, prae kui magustoidu. Võib teha lihtsat ahjukõrvitsat. Selleteemaline postitus kusjuures blogipidamise esimesest päevast 🙂 Või aasiapärast vürtsikat kõrvitsasuppi. Kõrvitsasupi kõrvale võib haugata kuldkollast kõrvitsasaia. Imemaitsev kõrvitsaorsotto on kindla peale minek. Ja siis üks kõrvitsa-toorjuustu kook oma siidise ihuga on alati ahvatlev. Aga kui siiski peale seda...