Kauneid pühi! Õnnesoovid loosivõitjatele

Nii, liha ahjus ja ettevalmistused jõuluõhtusöögiks tehtud. Nüüd hetk aega tegeleda välja hõigatud lubadusega ja loosida välja Kulinaarsete kroonikute kokaraamat ja Kadri Tulevi valmisatud Misu armsad koogi ja trühvliga kõrvarõngad. Esmalt tahaksin väga-väga tänada kõiki, kes blogist läbi astudes ka oma kommentaari jätsid. Nii palju nii ilusaid kommentaare ja sõnu on kaugelt rohkem, kui oskasin eales arvata. Arvuti juures istudes ja kommentaare lugedes kippusid kõrvad piinlikkusest õhetama ja hing laulis rõõmust. Kallid blogikülastajad, te olete mulle teinud kõige ilusama jõulukingituse! Selliste armsate inimeste toel on siiras rõõm oma väikeseid heietusi jätkata. Soovikisin väga teile kõigile tänuks ühe suure sooja kallistuse...

Kingi kiirabi. Isetehtud šokolaaditahvlid

Vahel ikka juhtub, et valmistud pühadeks kuidas valmistud, aga ühel hetkel on ikka kõik kingivarud otsas või oled juba algselt suutnud valearvestuse teha. Hetk ahastust ja nõutust ning siis konstruktiivne pilk kodus olemasolevatele varudele, kiire tegevusplaan ja… olukord taas päästetud. Kusjuures sel moel, et kingisaajal ei jää vähematki kahtlust, et toodud kingitusele ei ole pikalt ja põhjalikult keskendutud. Üheks hästi heaks võimaluseks kiiresti ja lihtsalt üks armas kingipakike valmis punuda, on teha šokolaadist, kuivatatud marjadest ja pähklitest ise šokolaaditahvleid. Neid saab siis parajateks tükkideks murda, ilusti pakendada ja suurepärane maius ning armas kingitus on taaskord olemas. Aega kulub täpselt nii...

Konjakisinep kingikotti. Valikus mahe ja (veidi) kange(m)

Ega te ei ole unustanud, et kui soovite Kroonikute kokaraamatu loosimises osaleda, siis jätke SIIA postituse alla mõni sõna kommentaariks. Veel mõned päevad. Aga nüüd konjakisinepist. Idee konjakisinepit teha tuli mul SEDA postitust kirjutades. Et kui on poeriiulitel, siis miks ei võiks ka kodus seda valmis teha. Pealegi võib selline purgitäis hädasti ära kuluda, kui kellegile on vaja üht väikest jõuluüllatust viia. Natuke uurimustööd ja järeldus, et peaasjalikult räägivad konjakisinepist soomekeelsed lehed. Ka see algse idee põhjustanud sinep ju põhjanaabrite poolt toodetud ehk Meira kaubamärki kandev. Eestikeelse info leidsin Nami-namist, kus  konjakisinep ongi lausa jõulusinepi nime all. Retseptid olid üsna...

Must puudel, porgandikook ja apelsinikohv

Esmalt väike meeldetuletus, et veel mõne päeva jooksul võivad “Kulinaarsete kroonikute kokaraamatu” soovijad endast märgi maha jätta ning raamatu ja toiduteemalise ehte loosimisel osaleda, jättes endast maha väike kommentaar. Aga muud juttu ka. Eesti Maitsed on pea kogu aeg meid üllatamas väga põnevate projektidega, mis aitavad inimest ja toitu erineval moel kokku viia ning murda müüte ja luua uusi lugusid. Ise olen küll hulganiselt vahvaid kogemusi ja üllatavaid momente just eelpool mainitud põhjusel läbi elanud. Ja õnneks tegijate ind ei rauge, pigem vastupidi. Põnevaid tegemisi jagub jõulukuussegi. Veel on käimas Eesti Maitsed Täna aktsioon, mille käigus erinevad toidukohad nii Tallinnas...

Tahaks kinkida raamatut jõuludeks

Kulinaarsed kroonikud said maha kokaraamatuga. Ei ole enam tegelikult uudis. Esitlus ka juba tehtud meie roosakaanelisele ühisteosele. Minu kummardus esmalt kõigile kallitele kaasvõitjejatele, kellega koos seda raamatut kokku pandud sai. Uskumatult tubli ja usaldusväärne kamp.  Siin see meie roosakaaneline siis on Raamatu esitlusel meie võidukas blogardite kamp ja kirjastuse Pegasuse esindaja Tiina, kes selle raamatu ideega välja tuli Nagu näha, on raamatu trükkisaatmisest kuni ilmumiseni meie read täienenud Aet’i süles oleva pisipoja võrra Uudis on meile endile aga kindlasti see, et meie ühine üllitis, mille Aet’i, Elise, Juta, Liina, Mari-Liisi, Marju, Pireti, Priidu ja Üllega koos valmis kirjutasime, on isegi...

Rikkalik šokolaadikook viigimarjade ja mandlitega.

Üks tõeline hõrgutis, mis on pärit 2003. aasta maailma parimaks šokolaadiraamatuks tunnistatud “Green & Black’s Chocolate Recipes” ja koogi juures on märge, et seda kooki on retsepti autor teinud aastaid just jõuludeks. Rikkalikku sisu ja mahlast olemust arvesse võttes kvalifitseerub jõulukoogiks see viigimarjaselt krõmpsuv ja mandliselt rikkalik šokolaadine maius küll. Eriti mõnusaks teevadki selle koogi just viigimarjad ja mandlid, mis annavad nii tekstuurile kui maitsele tõeliselt hõrgu maitsenüansi. Valmistamiskäik ei ole keeruline ja meie kogemus näitas, et õhukindlalt suletud karbis muutub see kook päeva-paari pärast ka aina mõnusamaks. Vaja läheb: 150 gr pehmeid mahlaseid kuivatatud viigimarju n 3 spl Vana...

Peedihummus

Peet on üks selline juurikas, mille puhul oleks maailm üks palju vaesem koht, kui meil teda ei oleks. Jättes välja selle, et tegemist on tõeliselt värvikireva kauni lauakaunistajaga, on ka peedi maitse minu meelest üks mõnusamaid maitseid kogu toiduskaalal. Ja eriti meeldib see, et oma magususe ja õrna maitse tõttu annab peedist arendada lõputult mõnusaid roogasid. Juba järgmise aastanumbri jaanuarikuus ilmuvas Oma Maitses jagan üht ülimalt maitsvat peedi-ikraa retsepti ehk siis slaavipärast varianti peedivõidest, mis on lihtsalt lummav oma lihtsuses. Kõik, kes seda ikraad on proovida saanud, on olnud vaimustuses. Veidi samalaadse loogikaga, kuid teiste maitsekomponentidega maitsestatud peedihummuse variandi avastasin...

Tasustamata kaubanduslikke teadaandeid

Olen seda usku, et häid asju ja toredaid leide tasub jagada. Kuna viimasel ajal olen enda jaoks avastanud mitu päris vahvat uut toodet, siis olemata kellegi poolt kinni makstud vaid iseenda vabast tahtest tulenevalt võtan õiguse häid ideid laiemalt jagada 🙂 Nii. Esmalt avastasin nädalapäevad tagasi ühe mõnusa jõulujoogi. Mina ostsin Stockmannist, eile nägin ka Selveris samade toodete valikut. Valdavalt on siis tegemist siirupitega külma joogi valmistamiseks, aga üks neist ka kuumana tarbimiseks. Ja see ongi meie uus lemmik. Tegemist siis siirupiga, millest saab kuuma vürtsidega jooki. Koostis väga normaalne – aroonia ja mustsõstramahl, erinevad vürtsid, ei värvi- ega lõhnaaineid...

Pikalt haudunud seakülg sinepi-õuna marinaadis

See on üks äraütlemata armas retsept, mis jõudis minuni sama inimese kaudu, kes mulle piprahärja retsepti avaldas.   Armas on see retsept just seepärast, et minu kätte on usaldatud kellegi kodune mõnus väike saladus, mille tulemuseks on imeliselt maitsev seapraad. Oleme päris mitu korda seda liha teinud ning iga kord mõnust mõmisenud. Seekord valmistasin seda seaküljest, kuid sama hästi sobib ka seakael või abaliha. Liha peaks olema läbikasvanud, ikka selline külluslik 🙂 Väidetavalt on minuga retsepti jaganud autor selle koosluse ise välja töötanud katsetades koduse õunamoosiga (mida õunarikastel aastatel kipub ikka natuke liiga palju riiulitel olema). Kodused ja tuttavad maitsed...

Jõulud Erikaga ehk vana hea tuttav pehme piparkoogina

On kaks aegumatut klassikut tordipulbrit, mis on riigikordade vaheldumisele ja turumajandusliku kaubakülluse pealetungile vankumatult vastu pidanud. Need on vanad head tuttavad Juubeli ja Erika. Esimene kogunud kuulsust kihilise kohupiimakoogi koostises ja teise puhul on saanud ajalooks kohupiima kirsikook. Mõnusad mõlemad. Erikale on aga võimalik väikeste lisanditega kaunis jõulurüü anda. Tegelikult on see pehme piparkook lihtsaimast lihtsaim. Kokkusegamise ja ahjulükkamise vaev. Tulemuses samas pettuma ei pea, korralikult vürtsikas ja mahlane pehme piparkook on igati pühedeaja vääriline tulemus. Minule meeldib neile tordipulbritele alati sisse segada ka kohupiima – tulemus saab mõnusalt mahlane. Vaja läheb selle lihtsa pehme piparkoogi valmistamiseks: 1 pakk Erika...

Vaasa ämma kuldkala

Esmalt olgu kohe ära öeldud, et kust mujalt see lihtsalt võluv ja võluvalt lihtne roog ikka pärineb, kui mitte kalasõprade piiblist ehk Koržetsi Kalaraamatust. Kahjuks ei ole retsepti juures selgitust, kust pärineb selle toidu nimi. Tuletame siis, et ju kellegil oli ämm, kes elas Vaasas ja kellel oli üks legendiks saanud lõheretsept, mis ämma juurest käsikirjalisena ringlema läks. Igal juhul hea, et läks! Mina olen seda kala ikka päris sageli teinud. Hea lihtne valmistada ja siis on tükk aega mõnus leivapealne, suupiste või salatikomponent kapist võtta. Hästi mõnus on see kala näiteks koos avokaadoga salatis: kreemjas ja mahe avokaado koos...

Tuhande tort. Kreemjuustu, karamellikastme ja soolahelvestega

Põhjuse torti teha andis tõdemus, et minu blogi kolimine Facebooki lehele augusti keskpaigas on nüüdseks ületanud 1000 fänni piiri. Ja seda on kaugelt rohkem, kui julgesin loota või oskasin arvata. Pigem sai eraldi leht loodud oma sõprade säästmiseks, et ma neid oma toidupostituste ega toiduteemalise infoga liialt ei pommitaks. Tänud kõigile usalduse eest, et olete minu blogi oma näoraamatu privaatruumi lubanud ja luban usaldust nii hästi õigustada, kui oskan. Tänuks minu poolt ühe ümmarguse numbri ületamise puhul üks tõeliselt mõnus karamelline kreemjuustutort väikese soolahelbelisandiga. Kõigile teile! Natuke rohkem sellega nikerdamist oli, kui lihtsa koogiga, aga tulemus on iga pühendatud hetke...