Hästi meeldiv, mahlane ja kergelt vürtsikas ploomikook. Ploomid võib asendada ka õuntega või pirnidega, virsikute vm puuviljadega. Maitsev tuleb lõpptulemus igal juhul. Koogi põhja jaoks läheb vaja: 150 gr võid 4 dl jahu 2 tl küpsetuspulbrit 1 dl suhkrut paar supilusikatäit koort Sega toasoe või kuivainetega kuni tekib purutaoline mass. Võta ca 1 dl tainapuru ja pane see kõrvale. Ülejäänud massile sega juurde koort täpselt nii palju, et sellest moodustuks ühtlane muretaina paksusega tainapall. Suru tainas koogivormi põhjale ja külgedele. Täidise jaoks läheb vaja: ca 10 keskmist või suuremat ploomi 1,5-2 dl (pruuni) suhkrut 1 tl kaneeli 1/2 tl jahvatatud...
Punane supp, tuntud kui borš :)
Borš – meil kodus tuntud “punase supina” ning jäänud sellest ajast käibele, kui lastel oli veel raske artikuleerida välja supi nimetust – on üks erakordselt tänuväärne supp. Esiteks on ta neetult maitsev pea igas olukorras. Teiseks on see ainukene mulle teadaolev toit, millega suudan ma oma lastele (eriti keskmisele pojale, kes sööb muidu kartulit, pannkooki ja pizzat, kõik ülejäänud kooslused on juba kahtlased) sibulat, kapsast, peeti, porgandit ja lamba/veiseliha sisse sööta. Ja lapsed söövad punast suppi isuga, tavaliselt lisaportsu küsides ja koduleiba mitu head viilu veel juurde haugates. Emasüda rõkkab rõõmust iga kord, kui taldrikud tühjenevad ja tunnen ennast hetkeks...
Lihapuljongi keetmine
See postitus on väike üleskutse kõigile neile, kel veel puljongi keetmise kommet ei ole. Soovitan edaspidi kaaluda iga kord, kui tahate lihakonte prügikasti (või koerale) visata, hoopis puljongi keetmist. Ja kui lihaga mässamise traditsiooni ei ole, siis ka poest/turult ostes võib puljongimaterjali ostes arvestada üsna väikese väljaminekuga. Põhjendan oma soovitust sellega, et esmalt ei ole üldse võrreldav värskelt keedetud puljongi maitse või siis kuubikust või pulbrist keedetud E-ainetest pulbitsev keemiline vedelik. Fondid jäävad kusagile sinna kahe vahele. Aitavad hädast välja, kuid päris õige maitse tuleb ikka isekeedetud värskest puljongist. Mina kasutan seda nippi, et õhtul viskan liha ja/või kondid keema,...
Kõrvitsagnocchid kitsejuustu-rucola pestoga. Ja teisel moel ka
Kõrvitsagnocchid kitsejuustu-rucola pestoga olid mul juba ammu plaanis. Kesksuvel tundus kuidagi veider kõrvitsateemal hullama hakata. Kättesaadavad on ka niikuinii ainult jumal-teab-kust toodud kõrvitsad kilohinnaga 79.90 (või umbes nii).Kõrvitsagnocchimisega tegi otsa lahti Liina Gennaro moel valmistet kõnealuse roaga. See ajas mind nüüd jälle ärevaks. Kõrvits koju ja tegu võis alata.Proovisin kahel moel: esmalt kitsejuustu rucola pestoga… … ja siis klassiku salveivõiga Kõrvalepõikena väike sissejuhatus gnocchi teemal. See on tavapäraselt kartulist (või muust köögiviljast) ja jahust (või muust tangainest nt mannast) tehtud moodustis, kuhu võib lisada ka kohupiima, muna jne ja mis jääb kuhugi klimbi ja pasta vahepeale. Nagu ilma täidisete pelmeen...
Seenepirukad kohupiima-muretainast
Igas seltskonnas veel mõne aja eest kohustuslik olnud kuuma suve temaatika on asendunud sujuvalt seeneuputuse teemaga. Seeneteemat tuleb uksest ja aknast.Põhiline mure tundub olevat see, et mida nende metsast koju tassitud kaunitaridega nüüd peale hakata. Üks kindel lemmik on minul seenepirukas. Seened on äärmiselt tänuväärne pirukalise materjal. Võib teha näiteks suure Quiche-tüüpi piruka nagu SEE või siis hoopis pisikesi ampsu-pirukaid. Olen seenepirukate puhul kasutanud kohupiima-muretainast, mida on lihtne valmistada, kerge töödelda, ja mis kõige tähtsam, maitseb mõnusalt muredalt seenetäidise ümber. Antud kogusest tuleb välja ca 30-40 pisikest pirukat. Tainas ise järgmine:300 gr jahu200 gr võid 150-200 gr kohupiima (mina kasutasin...
Mulligatawny supp kana ja õuntega
Mulligatawny on Indiast pärit rikkalik, mahedamaitseline ja hõrk supp kana ja kookospiimaga. Siintoodud variandil on lisaks veel õunad. Koostisosasid on küll palju, kuid suurem osa neist on sügisesel hooajal kõikidel turgudel ja poodides olemas ning ei juhtu ka midagi, kui mõni köögivili teisega asendada või hoopis panemata jätta. Magus-mahe kookosemaitseline kreemjas supp on kindlasti äraproovimist väärt. Koostisained50 grammi võid500 grammi kanafileed või nahata ja kondita kintsuliha2 spl garam masala pulbrit2 hakitud sibulat2 keskmist porgandit tükeldatuna2 vart sellerit tükeldatuna2-3 küüslauguküüntPöidlasuurune jupp hakitud ingverit2 suuremat rohelist õuna, koorituna ja tükeldatuna2 keskmist kartulit tükeldatuna100 grammi beebispinatit (võid asendada külmutatud spinatiga)200 grammi suvikõrvitsat tükeldatuna200...
Kanamaksapasteet õunte ja kreeka pähklitega
Tavapärasest veidi erineva maitsekooslusega pasteet, mis maitseb väga hõrgult. Õuna ja kreekapähkli maitse ning vahukoor muudavad harjumuspärase maksapasteedi tõeliseks piduroaks. Siidisema lõpptulemuse saavutamiseks võid pasteedi kõige lõpus veel läbi sõela pressida, tulemuseks on kreemjas, vahule sarnanev mõnus saia-leivapealne. 500 grammi kanamaksa 2 suurt rohelist õuna 4 šalottsibulat või 2 tavalist sibulat 1 dl ahjus kergelt röstitud kreeka pähkleid 50 ml oliiviõli 50 ml calvadost (võib asendada ka konjakiga või kasutada mõlemaid) 150 ml vahukoort 100 gr võid Meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart Aseta kanamaks taldrikule ning kata meresoola ja pipraga ja jäta muude ettevalmistuste ajaks maks maitsestuma. Koori ning...
Pangesalat
Ignoreerides tõsiasja, et pang või ämber on kõnekeeles pigem totaalset ebaõnnestumist tähendavad terminid, ei kavatse ma vana head pange- või ka ämbrisalatit sellegipoolest ümber nimetada. Ja kinnitan, et ämbriga seob seda salatit mitte õnnestumise aste, vaid üsna üüratu salatikogus, mis mahub ära vaid korralikku pange ehk ämbrisse. Retsept ise on jälle ajalooline, pärit jumal-teab-kust-ja-kellelt. Seda salatit tegi sügiseti minu ema, nüüd jälle mina ja mulle on kogu aeg pangesalat väga maitsenud.Koostisosadena panen kirja algse retsepti kogused, aga tehes ka ise seda poole kogusega, tuli välja ikkagi salatihulk, mis hädavaevu mahtus ära minu majapidamise suurimasse 7-liitrisesse potti. Nii et ole valmis...
Pohladega martsipanikook
Pohlad ja martsipan, magus mandline koogipõhi ja pohladest pungil vahekiht, krooniks munavalge vahune õhuline pealiskiht. Täius koogitaldrikul. See kook on tõeliselt kaunis, rääkimata perfektselt kokkusobituvatest maitsetest. Koogi tegemise loogika sarnaneb üsnagi meie pere ammuse armsa lemmikuga Pisarakoogiga, kus pohla asemel haput vahekihti hoopis sidrunikreem asendamas. Vitamiinikoguselt ei jää pohl sidrunile vähimalgi määral alla, seega maitsva koogiga saab boonuseks veel korraliku toetuse immuunsussüsteemile. Pohla-martsipanikoogi põhja jaoks läheb vaja: 1 dl suhkrut 150 gr mandlimartsipani 3,5 dl jahu 100 gr võid veidi vett (veega tuleb taina paksus parajaks reguleerida) Pane taigna ained v.a. vesi kaussi ja mudi kõik ained korralikult segamini. Kõige...
Marineeritud seened.
Ei ole vist kellelegi uudis, et sel aastal on seeneuputus. Nädalapäevad tagasi käisin keskturul ja ei suutnud oma silmi uskuda, kui kõik letid olid kukeseente asemel täis piltilusaid pisikesi armsaid kivipuravikke kilohinnaga 90-120 krooni kilost. Tavapärase 350 krooni asemel! Ainuke seletus: metsaalused peavad puravikest kirjud olema. Sai kiiresti korv käevangu riputatud ja sammud metsa alla seatud. Saak oli täitsa korralik. Oli nii puravikke kui ka armsaid pisikesi kaseriisikaid. Lisaks sattusin ka ühe liivtatikute koloonia peale, millest sai korv täiesti kuhjaga täis korjatud. Seenesaagiga saab igasugu asju ette võtta. Seente säilitamise kohta on Aniitram oma blogis väga põhjaliku eeltöö ära teinud...
Virsiku ricotta kook kaneelise pähklipuruga
Koogi saamislugu on traditsiooniline “vaatasin, mis parasjagu kodus on” valemist tulenev. Sama retsept sobib ka õunte, ploomide jm sügiseste puuviljade tarbeks. Kokku tuli kook maitsev, mahlane, üsnagi üllatav (proovisin koogipõhjal kasutada nisujahu asemel maisijahu, seega tainas on gluteenivaba). Suure tõenäosusega tuleb ka edaspidi tegemisele. Maisijahust põhi andis hoopis teistlaadse maitsenüansi, tuli välja selline polentakook. Maisijahu üksinda kipub veidi pudedaks jääma, seetõttu tasub jagada jahukogus nisu- ja maisijahu vahel ära. Koogi põhi: 150 gr võid 1 tl soola 1 dl suhkrut 3 dl jahu (minul oli maisijahu, võid teha tavalisega või ka 50/50 varianti proovida) 1 tl küpsetuspulbrit Sega toasooja või...
Bruschetta. Tomatiga ja marineeritud mozzarellaga
Kas ma ikka olen juba maininud, et tomatiga bruschetta on meie peres tomatihooaja üks armastatuimad toite? Bruschetta = röstitud või grillitud leib (meie mõistes siiski sai) oliiviõli ja küüslauguga. Häälduseks brus-ketta, pärit Kesk-Itaaliast (täpsema asukoha ümber vaidlevad nad siiamaani) ja mainitud juba 15. sajandist.Bruschetta tähendab tegelikult vaid oliiviõli ja küüslauguga grillitud saiaviilu, aga kuna kõige populaarsem variant on tomati-basiilikukattega, siis on väga laialt levinud ka arvamus, et bruschetta on röstitud küüslaugusai tomatikattega. Tegelikult kasutatakse bruschettade katteks ka prociuttot, grillitud aedvilju, juustu, ubasid jne. Pildil olev taldrik on üsna suur serveerimistaldrik, seega on saiaviilud ka üsna pirakad, kuigi pildilt väga hästi...










